Δίκη Λεμπιδάκη: Τι αποκάλυψε ο «παππούς» για την απαγωγή του επιχειρηματία
NewsroomO «παππούς» της πολύκροτης υπόθεσης της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη απολογήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας , αποκαλύπτοντας μια άγνωστη πτυχή σχετικά με τις συνθήκες φρούρησης των κρησφύγετων, στα οποία μεταφερόταν το θύμα κατά την 6μηνη περιπέτειά του.
Ο εν λόγω κατηγορούμενος, ένας εκ των τριών που είχαν εντοπιστεί στο ίδιο αυτοκίνητο που εγκλώβισε η Αστυνομία στις Σίσες, φέρει το παρανόμι «παππούς» που του είχε δώσει ο Λεμπιδάκης, όπως συνήθιζε να κάνει με τους φροντιστές του.
«Αν ο Λεμπιδάκης έφευγε από το κρησφύγετο ποιος θα είχε την ευθύνη;», ήταν το ερώτημα της εισαγγελέως και ο «παππούς», που ήταν φροντιστής του Λεμπιδάκη, προχώρησε απαντώντας στην ερώτηση και αναφέρθηκε σε διαχωρισμό των ρόλων. Όπως είπε, εκείνος ήταν μόνο φροντιστής, ενώ άλλος ήταν ο ρόλος του φροντιστή και άλλο ο ρόλος του φρουρού. «Δεν κρατούσα ποτέ όπλο. Δεν είχα δει στο πρώτο κρησφύγετο», φέρεται να υποστήριξε, τονίζοντας όμως ότι στο δεύτερο είχε δει, αλλά δεν το πλησίασε καν. Οι ερωτήσεις από πλευράς της εισαγγελέως ήταν καταλυτικές σε αυτό το σημείο. Απευθύνοντάς του το ερώτημα «αν έφευγε ο Λεμπιδάκης, ποιος θα είχε την ευθύνη;», ο λεγόμενος “παππούς” απάντησε ότι δεν μπορούσε να φύγει και το ερώτημα επαναλήφθηκε, για να πει τελικά ότι, αν έφευγε, υπήρχε η εξωτερική φρουρά. Στο σημείο αυτό ο κατηγορούμενος έκανε τον διαχωρισμό, λέγοντας πως άλλο ρόλο είχε ο φροντιστής και άλλο ο φρουρός, τονίζοντας μάλιστα πως του είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρχε φύλαξη, που όμως εκείνος ποτέ δεν είδε ή διαπίστωσε!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο «παππούς» είπε ότι υπήρξε φροντιστής του Λεμπιδάκη μόνο στα δύο πρώτα κρησφύγετα, ενώ κατά το θύμα τον αναγνώριζε από τη φωνή σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της κράτησής του. Πάντως ο “παππούς” πληροφόρησε την Έδρα ότι ήταν εκείνος που ενημέρωσε στο νοσοκομείο τον 46χρονο επιχειρηματία, τον ακτιβιστή ή λεγόμενο από τον Λεμπιδάκη “Ευγένιο” ότι έχουν πάρει τον Λεμπιδάκη από το πρώτο καταφύγιο και επίσης στις 10 Αυγούστου πληροφόρησε πάλι το ίδιο πρόσωπο ότι θα τον μετέφεραν στο τελευταίο κρησφύγετο στο Ρέθυμνο. Επίσης πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε στείλει ως φροντιστή τον ακτιβιστή.
Ο «παππούς» κατά την απολογία του φάνηκε να αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης έναντι των άλλων δύο που είχαν εντοπιστεί στο ίδιο όχημα, και οι οποίοι επίσης απολογήθηκαν χθες. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι, όταν ρωτήθηκε από την Έδρα αν έχει κάτι άλλο να προσθέσει μετά το πέρας της απολογίας του, εκείνος είπε ότι «οι δύο αυτοί άνθρωποι δεν έχουν σχέση» και δήλωσε «βέβαιος για αυτό», δημιουργώντας την αίσθηση ότι έπρεπε να τους “καθαρίσει” από την ευθύνη.
Εκνευρισμός και απειλές
Η στάση των κατηγορουμένων προκάλεσε εκνευρισμό στους δικαστές, καθώς επιχειρούν να απεμπλέξουν συγκατηγορουμένους τους, αναιρώντας στοιχεία που έχουν ομολογήσει. Παράλληλα, και χθες δεν έλειψαν τα ξεσπάσματα και οι αναφορές για απειλές που αναγκάζουν τους κατηγορούμενους να κρατούν το στόμα τους κλειστό.
Οι περιγραφές των κατηγορουμένων στις απολογίες τους προκαλούν γενικευμένη δυσπιστία, με τους δικαστές να αντιδρούν στη γραμμή που φαίνεται να ακολουθούν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι. Και αυτό γιατί, όπως φαίνεται, κάποιοι επιχειρούν να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τις αρχικές ομολογίες τους, είτε να απεμπλέξουν άλλους κατηγορούμενους που αρνούνται κάθε συμμετοχή τους στην υπόθεση, όπως έκανε χθες ο 47χρονος αγρότης που είχε ρόλο φρουρού του Μιχάλη Λεμπιδάκη, στις περισσότερες φάσεις της πολύμηνης κράτησής του.
Ο 47χρονος αγρότης, που είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση, καταθέτοντας χθες εμφανίστηκε ως προστάτης του απαχθέντος επιχειρηματία. Ο ίδιος μονοπώλησε τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, καθώς επικαλέστηκε με τη σειρά του απειλές, όταν για μια ακόμη φορά πρόεδρος και εισαγγελέας επέκριναν τους κατηγορουμένους για την απόκρυψη της αλήθειας. «Δεν μπορώ να ομολογήσω. Κινδυνεύω αν μιλήσω. Έχει απειληθεί η οικογένειά μου», είπε.
Αναφερόμενος στον 46χρονο επιχειρηματία και τον 23χρονο αγρότη που συνελήφθησαν μαζί του στο μπλόκο της τροχαίας στις Σίσες, υποστήριξε ότι έμπλεξαν επειδή τον συνόδευσαν εκείνο το βράδυ, χωρίς να έχουν καμία σχέση είτε γνώση για την απαγωγή, αναιρώντας ωστόσο όσα είχε αναφέρει στην ανακρίτρια, ότι ένας από τους συνεπιβάτες του οχήματος ήταν εκείνος που έστελνε τα γραπτά μηνύματα στην οικογένεια Λεμπιδάκη.
«Τραγική... σύμπτωση» - Νέο ξέσπασμα από τον 46χρονο επιχειρηματία
Ο 46χρονος επιχειρηματίας κατηγορούμενος, με τη σειρά του, χαρακτήρισε τραγική σύμπτωση το γεγονός ότι ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με τον φρουρό του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ξεσπώντας για μια ακόμη φορά, φορτισμένος, ενώπιον των δικαστών, υποστήριξε ότι δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί στην υπόθεση, αφού βρισκόταν στην καλύτερη φάση της ζωής του και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, όπως είπε. «Θέλω πίσω τα παιδιά μου, την οικογένειά μου. Θέλω δικαιοσύνη, θέλω δικαίωση, δεν μπορεί να γίνει αυτό», είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του.
Νωρίτερα απολογήθηκε ο 23χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος από την πλευρά του, αν και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την απαγωγή, δεν μπόρεσε να δώσει καμία εξήγηση στο δικαστήριο για τη συμμετοχή του στις μεταμεσονύχτιες συναντήσεις του με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Πηγή: neakriti.gr
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό