Ελλάδα | 12.10.2021 19:15

Καιρός: Έρχεται «αγριεμένη» η κακοκαιρία Μπάλλος - Έντονα τα καιρικά φαινόμενα

Newsroom

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (EMY) εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου. Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Αθηνά», το νέο φαινόμενο που πρόκειται να «χτυπήσει» τη χώρα μας ονομάζεται «Μπάλλος» και φέρνει μαζί του ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Η «Αθηνά», που έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της ασε όλη την Επικράτεια αναμένεται να εξασθενήσει, σταδιακά από την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, όμως, τον βελτιωμένο καιρό της Τετάρτης, 13 Οκτωβρίου, θα διαδεχθεί μία νέα ισχυρή κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη. Θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη από την ερχόμενη Πέμπτη

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Κρήτης προβλέπει η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Πρόκειται για την έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα Μπάλλος, που κύρια χαρακτηριστικά θα έχει τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εμφανιστούν από τις μεσημβρινές ώρες της ερχόμενης Πέμπτης 14 Οκτωβρίου. Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημέρωσε ότι όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας, που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά οδηγίες όπως να ασφαλίσουν αντικείμενα, να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά, να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο «Μπάλλος» φέρνει ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Νέα πολύ ισχυρή κακοκαιρία θα χτυπήσει τη χώρα μας από το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά. Όπως μάλιστα ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, η κακοκαιρία δεν αποκλείεται να προσεγγίσει σε ένταση την ένταση ενός μεσογειακού κυκλώνα .

Σύμφωνα δε με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, αναμένεται να εκδοθεί έκτακτο δελτίο επιδείνωσης εντός της ημερας «για καλύτερη προετοιμασία φορέων και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών».

T

Καιρός – Πρόγνωση Μαρουσάκη: Έρχεται πολύ ισχυρή κακοκαιρία

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη τις επόμενες ημέρες θα «κατέβει» προς την περιοχή μας μια ψυχρή αέρια μάζα που ξεκινά από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή της Ιταλίας και θα θα εισέλθει στην Κεντρική Μεσόγειο ενώ θα αλληλεπιδράσει με τα θερμά νερά της Κεντρικής Μεσογείου και στην ουσία θα δημιουργήσει ένα βαρομετρικό χαμηλό προς τα νότια, νοτιοδυτικά της Ιταλίας.

«Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό δεν αποκλείεται να προσεγγίσει σε ένταση την ένταση ενός μεσογειακού κυκλώνα ο οποίος φαίνεται ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους» είπε ο μετεωρολόγος.

«Θα έχουμε και πάλι ισχυρές βροχοπτώσεις την Πέμπτη που θα κρατήσουν μέχρι και την Κυριακή. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, πολλές περιοχές θα μπουν και πάλι στο κόκκινο» ανέφερε στο facebook.

Βροχερός ο καιρός και την Τρίτη

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος, η σημερινή η ημέρα θα κυλήσει με βροχερό καιρό. «Βροχές και καταιγίδες θα σαρώσουν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα φτάσουν μέχρι και τα νότια και ανατολικά τμήματα του Αιγαίου με τα φαινόμενα να μην αποκλείεται τοπικά να είναι και έντονα» υπογράμμισε.

«Το ίδιο σκηνικό θα επικρατήσει και αύριο Τετάρτη με την ηλιοφάνεια να εναλλάσσεται με τις συννεφιές που θα δίνουν τοπικές βροχές» πρόσθεσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Αποσύρεται από την κούρσα εκλογής Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ - Εισήχθη στο νοσοκομείο

Σεισμός Κρήτη - Βίντεο: Η στιγμή που έντρομοι οι πολίτες πετάγονται στους δρόμους

Κακοκαιρία Μπαλλος - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Τηλεδιάσκεψη Στυλιανίδη με Περιφερειάρχες

καιρόςπρόγνωση καιρούΚρήτηκακοκαιρία