Ελλάδα|11.09.2021 15:50
Πώς κάνουμε στύπα, το ποντιακό τουρσί
NewsroomΟ περισσότερος κόσμος τα γνωρίζει ως τουρσί (από την τουρκική λέξη), ωστόσο για τους Πόντιους τα λαχανικά που διατηρούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι τα στύπα, από τη λέξη στυφός, δηλαδή ξινός/οξύς.
Αναπόσπαστο κομμάτι της ποντιακής διατροφής, τα στύπα παρασκευάζονται συνήθως το φθινόπωρο.
Προκειμένου να μην χάσουν τις βιταμίνες τους, τα φρέσκα λαχανικά δεν μαγειρεύονται αλλά πλένονται σχολαστικά.
Τα στύπα οι Πόντιοι τα προτιμούν κρύα με λίγο λάδι. Σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα –εκτός από τη βιταμίνη C– είναι ότι, όπως όλα τα προϊόντα οξικής ζύμωσης, κατεβάζουν τη χοληστερίνη. Επιπλέον, διευκολύνουν την πέψη και βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
1 κιλό λαχανικά (π.χ. άσπρο λάχανο, μελιτζάνες, φασολάκια, αγγουράκια, πράσα, ντομάτες, πιπεριές κτλ.) |
½ λίτρο ξίδι λευκό |
½ λίτρο μηλόξιδο |
1 λίτρο νερό |
3 κ.σ. αλάτι |
5 σκελίδες σκόρδο |
Λίγο σέλινο (περίπου 200 γρ.) |
Πιπέρι μιξ ολόκληρο |
Μπαχάρι ολόκληρο |
5 βάζα |
- Αποστειρώνουμε τα βάζα σε νερό που βράζει αφήνοντάς τα σε αυτό για 1 λεπτό.
- Κάνουμε την άλμη βάζοντας στην κατσαρόλα το νερό, το ξίδι και το αλάτι. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού είναι έτοιμο.
- Σε κάθε βάζο τοποθετούμε λίγο σέλινο, μία σκελίδα σκόρδο, 2-3 κόκκους μπαχάρι και ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι ολόκληρο μιξ. Βάζουμε τα λαχανικά και γεμίζουμε με την άλμη μέχρι να καλυφθούν.
- Κλείνουμε τα βάζα και τα τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Μετά από ένα μήνα το τουρσί είναι έτοιμο.
Δείτε το βίντεο στο pontosnews
Διαβάστε ακόμη
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της