Ελλάδα|09.08.2021 13:54

Φωτιές - Σοκαριστικά στοιχεία: Ο καπνός από τις πυρκαγιές επιβάρυνε την ατμόσφαιρα έως τα Αντικύθηρα

Newsroom

Σοκάρουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τον καπνό που προκάλεσαν οι καταστροφικές φωτιές, καθώς σύμφωνα με μελέτη ρύπανση έχει εντοπιστεί και σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα Αντικύθηρα.

Ο καπνός από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας έχει επιβαρύνει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα Αντικύθηρα, όπως δείχνει μελέτη της ομάδας ReaCT του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου στα Αντικύθηρα, ο φόρτος των αιωρούμενων σωματιδίων καπνού στην ατμοσφαιρική στήλη είναι έξι φορές μεγαλύτερος του μέσου όρου που παρατηρείται τον Αύγουστο.

Επίσης, όπως δείχνουν οι μετρήσεις του Ινστιτούτου, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NASA-AERONET, οι στρωματώσεις του καπνού μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές σε ύψη έως των 3 χλμ, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε αποστάσεις που φτάνουν έως και την Αφρική.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά – Εύβοια: Μαζική φυγή κατοίκων και παραθεριστών

Φωτιά: Σύσκεψη για πυρόπληκτους, δήλωση Μητσοτάκη, Υπουργικό Συμβούλιο και συνέντευξη Τύπου μέσα στην εβδομάδα

Φωτιά Εύβοια: Σοκαριστικό βίντεο – Η βιβλική καταστροφή από ψηλά

Φωτιά Γορτυνία: Σε διαθεσιμότητα αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μετά από καταγγελίες ότι ζήτησε μέσο για να στείλει πυροσβεστικό

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη διασπορά στην Κρήτη - «Θα ζήσουμε ό,τι βίωσε η Ιταλία στο πρώτο κύμα»

καπνόςφωτιά τώραατμοσφαιρική ρύπανσηφωτιέςπυρκαγιέςΕθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνώνφωτιά