Ελλάδα|07.09.2021 18:39

Έστελναν μαζικά ψεύτικα SMS για επιστράτευση - Εντοπίστηκαν 10 που αναστάτωσαν πέρυσι τη χώρα

Newsroom

Ήταν καλοκαίρι του 2020 και η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χτυπούσε κόκκινο. Οι μονάδες του στρατού, αλλά και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σε επιφυλακή. Αυτό το κλίμα εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι διασπείροντας ψευδώς ότι γίνεται επιστράτευση στέλνοντας μαζικά sms. Είχαν αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιασθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης. Ένα χρόνο μετά εντοπίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 10 έπειτα από συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Κύπρου και της Βουλγαρίας.

Οι δράστες είναι ηλικίας 21 έως 60 ετών ο μεγαλύτερος και ισχυρίστηκαν ότι το έκαναν για πλάκα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Για την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι «από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω παραπλανητικών SMS» και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 10 ατόμων».

Αναλυτικά:

«Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αναφορικά με παραπλανητικά μηνύματα κειμένου (sms), τα οποία έλαβε μεγάλος αριθμός πολιτών το καλοκαίρι του 2020, εμφανίζοντας ψευδώς ως στοιχεία αποστολέα Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, τα SMS είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιασθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης. 

Μάλιστα, για την αποτροπή εξαπάτησης των πολιτών, είχαν εκδοθεί και σχετικά δελτία τύπου – ανακοινώσεις, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. (Σχετ. το από 23/07/2020 Δελτίο Τύπου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και η από 23/07/2020 Ανακοίνωση Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας).

Προς διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής μηνυμάτων (SMS), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές (Κύπρου και Βουλγαρίας).

Ακολούθησε πολύμηνη, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή – ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των ανωτέρω ατόμων ως αποστολείς των επίμαχων παραπλανητικών μηνυμάτων. 

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr 
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD».

Όλες οι ειδήσεις

Πέντε τελικά οι ανεμβολίαστοι βουλευτές - Με αρνητικό τεστ στην Ολομέλεια

«Μαϊμού» εμβολιασμοί στην Καρδίτσα: Και υγειονομικοί έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά – Τι είπε ο Πλεύρης

Μίκης Θεοδωράκης - Κηδεία: Όλες οι λεπτομέρειες για την ταφή στον Γαλατά Χανίων

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Mu: Σχεδόν σε 50 χώρες καταγράφηκαν κρούσματα

Αιγάλεω: Εδώ και 18 χρόνια προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι νεκρός

Ελληνική Αστυνομίααπάτηsmsεπιστράτευση