Ελλάδα|09.08.2021 19:45

Φωτιές – meteo: Τρίτη χώρα με τα περισσότερα καμμένα σε Νοτιοανατολική Ευρώπη η Ελλάδα

Newsroom

Eξαιρετικά άσχημη εικόνα παρουσιάζει η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά τα απόλυτα μεγέθη των εκτάσεων που έχουν καεί από τη φωτιά. Άσχημα είναι όμως τα νέα και για τη χώρα μας.

Σύμφωνα, πιο συγκεκριμένα, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη (μετά από Τουρκία και Ιταλία) σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμμένης έκτασης (933.680 στρέμματα έως 08.08.2021) και δεύτερη (μετά την Κύπρο) σε ό,τι αφορά την αύξηση (+336%) συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 - 2020.

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών», αναφέρει στη νέα ανακοίνωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τον απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται σε αρκετά σημεία της χώρας, με τα στοιχεία ωστόσο να αφορούν τη ζημιά που έχει συντελεστεί μέχρι την Κυριακή, γεγονός που σημαίνει πως ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμα πιο τερατώδης.

Ο απολογισμός σε νούμερα

Στα στοιχεία που δημοσιεύει το Αστεροσκοπείο, τα οποία αντλεί από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System), οι καμμένες εκτάσεις γης ξεπερνούν τα 900.000 στρέμματα, ενώ η αύξηση ξεπερνά το 336%.

Όπως προκύπτει, η χώρα μας είναι τρίτη σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης, με 933.680 στρέμματα έως την Κυριακή 8 Αυγούστου, με την Τουρκία να μετρά τουλάχιστον 1,6 εκατ. στρέμματα καμμένες εκτάσεις, και την Ιταλία πάνω από 1 εκατ. στρέμματα καμμένης γης. Σημειώνεται δε πως σε αυτό τον τραγικό ανταγωνισμό, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη σε αύξηση καμένων εκτάσεων με 336%, πίσω από την Κύπρο, με 354%, αλλά πολύ μικρότερες καμένες εκτάσεις σε απόλυτους αριθμούς.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά Εύβοια: Απειλούνται και πάλι χωριά – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Κλιματική κρίση: Ο πλανήτης «στο κόκκινο» - Αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη η υπερθέρμανση

Φωτιά: Έρευνα από Άρειο Πάγο για πιθανό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού

Φωτιές: Η Ρωσία στέλνει στην Ελλάδα επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα

Κορονοϊός - ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για καραντίνα κρουσμάτων και απομόνωση στενών επαφών

πυρκαγιάΕθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνώνφωτιά