Βασίλης Τσαουσίδης: Μετά τη NASA τον δικαίωσε και το δικαστήριο
Βασίλης ΙγνατιάδηςΔιακεκριµένος καθηγητής που αναγνωρίστηκε από τη NASA και «εκτόξευσε» τη φήµη του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου µέχρι τον ∆ιεθνή ∆ιαστηµικό Σταθµό βγαίνει δικαιωµένος από έναν πρωτοφανή πόλεµο µελών της πρώην διοίκησης εναντίον του, που κρατά ήδη σχεδόν τρία χρόνια.
Ο Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ∆ΠΘ, πληροφορήθηκε πριν από λίγες µέρες την παραποµπή σε δίκη δέκα µελών της διοίκησης του ιδρύµατος, που κατηγορούνται ότι µεθόδευσαν τη δική του δίωξη µε κατασκευασµένες αποφάσεις και πορίσµατα, υπονοµεύοντας το κύρος του και διακόπτοντας την υλοποίηση διεθνών ερευνητικών προγραµµάτων, ύψους 2,5 εκατοµµυρίων ευρώ, των µεγαλύτερων που είχε ποτέ το ακριτικό ακαδηµαϊκό ίδρυµα.
Το 2015, ο κ. Τσαουσίδης βρέθηκε στο στόχαστρο της τότε πρυτανικής Αρχής για εκδικητικούς λόγους, όταν ως µέλος του Συµβουλίου Ιδρύµατος ζήτησε εξηγήσεις για καταγγελίες που είδαν το φως της δηµοσιότητας για εξωπανεπιστηµιακές εταιρικές σχέσεις της διοίκησης µε εργολάβο, στον οποίο ανατίθενται συµβάσεις σίτισης φοιτητών και άλλα έργα, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. «Είχα υποχρέωση να ζητήσω εξηγήσεις, λόγω του ελεγκτικού ρόλου µου ως µέλους του Συµβουλίου, που είχε την αρµοδιότητα ελέγχου των πιστώσεων» είπε στο «Εθνος» και πρόσθεσε πως έκτοτε ξεκίνησε ο εκδικητικός πόλεµος εναντίον του από τον τότε πρύτανη, Αθ. Καραµπίνη.
Ο τελευταίος έδωσε εντολή να ανασυρθεί µια παλιότερη Ε∆Ε, αλλά και να ερευνηθούν όλα τα ευρωπαϊκά έργα στα οποία ήταν επιστηµονικά υπεύθυνος ο συγκεκριµένος καθηγητής. Στο «µικροσκόπιο» βρέθηκε το εµβληµατικό έργο «SPICE» Κέντρο ∆ιαστηµικής ∆ικτύωσης, αρχικού προϋπολογισµού 1.525.038 ευρώ, που έβαλε το ∆ΠΘ στον χάρτη των ερευνητικών προγραµµάτων της NASA. Το πρωτόκολλο και τα πρότυπα επικοινωνίας που σχεδίασε η ερευνητική οµάδα στο πλαίσιο αυτού του έργου χρησιµοποιούνται σήµερα στον ∆ιεθνή ∆ιαστηµικό Σταθµό.
Το πρωτόκολλο και τα πρότυπα επικοινωνίας που σχεδίασε η ερευνητική οµάδα του Βασίλη Τσαουσίδη έβαλαν το ∆ΠΘ στον χάρτη των ερευνητικών προγραµµάτων της NASA. Οµως ο καθηγητής βρέθηκε στο στόχαστρο της τότε πρυτανικής Αρχής για εκδικητικούς λόγους
Το γεγονός αναγνωρίστηκε από τη NASA µε δηµόσια διακήρυξη για τη συνεισφορά του ∆ΠΘ, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηµατοδότησε το ερευνητικό έργο και ενέκρινε µετ’ επαίνων την αρτιότητά του έπειτα από έλεγχο µε ορκωτούς ελεγκτές και πιστοποιηµένους πραγµατογνώµονες.
Ωστόσο, η οµάδα πραγµατογνωµόνων του ∆ΠΘ που έκανε την έρευνα µε πρωτοφανείς διαδικασίες, όπως λέει ο καθηγητής, κατέληξε σε κατασκευασµένο πόρισµα, που αποφάνθηκε πως το έργο δεν εκτελέστηκε ποτέ! Επίσης, ότι το Εργαστήριο δεν υφίσταται (επειδή άλλαξε η ονοµασία του) ενώ ο εξοπλισµός αγνοείται.
