Ελλάδα|05.10.2021 15:23

Black out στο Facebook: Κυβερνοεπίθεση ή λάθος - Οι κίνδυνοι για τους χρήστες

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ως αληθοφανή θεωρείται η αιτίαση της facebook για λανθασμένη ρύθμιση στις υποδομές της, προκειμένου να δικαιολογήσει το πολύωρο black out, ωστόσο και ως αρκετά πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης στην εταιρεία.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Πολυμέσων, Ασφάλειας και Δικτύωσης και σύμβουλος της Λέσχης Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Μαυρίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτήν τη στιγμή οποιαδήποτε βεβαιότητα για το συμβάν είναι πολύ παρακινδυνευμένη, εφόσον ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα.

«Η facebook λέει ότι το black out προκλήθηκε από μία λανθασμένη ρύθμιση στις υποδομές της, κάτι που φαντάζει αληθοφανές. Ωστόσο, είναι λίγο περίεργο να  μη υπάρχει σε μία τόσο μεγάλη εταιρεία διαδικασία, η οποία να προλαμβάνει τέτοια λάθη. Κυκλοφορεί και το σενάριο της κυβερνοεπίθεσης, το οποίο επίσης μοιάζει αρκετά πιθανό. Αυτήν τη στιγμή, εφόσον δεν υπάρχουν δεδομένα, κανένας δεν μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα για την αιτία του black out. Υπάρχουν υπηρεσίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρακολουθούν τα δεδομένα και θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ώρες ή μέρες, πριν πούμε με βεβαιότητα το οτιδήποτε. Εάν έλεγα αυτήν τη στιγμή ότι το black out οφείλεται στο ένα ή στο άλλο, δε θα εξέφραζα επιστημονική άποψη, αλλά θα λειτουργούσα ως… καφετζού ή ως μέλος μίας συζήτησης στο καφενείο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μαυρίδης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης ο καθηγητής σημειώνει ότι μερικές φορές δεν υπάρχει κέρδος γι’ αυτόν που την κάνει, αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μανίας ή μιας επιθυμίας να ενισχύσει το γόητρό του. Τονίζει ακόμα ότι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνοεπιθέσεων γίνεται, προκειμένου να ζητηθούν λύτρα, για να επανέλθει η λειτουργία της επιχείρησης.

Οι κίνδυνοι για τους χρήστες

Κατά τον  κ. Μαυρίδη, απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και ευαισθησία από τους χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και γενικότερα του διαδικτύου, αφού ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι γι’ αυτούς, κάποιους από τους οποίους είναι πολύ σοβαροί.

«Οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με το διαδίκτυο, είναι πιθανό να υποστεί μία επίθεση και γι’ αυτό απαιτείται πολύ μεγάλη ευαισθησία από τους χρήστες στο θέμα της ασφάλειας των πληροφοριών. Για παράδειγμα, πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν χρησιμοποιούμε ένα δημόσιο δίκτυο και ιδίως όταν προχωρούμε σε συναλλαγές με κάποια τράπεζα. Υπάρχει ο δεκάλογος ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, τον οποίο πρέπει να τηρούμε», λέει ο κ. Μαυρίδης.

Όπως υποστηρίζει ακόμα, περισσότερο κινδυνεύουν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

«Περισσότερο τίθεται σε κίνδυνο η ιδιωτικότητά μας. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιχειρηματίες, οι οποίοι ελέγχουν εξ’ αποστάσεως τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία της επιχείρησής τους μέσω των υπηρεσιών του facebook, το οποίο θεωρείται ότι δεν πέφτει εύκολα. Αν υπάρξει black out, όμως, οι επιχειρηματίες μπορεί να πάθουν κάποια ζημιά. Επίσης, οι χρήστες κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογοι διακίνησης παράνομου περιεχομένου, όπως, για παράδειγμα, πορνογραφικού υλικού με παιδιά, χωρίς, μάλιστα, να πάρουν χαμπάρι. Να έρθει η αστυνομία μία ημέρα στο σπίτι τους και να τους συλλάβει και αυτοί να μην έχουν ιδέα, για το τι συμβαίνει. Αν είμαστε πάντα συνδεδεμένοι και δε δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο θέμα της ασφάλειας, μπορεί να πέσουμε θύματα κυβερνοεπιθέσεων και να μπλέξουμε πολύ άσχημα, χωρίς να φταίμε σε τίποτα. Το διαδίκτυο έχει φέρει πάρα πολλά οφέλη, όμως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείρισή του», τονίζει ο κ. Μαυρίδης. 

Όλες οι ειδήσεις

«Το αυγό του φιδιού κάνει την επαναμφάνισή του»: Δεν αρκεί μία δίκη για να ξεμπερδέψεις με τον φασισμό

Καιρός: Σημαντική επιδείνωση και κακοκαιρία διαρκείας – Πρόγνωση Μαρουσάκη

Ιωάννα Παλαιοσπύρου: Θα μπορούσε να είχε πεθάνει - Νέα κατάθεση στη δίκη

Εμβόλιο Pfizer: Στο 47% η αποτελεσματικότητα έναντι λοίμωξης με κορονοϊό μετά από 5 μήνες

Εμβολιασμένοι: Έρχονται περισσότερες ελευθερίες – Τι εξετάζει το υπουργείο Υγείας, πότε αναμένονται ανακοινώσεις

κυβερνοεπίθεσηΔιαδίκτυοsocial mediaFacebook