Ελλάδα|22.01.2019 20:00

Τα 2.330 μνημεία που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο - Ολη η λίστα

Newsroom

Τα 2.330 μνημεία που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο δημοσίευσε το υπουργείο Πολιτισμού. Ύστερα από συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε -με τέσσερις μήνες καθυστέρηση- να εξαιρεθούν μνημεία μεγάλης πολιτιστικής αξίας όπως ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Κνωσσός, η Σπίναλογκα και ο Τάφος του Λεωνίδα. Από το Υπερταμείο -με βάση τη λίστα- έχουν εξαιρεθεί όλοι οι κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας. 

«Η περιπέτεια αυτή μας δίδαξε ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν πρέπει να μπαίνει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, υπογραμμίζοντας το ρόλο του Συντάγματος στην προάσπιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προβάλλοντας τη νέα ασπίδα που δημιουργεί η τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΠΟΑ.

«Η λέξη ανάκληση τα λέει όλα και τα κλείνει», κατέληξε η υπουργός, αναφερόμενη στο ΦΕΚ. «Αναλαμβάνουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία. Από εδώ και στο διηνεκές διασφαλίζονται τα μνημεία. Δεν υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη. Το θέμα των 2.330 ακινήτων είναι λήξαν», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωστής Στρατής.

Τα σημαντικότερα μνημεία που εξαιρούνται

Αρχαιολογικός χώρος Κνωσσού, Αδριάνειο Υδραγωγείο, Αρχαιολογικός χώρος Μαραθώνα, Αρχαία τείχη Πειραιά, Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας, Τμήμα Ρωμαϊκής Οδού, Ρωμαίκό Ωδείο και Στάδιο Πάτρας, Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών, Αρχαία Νεκρόπολη Βέροιας, Ενετικά Τείχη Ηρακλείου, Αρχαιολογικός Χώρος Ηρακλείου, Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, Βιομηχανικό συγκρότημα Φιξ στη Θεσσαλονίκη, Δημοτικά Σφαγεία, Παλιό Τελωνείο, Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Γαλεριανό Συγκρότημα, Ροτόντα, Βυζαντινό Κάστρο Επταπυργίου, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Γενί Τζαμί, Μύλοι Αλλατίνη, Στρατόπεδο Κόδρα, Ιτς Καλέ, Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, Το Ακρωτήρι της Θήρας, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Σπιναλόγκα, Φορτέτζα στο Ρέθυμνο, Κτήμα Συγγρού, Μέγαρο Καποδίστρια, Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας, Μουσείο Αερολιμένα Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Ωδείο Καλαμάτας, Ελληνικό Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας κ.ά.

Δείτε εδώ τα 2.330 ακίνητα που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο

Λευκός Πύργος

Οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα, ο Λευκός Πύργος θεωρείται το χαρακτηριστικότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει απομείνει από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. 

Σπιναλόγκα

Νησίδα που ανήκει στον νομό Λασιθίου, κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του. Υπήρξε τόπος εξορίας για τους λεπρούς. Το Υπουργείο Πολιτισμού εξετάζει την κατάθεση πρότασης στην UNESCO για τη συμπερίληψη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο με τα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Αρχαιολογικός χώρος Σπάρτης

Η αποκάλυψη των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου έγινε με τις ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής (1910 και εξής), οι οποίες ξανάρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κυρίως στο χώρο του θεάτρου και των καταστημάτων. Μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι το αρχαίο θέατρο, τα λείψανα των καταστημάτων, τα λείψανα της μεγάλης Βασιλικής των μέσων βυζαντινών χρόνων. 

Τάφος του Λεωνίδα

Το εμβληματικό μνημείο βρίσκεται στα βόρεια της Σπάρτης. Γνωστός και σαν Λεωνίδαιον, ανεσκάφη το 1892 από τον Βαλντστάιν και είναι το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως τις μέρες μας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, με σχήμα και μορφή ναού, που χρονολογείται πιθανότατα τον 5ο αι. π.Χ. και μεταγενέστερα. Το κτίριο, που είναι διαστάσεων 12,5×8,30 μέτρα, κατασκευάστηκε από ογκώδεις πωρόλιθους, και το εσωτερικό του ήταν χωρισμένο σε δύο θαλάμους που συγκοινωνούσαν μεταξύ τους. Ο ανατολικός, μήκους 3.15 μέτρων, είχε τη μορφή πρόναου και ήταν διακοσμημένος με κίονες. Η χρήση του κτιρίου δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι και σήμερα. 

 

υπερταμείομνημείαυπουργείο Πολιτισμού