Ελλάδα|22.09.2021 20:34

Κορονοϊός: 3.559 κρούσματα σε παιδιά μέσα σε 6 μέρες τον Σεπτέμβριο - Πώς υπερδιπλασιάστηκαν

Newsroom

Η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες και μάλιστα μέσα στον χρόνο τα κρούσματα του κορονοϊού κινούνται ανοδικά, όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού που συγκέντρωσε ο ΕΟΔΥ. Να σημειωθεί πως στις συγκεκριμένες ηλικίες στα παιδιά τα ποσοστά του εμβολιασμού δεν είναι μεγάλα.

Αύξηση παρά τα κλειστά σχολεία

Είναι χαρακτηριστικό πως το διάστημα από 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή το καλοκαίρι, που οι μαθητές δεν πήγαιναν στο σχολείο, ο αριθμός των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε.

Tι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την εβδομάδα αναφοράς 13 Σεπτεμβρίου 2021 - 19 Σεπτεμβρίου το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 37).

Όπως αναφέρεται από τον ΕΟΔΥ από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού, είναι γνωστό ότι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% (15/02/21-15/5/21) σε 24.2% (15/06/21-15/9/21).

Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει την εξέλιξη των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών και στον γενικό πληθυσμό από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα, και δείχνει ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων σε νέους ηλικίας 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές Αυγούστου από ό,τι σήμερα. 

Σημειώνουμε επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self-test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο. Συγκεκριμένα, ενώ σε συνέχεια της διεξαγωγής του πρώτου self-test, τη Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια της διεξαγωγής του δεύτερου self-test, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9 εντοπίστηκαν συνολικά 1137 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών. 

Επίσης, σημειώνεται ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

•    Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ήτοι 12-17 ετών,

•    έχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.


Κατά τη λειτουργία των σχολείων δίνεται η δυνατότητα για υγειονομικό έλεγχο μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο, όπως άλλωστε έγινε και την περασμένη Άνοιξη, έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε αποτελεσματικότερα την πανδημία, να εντοπίσουμε εκατοντάδες, ασυμπτωματικούς κυρίως, φορείς και να περιορίσουμε σημαντικά τη διασπορά του ιού. Εάν δεν υπήρχε το αυξημένο testing, όλοι αυτοί οι φορείς, θα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο σχολικό περιβάλλον και όχι μόνο, διασπείροντας τον ιό σε χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας.

Ευρύτερα, η ενεργοποίηση των υποχρεωτικών rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, διασκέδασης και υπεραστικών μεταφορών οδήγησε σε μαζική επιδημιολογική επιτήρηση ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού, καταγράφοντας χαμηλό δείκτη θετικότητας. Μεταξύ 12/9 και 21/9 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.972.746 τεστ, με δείκτη θετικότητας 1.11%.

Προβληματίζουν αρνητές γονείς και αύξηση κρουσμάτων 

Την εκτίμηση ότι μπορεί να αναθεωρηθούν μέτρα, που εφαρμόζονται στα σχολεία έκανε ο έκανε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Μάριος Λαζανάς κάνοντας ειδική αναφορά σε αυτό, που προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα  πρέπει να έχουν μολυνθεί πάνω από τους μισούς μαθητές.

Ο καθηγητής τόνισε  ότι το μέτρο αυτό είναι υπό σκέψη και άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να αναθεωρηθεί. Ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο μέτρο υπήρξε προβληματισμός από την έναρξη της σχολικής χρονιάς κυρίως από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι είναι υπερβολικό και ότι μένουν απροστάτευτοι τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά.

