Ελλάδα|30.10.2021 09:24

Κορονοϊός: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με νέο πανδημικό εφιάλτη - Στο όριο η Βόρεια Ελλάδα, ανησυχία για Αττική

Newsroom

Δραματικές προβλέψεις ειδικών για την πανδημία του κορονοϊού το επόμενο διάστημα με εκτίναξη των κρουσμάτων μέχρι και στα 5.000 ημερησίως, αλλά με αύξηση στον αριθμό των θανάτων. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των μολύνσεων «θα φθάσει τα 4.000 κρούσματα και παραπάνω… μιλάμε για τον Δεκέμβριο, μπορούμε να δούμε περίπου 55 με 60 θανάτους, απώλειες ημερησίως».

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα ασφυκτιούν, με το 95% των νοσηλευόμενων να είναι ανεμβολίαστοι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θα φτάσουμε, λένε, να χάνουμε 60 ανθρώπους την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες και ζητούν επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ή λήψη οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.

Και ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με έναν νέο πανδημικό εφιάλτη, οι γιατροί στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ ζητούν είτε να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα είτε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός υγείας.  «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σκέπτεται επέκταση της υποχρεωτικόητατς στον εμβολιασμό…Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

«Έκρηξη» στον αριθμό των διασωληνωμένων

Η μεγάλη πίεση στις εντατικές και τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και των άλλων επιβαρυμένων περιοχών αποτυπώνεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 37 και από 354 που ήταν τη Δευτέρα, την Πέμπτη, έφθασαν τους 391. Τα επιδημιολογικά στοιχεία επιδεινώνονται και στην Αττική, καθώς τον τελευταίο μήνα το ιϊκό φορτίο αυξήθηκε κατά 93% και τα κρούσματα κατά 50%.

Διασωληνωμένοι 
28/10391
27/10387
26/10380
25/10354

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, την επόμενη εβδομάδα θα προωθηθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα δοθούν κίνητρα οικονομικά σε ιδιώτες γιατρούς για να μπουν στη «μάχη» κατά το κορονοϊού, αλλά σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, το επόμενο βήμα θα είναι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ιδιαίτερα σε νησιά, όπου υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς είναι πιθανό να παραχωρούνται κλίνες για απλά περιστατικά αλλά και για περιστατικά κορονοϊού, από ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.

 

«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα», επισήμανε.

«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ‘κλειστόν λήγω πληρότητας’ δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται». 

Όπως τόνισε ο γιατρός στον ΣΚΑΪ, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα, Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…»

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή +2.08%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 257 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η κατανομή των κρουσμάτων: Πρώτη η Θεσσαλονίκη, κοντά στα 600 η Αθήνα

    Σε υψηλά επίπεδα κινείται και σήμερα Παρασκευή 28 Οκτωβρίου η Αττική με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 599 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 661 νέα κρούσματα, κάτι που σημαίνει πως για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Θεσσαλονίκη έχει την αρνητική πτωτιά στα νέα κρούσματαΠερισσότερα από 100 κρούσματα καταγράφονται σε Αχαΐα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πιερία, ενώ η Λάρισα καταγράφει 246 νέες μολύνσεις.

    • ΑΓΙ
    θάνατοιΚορονοϊόςκρούσματα