Ελλάδα|13.09.2021 11:47

Άνοιγμα σχολείων: Με μάσκες και self test στα θρανία – Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Newsroom

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε το πρωί της Δευτέρας, 13 Σεπτεμβρίου, με τους μαθητές να επιστρέφουν σε νηπιαγωγείαδημοτικάγυμνάσια και λύκεια. Βασικός στόχος του υπουργείου παιδείας, για τη νέα σχολική χρονιά, είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την επικράτεια και να αποφευχθεί η τηλεκπαίδευση, που υπήρξε η βασική μέθοδος διδασκαλίας τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Για να επιτευχθεί αυτό, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας είναι υποχρεωμένα να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού. Η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποτελεί κύριο στόχο του υπουργείου και βέβαια κομβικό ρόλο θα παίξει και ο εμβολιασμός όλων όσων εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία (εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και προσωπικού).

«Ο στόχος μας για φέτος είναι διττός: αφ' ενός η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με όπλο τον εμβολιασμό, και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών, όπως οι εντατικοί εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφετέρου η υλοποίηση των σημαντικών καινοτομιών για ένα σχολείο πιο σύγχρονο, πιο ελεύθερο και αυτόνομο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τεστ, μάσκες και….παγουράκια με νερό

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-testείναι υποχρεωτική για τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου. Η είσοδος των μαθητών-μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.  Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης.  Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές. Οι μαθητές προσέρχονται στα σχολεία με τα ατομικά δοχεία νερού.

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους και εργαζόμενους

Από τις 6:00 π.μ τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, έως και τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 6:00 π.μ  ενδεικτικά τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δικαστήρια και νοσοκομεία, θα ισχύσουν τα παρακάτω μέτρα, τα οποία αφορούν επιπρόσθετα σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες, δομές φροντίδας ηλικιωμένων και φιλοξενίας προσφύγων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σινεμά, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, μέσα μεταφοράς, αθλητικές διοργανώσεις,  σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο. 

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Σε δύο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται από τις 13 Σεπτεμβρίου:

  • εκπαιδευτικοί
  • ακαδημαϊκοί,
  • εργαζόμενοι σε τουρισμό,
  • εργαζόμενοι σε εστίαση,
  • εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Δύο self test την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να τα προμηθεύονται εντελώς δωρεάν, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές.

Όσον αφορά τους φοιτητές, εισέρχονται στα πανεπιστήμια και στις σχολές υποχρεωτικά με 2 εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη που βαραίνει τον φοιτητή (έναντι 10 ευρώ για το rapid test) και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Εφικτή παραμένει η δυνατότητα ταξιδιού για τους ανεμβολίαστους πολίτες, τόσο προς τα νησιά, όσο και προς τις ηπειρωτικές περιοχές και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) εφόσον προσκομίσουν στο σημείο αναχώρησης εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών, που έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη, έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Για την αναχώρηση, είναι υποχρεωτική η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Όσον αφορά το ταξίδι ανήλικων 5-11 ετών με μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι δυνατό εφόσον το ανήλικο άτομο προβεί σε self test που παρέχεται δωρεάν από το κράτος, ή το αγοράσει ο κηδεμόνας του από φαρμακείο.

Μητσοτάκης: Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία λόγω της πανδημίας δήλωσε τα εξής:

«Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους».

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Ενθαρρυντικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός

Τσίπρας: Τα σχολεία άνοιξαν σχεδόν όπως έκλεισαν τον Ιούνη

Κριτική στην κυβέρνηση ότι τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι δεν έγινε καμία αλλαγή όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, τα μέτρα προστασίας και τον αριθμό των εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξης: 

«Χτύπησε σήμερα το πρώτο κουδούνι και τα σχολεία άνοιξαν σχεδόν όπως έκλεισαν τον Ιούνη. Χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς καμία φροντίδα για μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις, χωρίς περισσότερα μέτρα προστασίας, περισσότερους εκπαιδευτικούς ή περισσότερες αίθουσες.

Το μόνο που άλλαξε είναι οι κανόνες: Πέρυσι στην αρχή μάς έλεγαν ότι δεν κολλάνε τα παιδιά στα σχολεία. Μετά μας είπαν ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν πρώτα, γιατί τα παιδιά μας είναι πολλαπλασιαστές του ιού.