Οι αρνητές γονείς

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αναστάτωση στα σχολεία η οποία προκαλείται από γονείς οι οποίοι κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών με απειλές, καυγάδες και μηνύσεις καθώς δεν θέλουν να φορούν τα παιδιά τους μάσκα ή να κάνουν self test. Στη Θεσσαλονίκη πατέρας ο οποίος στο  2ο Δημοτικό σχολείο Θερμής σπρώχνοντας τους δασκάλους και απαιτώντας να επιτραπεί στο παιδί του να μπει στην τάξη για μάθημα παρόλο που δεν φορούσε μάσκα ούτε είχε κάνει self test, τώρα απειλεί με μηνύσεις τη διευθύντρια ζητώντας μάλιστα τεράστια ποσά όπως ο ίδιος λέει (σ.σ 2.700.000) για….εγκληματικές πράξεις του σχολείου και του υπουργείου Υγείας σε βάρος του παιδιού του. Ο συγκεκριμένος έχει ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα με δύο κατηγορίες: απειλή της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και έργω εξύβριση, ενώ ζήτησε και πήρε αναβολή στη δίκη για την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου. Όταν όμως αφέθηκε ελεύθερος επανήλθε στο σχολείο λέγοντας ότι θα μηνύσει την διευθύντρια. Εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε απόγνωση εξ αιτίας τέτοιων καταστάσεων καθώς αναγκάζονται να πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα και να ταλαιπωρούνται.

Αύξηση κρουσμάτων

Περισσότερα από 5.000 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν από τον Ιούλιο, ενώ στη  Θεσσαλονίκη οκτώ παιδιά νοσηλεύονται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα του covid 19 σε παιδιά και εφήβους, η καθηγήτρια κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «τροποποιήθηκε η συχνότητα και η βαρύτητα της νόσου εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα». Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν αύξηση των περιστατικών σε άτομα 5 με 17 ετών από τον φετινό Ιούλιο, καθώς και των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Η σοβαρότητα της νόσου δε φαίνεται να αυξάνεται, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά «η πιθανότητα ενός παιδιού να νοσηλευτεί είναι τετραπλάσια αν μένει σε πολιτεία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού», τόνισε η καθηγήτρια κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης και συζήτησης με γονείς. «Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, την αύξηση της κινητικότητας», ανέφερε, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.

Κεραμέως για αρνητές γονείς: Δεν θα ανεχθούμε τίποτα

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις μηνύσεις και τα διαρκώς αυξανόμενα επεισόδια που προκαλούν γονείς αρνητές του ιού και αντιεμβολιαστές, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε ότι «από την πρώτη στιγμή στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης καταδίκης αυτών των πράξεων και απόλυτης στήριξης των εκπαιδευτικών. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά «περάσαμε μια διάταξη με την οποία καλύπτουμε πλήρως νομικά τους εκπαιδευτικούς μας. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για τα ζητήματα αυτά».

Σε εκείνο το σημείο, η υπουργός Παιδείας τόνισε: «Έχει κινητοποιηθεί η εισαγγελία. Δεν θα ανεχθούμε τίποτα. Θα προστατεύσουμε τους εκπαιδευτικούς μας που κάνουν το καθήκον τους, που έχουν προσφέρει εξαιρετικό έργο και έχουν κάνει μια τεράστια προσπάθεια στο διάστημα της πανδημίας. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας»

Η υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των εμβολιασμών σε εφήβους. Όπως είπε, στους φοιτητές πάνω από το 75% είναι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση, στο προσωπικό των Πανεπιστημίων το ποσοστό ξεπερνά το 87% και στους καθηγητές ανέρχεται σε 91%. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως θα γίνουν προσλήψεις ειδικού προσωπικού στα  ΑΕΙ για τους ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι για τη Θεσσαλονίκη – Ανοίγουν επιπλέον κρεβάτια για covid

Ρόδος: Σκότωσαν 30χρονη γυναίκα στη μέση του δρόμου - Αυτοκτόνησε ο δράστης

Κορονοϊός: Τι αποφάσισε η επιτροπή για τους αθλητικούς χώρους και τους ανεμβολίαστους εφήβους

ΕΝΦΙΑ: Στο myAADE από σήμερα τα εκκαθαριστικά

εμβολιασμόςΕΟΔΥσχολείαΚορονοϊόςπαιδιάκρούσματαμετάλλαξη Δέλτα