Ελλάδα|25.01.2019 11:40

Με τρία νέα μέτρα «εξαφανίζονται» τα ράντζα από τα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με τρία νέα µέτρα που θα εφαρµοστούν σε βάθος χρόνου επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξαφανίσει τα ράντζα από τα µεγάλα νοσοκοµεία της Αττικής, αλλά και να µειώσει τις αναµονές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αλλωστε τα ράντζα συνεχίζουν να ζουν και να... βασιλεύουν στο ΕΣΥ, ενώ η λίστα αναµονής για ένα κρεβάτι εντατικής µεγαλώνει καθηµερινά, µε τη χθεσινή µέρα να είναι η χειρότερη. Σύµφωνα µάλιστα µε την Πανελλήνια Οµοσπονδία Εργαζοµένων στα ∆ηµόσια Νοσοκοµεία (ΠΟΕ∆ΗΝ), στη λίστα βρίσκονταν µόνο χθες 60 ασθενείς. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι προβληµατισµένη για την κατάσταση που επικρατεί ειδικά τις τελευταίες ηµέρες στα νοσοκοµεία, γι’ αυτό και ανακοίνωσε τρία µέτρα έπειτα από σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε µε όλους τους εµπλεκόµενους. Ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, µίλησε για τα άµεσα δραστικά µέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να δοθεί οριστική λύση σε αυτήν τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ και αναγνώρισε ότι χρειάζονται:

  1. Ενίσχυση των Τµηµάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελούν την «πρώτη γραµµής άµυνας» των νοσοκοµείων, µε ειδικευµένους γιατρούς. «Με αυτόν τον τρόπο η διαχείριση των περιστατικών της εφηµερίας θα είναι πιο ορθολογική και θα κάνουν εισαγωγή οι ασθενείς που απαιτείται πραγµατικά να νοσηλευθούν» υπογράµµισε ο υπουργός Υγείας. Γι’ αυτόν τον λόγο θα προχωρήσει η προκήρυξη 520 θέσεων µόνιµων γιατρών ΕΣΥ που θα προορίζονται αποκλειστικά για τα ΤΕΠ, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί πως µε τη θεσµοθέτηση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, η επόµενη «φουρνιά» των γιατρών θα µπορέσει να στελεχώσει τα «Επείγοντα».
  2. Το µέτρο που θα ελαφρύνει τη λειτουργία των νοσοκοµείων είναι -κατά τον υπουργό Υγείας- η 24ωρη λειτουργία των περισσότερων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου στο Λεκανοπέδιο. Να σηµειωθεί ότι ήδη εφηµερεύει καθηµερινά το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας και έχει δροµολογηθεί ανάλογη ρύθµιση για 4-5 ακόµα Κέντρα Υγείας (ΚΥ Περιστερίου, Πολυκλινική Ολυµπιακού Χωριού, ΚΥ Πειραιά κ.ά.).
  3. Η αλλαγή στο σύστηµα των εφηµεριών των νοσοκοµείων θα αποτελέσει άλλο ένα µέτρο. Ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος, σε συνεργασία µε την 1η και τη 2η Υγειονοµική Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, έχει καταρτίσει προσχέδιο που προβλέπει ένα νέο σύστηµα εφηµεριών, του οποίου οι λειτουργικές προϋποθέσεις διερευνώνται αυτήν την περίοδο. Αξιοσηµείωτο είναι, πάντως, ότι ο Ανδρέας Ξανθός απέδωσε το φαινόµενο µε τα ράντζα στη «µεγάλη προσέλευση ασθενών σε τριτοβάθµια και πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία που διαθέτουν εξειδικευµένα τµήµατα, έχουν καλές υποδοµές και παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες».

Σχετικά µε τις τραγικές ελλείψεις στα κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τα οποία βασανίζονται καθηµερινά δεκάδες πολίτες, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, µίλησε για ένα διαχρονικό πρόβληµα, το οποίο είναι οξυµένο αυτήν την περίοδο λόγω και της αυξηµένης επίπτωσης σοβαρών αναπνευστικών λοιµώξεων και της εποχικής γρίπης 

ράντζα σε νοσοκομείαυπουργείο οικονομίας