Ελλάδα|20.10.2021 00:40

Στυλιανίδης: Επτά νέα Canadair θα αγοράσει η Ελλάδα

Μαρία Λιλιοπούλου

Την αγορά επτά νέων εναέριων μέσων πυρόσβεσης σε βάθος πενταετίας, αλλά και τη δημιουργία μιας νέας σχολής πολιτικής προστασίας για εθελοντές, προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τρεις φοιτητές από την Εύβοια, από το βήμα των Καθημερινή Summits.

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης απάντησε και στις επικρίσεις που δέχτηκε αναφορικά με την απόφαση περιορισμών στην κυκλοφορία την περασμένη Παρασκευή για την προστασία των πολιτών από το χτύπημα της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Αναφορικά με τα νέα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα αγοράσει το πρώτο αεροπλάνο Canadair από το rescEU, ενώ θα πάρει ακόμη έξι νέα Canadair που θα ανήκουν στον ελληνικό στόλο. «Με επτά νέα Canadair και με την αγορά ελικοπτέρων τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Ερωτηθείς από τους φοιτητές για την καλοκαιρινή καταστροφή της βόρειας Εύβοιας από τις πυρκαγιές, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως «εάν στην Εύβοια είχαμε έναν καλό καθαρισμό και μια καλύτερη διαχείριση του δάσους ως προληπτικό μέτρο, θα αποφεύγαμε μεγάλο ποσοστό των επιπτώσεων». Προσέθεσε πως ο ρόλος της πολιτείας σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της αντίδρασης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικός και «την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε και στρατηγικά μέτρα που θα αποδώσουν για να μην ξαναέχουμε Εύβοια και Μάτι».

Δύο είναι τα κρίσιμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά τα δάση κατά τον κ. Στυλιανίδη:

  • Να φτιάξουμε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες.

  • Να καθαρίσουμε το δάσος. Να χρησιμοποιήσουμε τους αγρότες και εκείνους που ξέρουν καλύτερα το δάσος. Να φτιάξουμε ομάδες και επιχειρήσεις που θα διαχειρίζονται το δάσος και ενδεχομένως να τις συνδέσουμε με μια λογική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βιομάζας.

Ο ίδιος μίλησε και για τη σημασία της ενημέρωσης του πληθυσμού: «Θα πρέπει να κάνουμε ασκήσεις εκκένωσης του πληθυσμού, ενημέρωση του κοινού για το τι κάνει ο καθένας τη στιγμή της κρίσης, να αξιοποιήσουμε τις εθελοντικές ομάδες». Ανακοίνωσε μάλιστα ένα νέο πρόγραμμα το οποίο - όπως είπε - είναι προάγγελος μιας νέας σχολής πολιτικής προστασίας εθελοντών. Εκεί ο κάθε εθελοντής θα έχει μια εξειδίκευση και θα έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο, είπε χαρακτηριστικά.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές θέλησε να μάθει φοιτητής που συμμετείχε στο πάνελ. «Επιθυμία των κατοίκων της περιοχής μου, της Αγίας Άννας, και γενικότερα της Βόρειας Εύβοιας δεν είναι τόσο να αποζημιωθούν ή να ξεχάσουν, αλλά πολύ περισσότερο να δουν ξανά τον τόπο τους πράσινο και βέβαια ακμαίο. Κυριαρχεί όμως ο φόβος ότι τα μέτρα που λαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες αποσκοπούν στον κατευνασμό των κοινωνικών εντάσεων και στην προσαρμογή των ανθρώπων με την καμένη πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε προς ποια κατεύθυνση βαδίζουμε: προς την επανάκτηση όσων χάθηκαν ή προς τον συμβιβασμό προς την υπάρχουσα κατάσταση; Ποια θα είναι τα μέτρα για τη Βόρεια Εύβοια;» ήταν η τοποθέτησή του.

«Εάν, αγαπητέ μου, δεχτούμε και συμβιβαστούμε με την καμένη πραγματικότητα, τη μαύρη εικόνα της Εύβοιας, σημαίνει ότι αποτύχαμε», απάντησε ο κ. Στυλιανίδης τονίζοντας πως την 1η Νοεμβρίου ο Σταύρος Μπένος θα κάνει μια πρώτη παρουσίαση αυτών που προτίθεται να κάνει.

