Ελλάδα|23.09.2021 20:40

Γκάγκα για Βόρεια Ελλάδα: Να αποφύγουμε αυτά που έγιναν πέρυσι στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Ο κώδωνας του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη έχει ήδη χτυπήσει λόγω της πορείας του κορονοϊού. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στη διάρκεια της ενημέρωσης σημειώνοντας πως «στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει αυξητική τάση 11% έως 36% από νομό σε νομό. Για αυτές τις περιοχές της χώρας και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει καμπανάκι κινδύνου και γι΄ αυτό πήγαμε με τον κ. Πλεύρη στη Θεσσαλονίκη, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων».

Ακολούθως η κ. Γκάγκα τόνισε πως στόχος είναι να αποφευχθούν όσα έγιναν πέρυσι στις συγκεκριμένες περιοχές. Παράλληλα τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στις ΜΕΘ από τους 59 διασωληνωμένους οι 55 είναι ανεμβολίαστοι.

Παπαευαγγέλου για Θεσσαλονίκη: Σαφής σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων 

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, προειδοποιώντας για αύξηση των κρουσμάτων και της πίεσης στα νοσοκομεία.

«Η ματιά μας στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, κάνοντας ειδική μνεία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, όπου την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, όπως είπε η ίδια, την τελευταία εβδομάδα έχει σημειωθεί μέχρι και διπλασιασμός των κρουσμάτων στην Ξάνθη, τη στιγμή που στην Κοζάνη καταγράφεται αύξηση 60% στα κρούσματα και 40% στη Δράμα, στον Έβρο και στην Πιερία.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παρατηρείται μία ηπιότερη, αλλά σαφής σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων. Ειδικότερα, τόνισε ότι καταγράφεται υπερδιπλάσιος μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε σχέση με την Αθήνα.

Η ίδια μετέφερε την ανησυχία των ειδικών για την εικόνα που παρουσιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία στοιχεία μπορεί να προμηνύουν αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του ΕΣΥ.

Σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα»

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 838 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 11 Μαρτίου 2021 έως 10 Σεπτεμβρίου 2021. Από τον έλεγχο των 838 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 809 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 3 δείγματα με στελέχη σε αποκλιμάκωση (De-escalated Variants).
Εκ των 809 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 745 αφορούν στο στέλεχος Delta, 63 αφορούν στο Alpha και 1 αφορά στο Βeta.
Εκ των 3 δειγμάτων με στελέχη σε αποκλιμάκωση, τα 3 αφορούν στο Α.28 (Πίνακας 3). 

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 32.831 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 28.824 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.267 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 28.824 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 53,99%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 29,27%, το B.1.1.318
(Variant E484K) με ποσοστό 8,13%, και το Beta με ποσοστό 1,15% (Πίνακας 4). Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 36 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9.

Από τα 3.267 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 3.100 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή σε αποκλιμάκωση. Από τα δείγματα αυτά, 40,10% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 31,80% στο Delta, 16,50% στο Alpha, 6,18% στο Beta, 0,12% στο C.36, 0,09% στο Gamma και 0,09% στο A.28. 

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 343 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 209 αφορούν στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 6 στο Mu, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο Kappa, 1 στο C.36, 1 στο B.1.623, και 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

Όσον αφορά στα στελέχη ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου επί του παρόντος στη χώρα, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον πίνακα 5.

Όλες οι ειδήσεις

Μίνι lockdown σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα - Πού παρατείνονται μέτρα

«Το έκανε από μεγάλη αγάπη» - Τι λέει ο πατέρας του δράστη μετά τη γυναικοκτονία στη Ρόδο

Δήμαρχος Συκεών στο ethnos.gr: Χρυσαυγίτες μέσα από τις φυλακές κινούν τα νήματα των αντιεμβολιαστών

Το αντίο του Τσίπρα στη Μέρκελ - Η εξομολόγηση και το δείπνο σε ψαροταβέρνα του Πειραιά

Απίστευτη απόφαση από τους καθηγητές Ιατρικής Αθήνας: Δεν νοσηλεύουμε πια ασθενείς με covid – Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί

μεταλλάξειςκρούσματαΒόρεια ΕλλάδαΚορονοϊόςμετάλλαξη Δέλτα