Ελλάδα|17.08.2021 12:57

Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν οικισμοί και γηροκομείο

Newsroom

Συνεχίζονται οι μάχες των πυροσβεστικών δυνάμεων στη φωτιά στα Βίλια η οποία έχει επεκταθεί σε παρθένο πευκοδάσος στο όρος Πατέρα. Εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα). Όπως ανακοινώθηκε έγινε εκκένωση γηροκομείου «Παναγιά Φανερωμένη» στα Βίλια Αττικής λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Έπειτα από επικοινωνία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και  άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Σε κατάσταση ετοιμότητας τα νοσοκομεία

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες Δευτέρα 16 Αυγούστου το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας.

Κοσμόπουλος: Τεράστιο το μέτωπο

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Κοσμόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, το μέτωπο είναι τεράστιο και η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Από χθες το μεσημέρι κάναμε έκκληση για εναέρια μέσα, είναι μία τεράστια πυρκαγιά στο κέντρο ενός τεράστιου δάσους, σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στο OPEN TV. «Κάτι ξεκάθαρο να πούμε για εμπρησμό δεν μπορούμε», πρόσθεσε. Η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή. Όπως εξήγησε, τα Βίλια είναι σε μία πευκόφυτη περιοχή μέσα σε έναν παράδεισο, τα Βίλια στηρίζονταν στο δάσος και οι κάτοικοι ζούσαν από το δάσος. «Πρέπει να σώσουμε ό, τι μπορούμε να σώσουμε», τόνισε ο κ. Κοσμόπουλος.

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ στο OPEN: Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Απόστολος Σκρέκας αναφέρθηκε στα δύο πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν χθες σε Βίλια και Κερατέα, ενώ αναφέρθηκε και στις έρευνες της Αστυνομίας μετά από καταγγελίες για εμπρησμό τονίζοντας μάλιστα πώς έχουν γίνει ήδη 21 συλλήψεις.

Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα

Την ίδια ώρα σε ύφεση είναι το μέτωπο στην Κερατέα, ωστόσο και εκεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι ισχυρές διότι υπάρχει μάχη με τις μικρές. Όπως μετέδωσε το Open το βράδυ της Δευτέρας, οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια στην περιοχή της Συντερίνας.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Βίλια

Όπως μετέδωσε το Open, οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά. Σε κάθε περίπτωση η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς έχουν καταστραφεί πολλά στέμματα του παρθένου δάσους στο όρος Πατέρας, που αποτελεί έναν από τους λίγους πνεύμονες οξυγόνου της Αττικής.

Πρόκειται για πυκνή βλάστηση που δεν έχει ξανακαεί και επομένως προκύπτουν καίρια ερωτήματα για την αντιπυρική προστασία της δασικής περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν δημιουργηθεί στο δάσος αντιπυρικές ζώνες και ούτε έχουν χαραχθεί δρόμοι που θα επέτρεπαν την πρόσβαση στις πυροσβεστικές δυνάμεις μέσα στο βουνό.

Μικρές αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Κερατέα υπήρξαν σπίτια που είτε παραδόθηκαν στις φλόγες, είτε υπέστησαν υλικές ζημιές. Ωστόσο, το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν της 23:00 η κατάσταση ήταν αρκετά βελτιωμένη, όμως σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο καθώς αν ξεφύγει κάποια από τις αναζωπυρώσεις μπορεί να απειληθεί άμεσα η κατοικημένη περιοχή της Συντερίνας.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις φωτιές

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 90 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών να υπακούν στις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική & Κύθηρα, Εύβοια, περιοχές Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης, σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο & Ιόνιο.

Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης μίλησε για ενδείξεις εμπρησμού. «Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης.

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Κάτοικος Κερατέας: Η φωτιά ξεκίνησε από κάδο σκουπιδιών - Ήταν εμπρησμός

Κάτοικος της περιοχής της Κερατέας και συγκεκριμένα του οικισμού Μαρκάτι σημείωσε στο Open ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά είδε μία εστία φωτιάς μέσα στη χαράδρα: «Στο τέρμα της χαράδρας υπάρχει ένα γεφύρι και εκεί ακριβώς σε κάδο αναπτύχθηκε η φωτιά. Από εκεί επειδή έχει πολλά ξερά έφτασε εδώ σε 15 λεπτά. Είδα στον κάδο καπνό και μετά είδα φλόγες. Άκουσα ότι κάποιος οδηγός του δήμου είδε κάποιον να φεύγει από τον κάδο», σημείωσε. 

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στα Βίλια: Εκκένωση άλλων 4 οικισμών - Μικρές αναζωπυρώσεις σε Κερατέα

Το νέο προσφυγικό κύμα, ο ρόλος της Τουρκίας και τα… ανταλλάγματα - Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Νίκος Χαρδαλιάς: Τα νεότερα για την υγεία του μετά το ισχαιμικό επεισόδιο

Πανελλήνιες 2021: Eως 27 Αυγούστου ανακοινώνονται οι επιτυχόντες και οι βάσεις εισαγωγής

Βίλιαφωτιά τώραφωτιάπυρκαγιά