Εύβοια: Πολιτικός καυγάς πάνω από καμμένα και πλημμυρισμένα
Μαρία ΛιλιοπούλουΣε πολιτική διαμάχη εξελίσσεται η επαναλαμβανόμενη τραγωδία της Εύβοιας, η οποία σε διάστημα 2 μηνών επλήγη από πρωτοφανείς πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες.
Για ρεκόρ απομάκρυνσης και απόληψης των ιστάμενων και επικίνδυνων καμμένων κορμών μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου από τις καμμένες περιοχές της Εύβοιας έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα Δευτέρα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.
Είχαν προηγηθεί αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί καθυστερημένων αντιδράσεων, με αφορμή τις οποίες ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι σε περιπτώσεις πυρκαγιών επί της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις. Κι όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες στην Εύβοια μετρούν ακόμα τις πληγές τους από τα δυο φαινόμενα που χτύπησαν ανελέητα την περιοχή, με το δεύτερο, αυτό της πλημμύρας, να θεωρείται βέβαια αναμενόμενο ύστερα από την καλοκαιρινή πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στο βόρειο τμήμα του νομού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, που παρουσιάστηκαν και στη Βουλή, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, εκατοντάδες δασεργάτες από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τους Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής ξεκίνησαν την απόληψη της καμένης παρόδιας βλάστησης. Παράλληλα έως τις 2 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για όλη την καμένη περιοχή, για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.
Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, οι Δασικές Υπηρεσίες ανέλαβαν την εκπόνηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων και στη συνέχεια την υλοποίησή τους, δίχως να εμπλέξουν τις κατά περίπτωση αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Με ταχύτατες διαδικασίες, όπως επισημαίνει το υπουργείο, εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής. Στις 9 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, ενώ μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» εξασφαλίστηκαν κονδύλια άνω των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε τρεις κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής.
Συνολικά, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας. Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες:
- 34.000 μέτρα κορμοδεμάτων.
- 1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων.
- 2.000 μέτρα σανιδότοιχων.
- 700 μέτρα κορμοφραγμάτων.
Παράλληλα, συνεχίζεται η εκπόνηση των μελετών αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων με βάση την ιεράρχηση των περιοχών σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη. Μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, είχαν ολοκληρωθεί από τα οικεία Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης. Αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι για την έναρξη έργων προστασίας και αποκατάστασης σε πυρόπληκτες περιοχές, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα που συνήθως υπερβαίνει το ένα έτος αναφέροντας ως παραδείγματα τις πυρκαγιές:
- Στον Υμηττό το καλοκαίρι του 2015 που έκαψε 5.000 στρέμματα και τα έργα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016.
- Στην Κινέττα στις 23 Ιουλίου 2018. Τα έργα για την προστασία και αποκατάσταση των 49.000 στρεμμάτων που κάηκαν ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2019.
- Στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018. Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε έκταση 20.000 στρεμμάτων ξεκίνησαν στις αρχές του 2019 έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
- Στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας, το 2018 και το 2019. Τα έργα ξεκίνησαν το 2021 μετά από δικαστικές εμπλοκές.
- Στην περιοχή Αθίκια Κορινθίας – Κεχριές, τον Ιούλιο του 2020. Τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα λόγω δικαστικών προσφυγών στη διαδικασία δημοπράτησης των έργων.
Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας - όπως αναφέρεται - είναι η ολοκλήρωση του συνόλου των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων προστασίας στο πλαίσιο του θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης».
Σωκράτης Φάμελλος: Σοβαρή η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Στις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια και στην πλήρη απουσία της πολιτικών πρόληψης της κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σοβαρή ευθύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια αλλά και για αντίστοιχα φαινόμενα που θα επαναληφθούν στις καμένες εκτάσεις τον φετινό χειμώνα.
Επεσήμανε ότι έως και σήμερα, δύο μήνες μετά την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, δεν έχει ανακηρυχθεί ακόμη η περιοχή αναδασωτέα, ενώ η ανακήρυξη αναδασωτέας περιοχής στα Γεράνια Όρη πήρε πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ δεν έχουν μεταφερθεί οι δασικές υπηρεσίες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και η μεταφορά έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν μήνα.
Αναφορικά με την είσοδο ιδιωτών και αναδόχων στην αποκατάσταση, υπογράμμισε ότι πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις στην Εύβοια, εφόσον υπάρχει διάσπαση της αποκατάστασης και αυτό οδηγεί στο να μην αποκατασταθούν τελικά όλες οι καμένες δασικές περιοχές, καθώς κάποιες από αυτές δεν θα επιλεγούν από τους ιδιώτες αναδόχους. «Η αποκατάσταση των καμένων περιοχών δεν είναι μπορεί να είναι ένα παζλ, ανάλογα με τις διαθέσεις του ιδιώτη χορηγού, αλλά είναι πολιτειακή ευθύνη και δημόσια πολιτική. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει την ευθύνη όλης της αποκατάστασης και της αντιπλημμυρικής προστασίας».
ΤΕΕ: Αδύνατο μελέτες και έργα να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο
Θέση στο ζήτημα που έχει προκύψει ως προς την αποκατάσταση των καμμένων περιοχών της Εύβοιας και στα έργα προστασίας από τις πλημμύρες, πήρε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός τονίζοντας πως «οι χρόνοι διαγωνισμών μελετών και δημοπράτησης έργων αλλά και της υλοποίησης και παράδοσής τους στη χώρα μας είναι αρκετά μεγάλοι».
Συγκεκριμένα η διαδικασία ανάθεσης μελέτης ή έργου ξεπερνά κατά μέσο όρο τους 6 μήνες και η υλοποίηση τους ξεπερνά τα 2 έτη. «Προφανώς εξαρτάται πάντα, όσον αφορά στην υλοποίηση, από το μέγεθος της μελέτης και του έργου», σημείωσε εξηγώντας πως στους παραπάνω χρόνους θα πρέπει να προστεθεί ο χρόνος εκδίκασης ενστάσεων και προσφύγων που μπορεί να ξεπεράσει τους 6 μήνες.
Συγκεκριμένα όσον αφορά στις πυρόπληκτες περιοχές, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Στασινός είπε πως «είναι αδύνατον ακόμη και αν γίνουν απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων, να υλοποιηθούν σε λιγότερο από 1 χρόνο. Η εκπόνηση και ολοκλήρωση μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε λιγότερο από 1,5 μήνα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ είναι πραγματικά πολύ γρήγορες για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης και συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατά το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση των αναγκαίων έργων».
Κρούσματα σήμερα: 2.383 κρούσματα, 41 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι
Γλυκά Νερά - Σοκάρει ηχητικό ντοκουμέντο: Το θέατρο του Αναγνωστόπουλου μετά τη δολοφονία
Απόλυση εργαζόμενης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ: «Έστησαν κλοπή» - Δικαιώθηκε στα δικαστήρια
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της