Ελλάδα|13.09.2021 21:24

Υποχρεωτικό rapid test ακόμα και για αστικές μετακινήσεις στην περιφέρεια

Μαρία Λιλιοπούλου

Περισσότερα από 80 ευρώ το μήνα θα στοιχίζει στο εξής η μετακίνηση των ανεμβολίαστων εργαζομένων από και προς τους χώρους εργασίας τους, αλλά και η μετακίνηση μαθητών προς τα φροντιστήρια και κάθε άλλη δραστηριότητά τους μόνο και μόνο γιατί... ζουν στην περιφέρεια, δηλαδή εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τα νέα μέτρα περιορισμού των πολιτών που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο για την προστασία από τον κορονοϊό, όπως δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ενώ δίνουν τη δυνατότητα μετακίνησης με τα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως – είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι – καταδίκασαν σε μια μεγάλη οικονομική «ποινή» εκείνους που ζουν στην ελληνική επαρχία.

Κι αυτό γιατί από την υποχρέωση διενέργειας rapid test ανά 48 ώρες προκειμένου να μετακινηθούν, όχι μόνο δεν έχουν εξαιρέσει όσους μετακινούνται με τα αστικά ΚΤΕΛ, αλλα αναφέρουν ρητώς ότι οι επιβάτες και αυτών των λεωφορείων τα οποία είναι και τα μόνα που εκτελούν αστική συγκοινωνία στην επαρχία συνδέοντας χωριά με αστικά κέντρα εντός νομού, είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ που θα επαναλαμβάνουν κάθε δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο στο ΦΕΚ αναφέρει ξεκάθαρα ότι «οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10, αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς (όπως αεροπλάνα, πλοία, σιδηρόδρομο, λεωφορεία, αστικά ή υπεραστικά ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ), υποβάλλονται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι τους σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοιού çovid-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν και τους ανηλίκους από 12 ετών και πάνω. Η μοναδική ηλικιακή κατηγορία που εξαιρεί το εν λόγω άρθρο είναι τα παιδιά έως 11 ετών, τα οποία για τη μετακίνησή τους μπορούν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) που πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού τους.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη υποχρέωση για τους επιβάτες 12 ετών και άνω, δεν έχει θεσπιστεί για τους επιβάτες της αστικής συγκοινωνίας (οδικής ή σταθερής τροχιάς) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μπορούν να επιβιβάζονται κανονικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απλά με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Αντίθετα ισχύει για τα ταξίδια με αεροπλάνο, σιδηρόδρομο ή ΚΤΕΛ σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Η μετακίνηση όμως με αστικά ΚΤΕΛ στην επαρχία είναι σχεδόν μονόδρομος για τους εργαζομένους που δε διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο, καθώς τα λεωφορεία αυτά εξυπηρετούν όλες τις ενδονομαρχιακές μετακινήσεις.

Διαμαρτύρονται και οι εργαζόμενοι για τα τεστ

Τη διαμαρτυρία του για την υποχρέωση των μη εμβολιασμένων εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες να κάνουν δύο τεστ ανίχνευσης κορονοιού σε ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό με δική τους δαπάνη, εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό της Αθήνας (ΣΕΛΜΑ).

«Εκβιάζουν τους εργαζόμενους με το εξαντλητικό μέτρο της ανάληψης της δαπάνης των τεστ αποσκοπώντας για άλλη μια φορά στην ενοχοποίηση του πληθυσμού επικαλούμενοι την προσωπική ευθύνη» επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «σπέρνουν την διχόνοια σε ένα λαό που χρόνια έχει υποστεί τις συνέπειες των ολέθριων πολιτικών τους, που τις πλήρωσε και συνεχίζει να τις πληρώνει με ανεργία και πείνα».

Το ΣΕΛΜΑ καλεί την κυβέρνηση «να πάρει πίσω τα μέτρα προστασίας» τονίζοντας ότι «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα διαχωρισμό και ρατσιστικό μέτρο ενάντια στους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εργαστεί κανένας χωρίς να πληρωθεί όπως ονειρεύονται. Και εννοείται ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα για να δοθεί έργο στους φίλους τους εργολάβους».

μετρόΚΤΕΛανεμβολίαστοιΜΜΜαστικά λεωφορεία