Ελλάδα | 13.10.2021 08:46

Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη στο μέλλον

Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν συνεχώς οι επιστήμονες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και φυσικά ο προβληματισμός τους είναι απόλυτα δικαιολογημένος αν σκεφτεί κανείς πως πολλά σημεία της γης απειλούνται από πρωτοφανείς ξηρασίες και θανατηφόρες πλημμύρες.

Οι εικόνες που τα λένε όλα

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταθερά, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για δεκαετίες. Πόσο απειλούνται ελληνικές παραθαλάσσιες πόλεις, όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη από την κλιματική αλλαγή;

Ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγουμένων μηνών και οι πλημμύρες που ακολούθησαν δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο κοντά μας από ό,τι πιστεύουμε, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δημιουργεί εικόνες από το μέλλον, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανοποίησης επίπεδα.

Οι παραθαλάσσιες πόλεις θα χρειαστεί να υιοθετήσουν πρωτοφανή μέτρα για να αποτρέψουν τα νερά της θάλασσας από το να «καταπιούν» τις πιο κατοικημένες περιοχές τους, τονίζει η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Princeton University και το Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Όμως ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, δηλαδή εάν οι εκπομπές ρύπων αρχίσουν να μειώνονται σήμερα και μειωθούν στο μηδέν έως το 2050, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αγγίξει το όριο επιφυλακής των +1,5 μονάδων, πριν να αρχίσει να υποχωρεί.

Αντίθετα, εάν οι εκπομπές ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται και πέραν του 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 2060 ή του 2070 και η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να ανεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες.

«Οι σημερινές επιλογές θα ορίσουν το μονοπάτι στο οποίο θα κινηθούμε», λέει ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας του Climate Central και βασικός συντάκτης της μελέτης.

Από την έρευνα του Climate Central προκύπτει ότι μικρά νησιωτικά κράτη θα χάσουν σχεδόν όλη τη γη τους, ενώ 8 στις 10 περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας βρίσκονται στην Ασία. Στο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, οι πλημμύρες θα επηρεάσουν περίπου 600 εκατ. άτομα.

Όλες οι ειδήσεις

Γονείς Κατσίφα αποκλειστικά στο ethnos.gr: Ζητάμε δικαιοσύνη - Δεν υπάρχει πόρισμα

Το «ραντεβού» Μητσοτάκη - Καραμανλή και η παρουσία Σαμαρά

Φώφη Γεννηματά: Η πιο μεγάλη μάχη της – Κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο

Πλημύρες: Σε ποιες περιοχές είναι μεγάλος ο κίνδυνος

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης απομονώθηκε και ψάχνει διέξοδο για τις λίστες Πέτσα στο 2015

ΘεσσαλονίκηΠειραιάςπεριβάλλονκλιματική αλλαγή