Ελλάδα|16.08.2021 20:32

Φωτιά σε Κερατέα, Βίλια: Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές - Μάχη για σπίτια και Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Newsroom

Μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει οι φωτιές που ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου σε δύο περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στα Βίλια και στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας. Οι πυρκαγιές, οι οποίες μοιάζουν ανεξέλεγκτες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε σπίτια ενώ τεράστια είναι η ανησυχία για μία ακόμα οικολογική καταστροφή

Η Πολιτική Προστασία με μηνύματα μέσω του 112 έχει δώσει εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών και στις δύο περιοχές. Σημειώνεται ότι οι άνεμοι που πνέουν στην Αττική είναι αρκετά ισχυροί με τις ριπές ανέμου να φτάνουν ακόμα και τα 7 μποφόρ. 

Ισχυρές οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Στις δύο πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, στην Κερατέα επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. 

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας (1) ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 8 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Κερατέα: Μεγάλη ανησυχία να μη φτάσει στον Εθνικό Δρυμό

Η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει και εκτείνεται αυτή την ώρα σε όλο το τόξο Μερκάτι - Συντερίνα- 'Αγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια.

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απειλούν σπίτια στην περιοχή της Συντερίνας. Ανησυχία όλων είναι να μη φτάσει η πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, καθώς εάν γίνει κάτι τέτοιο η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Οι εναέριες δυνάμεις δεν μπορούν να μπουν μέσα στον πυκνό καπνό και να επιχειρήσουν μέσα στο κέντρο της φωτιάς. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Κωνσταντίνο, είναι αυτήν τη στιγμή κλειστός.

Βίλια: Εκκενώνονται περιοχές - Προς τα Μέγαρα η φωτιά

Σε πλήρη εξέλιξη και η φωτιά στα Βίλια, οι οποία μοιάζει ανεξέλεγκτη και καίει παρθένο δάσος. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν στη φωτιά που καίει μέσα στο δάσος ενώ δύσκολες είναι και οι ρίψεις νερού από αέρος καθώς οι καπνοί είναι πυκνοί. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα Μέγαρα.

Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί από το 112 για τους οικισμούς Άγιο Γεώργιο και Παλαιοχώρι οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Ψάθας. Στη συνέχεια εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγία Παρασκευή ή Κρύο Πηγάδι, και οι κάτοικοι πρέπει να κατευθυνυούν προς Ψάθα, Αλεποχώρι. Εντολή δόθηκε και για εκκένωση για τους πολίτες που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο να κατευθυνθούν προς τη Μάνδρα. Στη συνέχεια δόθηκε και εντολή εκκένωσης από το Μικρό ή Μέγα Βαθυχώρι προς την Ψάθα.

Στο μεταξύ, σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή των Βιλίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς, προχώρησε πριν από λόγο η Τροχαία. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Δυσκολίες για την πυροσβεστικής - Έχει αποχωρήσει το 85% των ξένων πυροσβεστών 

Oι δύο πυρκαγιές είναι ανεξέλεγκτες και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Πυροσβεστική καθώς πρόκειται για φωτιές που βρίσκονται ταυτόχρονα σε αστικό και δασικό ιστό. Στην περιοχή  των Βιλίων υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς πρόκειται για περιοχή η οποία μοιάζει με τη γεωμορφία της Εύβοιας, δηλαδή πρόκειται για πολύ συμπαγές δάσος, επομένως ο κίνδυνος είναι μεγάλος τόσο για τους πυροσβέστες που επιχειρούν αλλά και για τους κατοίκους.

Αναφορικά με τις δυνάμεις που επιχειρούν, μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπαλλήλων κ. Σταθόπουλος είπε στο Open ότι έρχονται ενισχύσεις απ' όλη την Ελλάδα απ' όλα τα αεροδρόμια, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει μεγάλη συνδρομή από τις δυνάμεις των ξένων πυροσβεστών που είχαν έρθει στην Ελλάδα καθώς το 85% των αποστολών έχουν αναχωρήσει.  

Ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει ελπίδα ώστε τις βραδινές ώρες που οι άνεμοι θα μειωθούν, τα πεζοπόρα τμήματα να μπορέσουν να ελέγξουν τη φωτιά ενώ πολύ βασικό για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε Κερατέα και Βίλια είναι να μην υπάρξουν άλλες εστίες στη χώρα ώστε να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις στην περιοχή. 

Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πατούλης: Ασφαλής ηλικιωμένη που εγκλωβίστηκε  

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε στο Open για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη και σημείωσε ότι μία ηλικιωμένη κάτοικος που ήταν εγκλωβισμένη είναι πλέον ασφαλής. «Υπήρξε απεγκλωβισμός γυναίκας, η οποία έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο και έχει ξεπεράσει τον οποιοδήποτε κίνδυνο», σημείωσε. 

Κάτοικος Κερατέας: Η φωτιά ξεκίνησε από κάδο σκουπιδιών - Ήταν εμπρησμός

Κάτοικος της περιοχής της Κερατέας και συγκεκριμένα του οικισμού Μαρκάτι σημείωσε στο Open ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά είδε μία εστία φωτιάς μέσα στη χαράδρα: «Στο τέρμα της χαράδρας υπάρχει ένα γεφύρι και εκεί ακριβώς σε κάδο αναπτύχθηκε η φωτιά. Από εκεί επειδή έχει πολλά ξερά έφτασε εδώ σε 15 λεπτά. Είδα στον κάδο καπνό και μετά είδα φλόγες. Άκουσα ότι κάποιος οδηγός του δήμου είδε κάποιον να φεύγει από τον κάδο», σημείωσε. 

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Ήταν εμπρησμός

Μιλώντας στο OPEN TV ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς μίλησε για εμπρησμό. Όπως είπε η φωτιά ξεκίνησε από κάδο σκουπιδιών και επικαλέστηκε μαρτυρία, κατά την οποία τη φωτιά έβαλε κάποιος κινούμενος με αυτοκίνητο.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά: Μεγάλες πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια - Κάηκαν σπίτια

Φωτιά στα Βίλια: Καίει δασική έκταση με πυκνή βλάστηση

Αφγανιστάν – Βίντεο σοκ: Απελπισμένοι πέφτουν από αεροπλάνα

ΠΟΕΔΗΝ - Γιαννάκος: Δεν θα καταθέσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού οι υγειονομικοί

Ροζίτα Σώκου: Στο νοσοκομείο με διπλό εγκεφαλικό η δημοσιογράφος

πυρκαγιάπυροσβεστικήΒίλιαΚερατέαφωτιά