Φέτος μας λένε ότι για να κλείσουν θα πρέπει να νοσήσουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 15 παιδιά σε κάθε τάξη. Και το συναίσθημα που για άλλη μια φορά μάς κυριεύει στο πρώτο σχολικό κουδούνι, είναι ανασφάλεια και ανησυχία. Γιατί κάθε νοήμων γονιός δε χρειάζεται να είναι λοιμωξιολόγος για να καταλάβει τι θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Παρόλα αυτά, ετοιμάσαμε σήμερα τα παιδιά μας και τα είδαμε να τρέχουν με τη σάκα στον ώμο και με ανυπομονησία, για να βρούνε τους φίλους τους και τους καθηγητές τους. Γιατί όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, πάντα τα παιδιά θα τρέχουν προς το αύριο.

Εύχομαι σε όλους και όλες καλή σχολική χρονιά!

Δύναμη, υπομονή, φροντίδα στους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους τους».

Δείτε την ανάρτηση στο Facebook

Γεννηματά: Εκπαιδευτικοί και μαθητές να εμβολιαστούν

«Ηκυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη», λέει η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της για την πρώτη μέρα στο σχολείο και καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

Εύχομαι στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μια ασφαλή και αποδοτική σχολική χρόνια, χωρίς κινδύνους για την υγεία του και νέα μαθησιακά κενά. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Κανένα μέτρο προφύλαξης δεν πάρθηκε. Ο συνωστισμός στις τάξεις επαναλαμβάνεται. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν. Και το απαράδεκτο θα κλείνει τμήματα μόνο όταν έχουν κολλήσει μαζικά οι μαθητές τον ιό και τον έχουν μεταφέρει στην οικογένεια τους. Καλώ όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εμβολιασθούν. Καλώ τον ΕΟΔΥ να χρησιμοποιήσει κινητά συνεργεία στα σχολεία για ενημέρωση και ενίσχυση των εμβολιασμών.

Κουτσούμπας: Αγωνία για την πολιτική που δεν προστατεύει παιδιά και εκπαιδευτικούς

Αγωνία και ερωτηματικά για την πολιτική που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εκφράζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του για το άνοιγμα των σχολείων. «Το ΚΚΕ θα βρεθεί δίπλα στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, που απαιτούν το αυτονόητο», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα:

Αυτή τη μέρα η σκέψη μας είναι με τις νέες και τους νέους, που ξαναβρίσκουν τους φίλους τους και συναντιούνται στον φυσικό τους χώρο, το σχολείο. Είναι με τους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη σχολική ζωή. Είναι με τους εκπαιδευτικούς, που νιώθουν τη μεγάλη ευθύνη που έχουν να μορφώσουν, να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας. Όμως, παράλληλα με τη χαρά και την προσμονή, υπάρχουν τα ερωτηματικά, η αγωνία μπροστά σε μια πολιτική, που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, που δεν στηρίζει την ουσιαστική μόρφωση των νέων. Αντίθετα, βάζει συνεχώς εμπόδια και φραγμούς. Το ΚΚΕ θα βρεθεί δίπλα στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, που απαιτούν το αυτονόητο: Τα σχολεία να είναι ασφαλή, να δίνουν ουσιαστική μόρφωση, καλλιέργεια στα παιδιά μας. Η αρχή κάθε σχολικής χρονιάς να συνοδεύεται μόνο από δίψα για μάθηση και δημιουργία. Όχι από άγχος. Η προσπάθεια των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονιών, να μορφωθούν τα παιδιά, να μην είναι ατομική υπόθεση, αλλά κυρίως κρατική ευθύνη. Σε αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Όλες οι ειδήσεις

«Μποναμάς» 900 ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά – Ποιοι οι δικαιούχοι

Ενώπιον του ανακριτή η παίκτρια ριάλιτι για τα 7,8 κιλά κοκαΐνης

Αποκωδικοποίηση Μητσοτάκη στη ΔΕθ: Θολό τοπίο στην οικονομία, διαχωριστικές με ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρηση γοητείας στους νέους

Νέα μηχανήματα στο ΕΣΥ με «leasing» και νέα κτίρια από ιδιώτες - Όλο το σχέδιο για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

άνοιγμα σχολείωνσχολείααγιασμός