Με βάση αυτό το πόρισµα, και µε το αιτιολογικό ότι ο συγκεκριµένος καθηγητής «ενδέχεται να έχει τελέσει ιδιαίτερης βαρύτητας αξιόποινες πράξεις µε πιθανή επελθούσα ζηµία του ∆ηµοσίου ίσως και άνω του 1 εκατοµµυρίου ευρώ», αποφασίστηκε από τη Σύγκλητο η αναστολή των άλλων δύο µεγάλων ερευνητικών έργων που «έτρεχαν» εκείνη την περίοδο µε επιστηµονικό υπεύθυνο τον κ. Τσαουσίδη, UMOBILE και SENSKIN, µε χρηµατοδότηση 2.410.433 ευρώ από την Κοµισιόν.
«Με τη συµπεριφορά της, η Σύγκλητος σταµάτησε, σπίλωσε και στιγµάτισε τα διεθνή έργα του ∆ΠΘ, µε το µεγαλύτερο επιστηµονικό κύρος, και διέλυσε τη µεγαλύτερη ερευνητική οµάδα του Πανεπιστηµίου µας» ανέφερε ο κ. Τσαουσίδης, ο οποίος έκανε λόγο για σχέδιο εξόντωσής του. Ακολούθησε µηνυτήρια αναφορά από τον τότε πρύτανη, µε βάση την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του διακεκριµένου καθηγητή για εξαπάτηση της ΕΕ.
Ο κ. Τσαουσίδης µε τη σειρά του υπέβαλε µήνυση κατά του τότε πρύτανη, του τότε αντιπρύτανη και των τριών πραγµατογνωµόνων. Στο πλαίσιο των καταθέσεων αποδείχτηκε πως το SPICE έχει παραδοθεί αρτιότατο, ο εξοπλισµός αξίας 265.667 ευρώ που αποκτήθηκε για λογαριασµό του ιδρύµατος στο πλαίσιο του έργου έχει καταµετρηθεί µέχρι κεραίας και πως το εργαστήριο... υπάρχει.
Με κλητήριο θέσπισµα πριν από λίγες µέρες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης καλεί συνολικά δέκα άτοµα (τον τότε αντιπρύτανη, πέντε µέλη της Επιτροπής Ερευνών και τους τρεις πραγµατογνώµονες) σε δίκη στις 18 Απριλίου στο Τριµελές Πληµµελειοδικείο Ροδόπης, µε την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος µε σκοπό να βλάψουν άλλο πρόσωπο.
«Ηθελαν να τον αποκλείσουν από ερευνητικά προγράμματα»
Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, όλα τα αναγραφόµενα στο πόρισµα της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων και στη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ερευνών ήταν ψευδή και κατασκευασµένα, µε απώτερο σκοπό να αποκλείσουν τον Βασίλειο Τσαουσίδη από τη διαχείριση των προγραµµάτων UMOBILE και SENSKIN. Επίσης σηµειώνεται πως οι κατηγορούµενοι γνώριζαν την αλήθεια, αλλά έδρασαν αδικαιολόγητα, µε µοναδικό σκοπό να βλάψουν τον καθηγητή Τσαουσίδη Βασίλειο.
«Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασµό µε τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Ανώτατου Πειθαρχικού Συµβουλίου των µελών ∆ΕΠ και του πορίσµατος του Σ∆ΟΕ που µε δικαιώνουν, αποδεικνύει ότι τα θεσµικά όργανα του Πανεπιστηµίου δεν λειτούργησαν ούτε ακαδηµαϊκά ούτε δηµοκρατικά και δεν αντιστάθηκαν στη µεθόδευση της τότε διοίκησης.
Πολύ σύντοµα η δικαιοσύνη θα αποδώσει στον καθένα το µερίδιο της ευθύνης του: θα αποδειχθεί ποιος, πώς και γιατί µεθόδευσε τις δυσµενείς αποφάσεις σε βάρος µου και σε βάρος όσων αντιστάθηκαν στην ακαδηµαϊκή και θεσµική απαξίωση του Πανεπιστηµίου και των οργάνων του» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Τσαουσίδης.
Επισηµαίνεται πως τον Ιούλιο του 2017, µε απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ο πρώην πρύτανης του ∆ΠΘ, Αθ. Καραµπίνης, παύθηκε από τα καθήκοντά του.
- ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Θέλουν να αγνοήσουν πλήρως την Κύπρο - Ο χάρτης με τα σχέδια των Τούρκων
- Ισραήλ: Ήχησαν οι σειρήνες στα κεντρικά της χώρας – Εκτοξεύθηκε πύραυλος από την Υεμένη
- Κρύο, βροχές και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα σήμερα
- Συμβουλές για «αναίμακτα» Χριστούγεννα: Πώς να κρατήσετε την ένταση μακριά από το οικογενειακό τραπέζι