Πώς οδηγηθήκαμε σε μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας την ημέρα της κακοκαιρίας στην Αττική

Σε μετεωρολογικές ενδείξεις, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν πλήρως και στην ανάγκη ο κρατικός μηχανισμός να μπορεί να επέμβει σε περιπτώσεις ανάγκης χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος τα σωστικά μέσα να εγκλωβιστούν σε έντονο κυκλοφοριακό, απέδωσε ο κ. Στυλιανίδης την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για απαγόρευση της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες στον Κηφισό και την παραλιακή λεωφόρο.

Οπως εξήγησε, το απόγευμα της Πέμπτης υπήρξε καταγεγραμμένη βροχόπτωση στους Αμπελοκήπους και τα Πατήσια 147 και 150 χιλιοστά αντίστοιχα. «Στη Μάνδρα είχαμε το φαινόμενο που σκότωσε τόσους ανθρώπους και είχαμε 88 χιλιοστά». Την ίδια στιγμή η μετεωρολογική ένδειξη από τρία διαφορετικά μετεωρολογικά συστήματα (αμερικανικό, ευρωπαϊκό και το ελληνικό) έδειχνε ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής στο διάστημα 3 – 6 π.μ. υπήρχε περίπτωση να φτάσουμε σε βροχόπτωση αθροιζόμενη με την προηγούμενη 220 – 230 χιλιοστών. «Δεν υπήρχε κανένας επιστήμονας που να μας εξασφαλίσει όχι μόνο ότι δε θα υπερχείλιζε ο Κηφισός αλλά μπορεί να έσπαγαν και τα προστατευτικά» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Προσέθεσε επίσης ότι κανείς δεν μπορούσε να αγνοήσει την απειλή για περιοχές όπως ο Ταύρος, το Μοσχάτο ή ο Ρέντης.

«Θα αφήναμε μεταξύ 6 και 7 όλη την Αθήνα να είναι στο δρόμο όταν ξέραμε ότι αν συμβεί αυτό το πράγμα η αστυνομία, η πυροσβεστική, όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συνεισφέρουν για να αποφύγεις απώλεια ανθρώπινων ζωών δε θα μπορούσαν να δράσουν επειδή θα ήταν μπλοκαρισμένες από την κίνηση»;

Ο κ. Στυλιανίδης συμπλήρωσε πως είναι ευτυχές το γεγονός ότι οι μετεωρολογικές ενδείξεις δεν επιβεβαιώθηκαν πλήρως: «Ομως θεωρώ ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές πρέπει να δείχνεις αποφασιστικότητα. Δεν πρέπει να παίζεις με τις ζωές των πολιτών».

Μίλησε επίσης και για τις εκτιμήσεις ειδικών ως προς τη λήψη των μέτρων υπογραμμίζοντας πως «η εκτίμηση που μας έδωσαν από ένα πανεπιστήμιο είναι πως αν αφήναμε το φαινόμενο να εξελιχθει δίχως παρέμβαση και είχαμε επιβεβαίωση της μετεωρολογικής ένδειξης, ενδεχομένως να είχαμε 200 ή 300 νεκρούς» είπε.

Ως προς την Αττική, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης τόνισε ότι η εμπειρία του Μπάλλου τις προηγούμενες ημέρες, οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές και οι συνομιλίες με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας κατέδειξαν ότι η Αττική χτίστηκε άναρχα, έχει ρέματα που δεν έχουν οριοθετηθεί και χρειάζεται στρατηγικά αντιπλημμυρικά έργα.

Όλες οι ειδήσεις

Κομισιόν σε Τουρκία: Stop σε γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οργισμένη αντίδραση στη διακήρυξη Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου

Rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα - Το ΦΕΚ με τα μέτρα

Μίκης Θεοδωράκης: Είχε κάνει 5 διαθήκες

CanadairΧρήστος ΣτυλιανίδηςΠολιτική Προστασίακλιματική αλλαγή