Ελλάδα | 02.11.2021 16:29

Προπαγάνδα για καλό Ναζί είναι η σκηνή στην ταινία Καλάβρυτα 1943

Newsroom
Του Κώστα Ασημακόπουλου
Καταγγελία για παραποίηση ιστορικών γεγονότων και προσβολή της μνήμης των εκατοντάδων θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τους υπευθύνους της κινηματογραφικής ταινίας «Καλάβρυτα 1943», που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες έκανε η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ενωσης Χαράλαμπο Ερμείδη που μίλησε στο ethnos.gr: «Από το τρέιλερ της ταινίας, είναι φανερή η παραχάραξη ιστορικών γεγονότων και η αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς», λέει ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά αφού δει την ταινία η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Νοεμβρίου

Η σκηνή που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων είναι αυτή που προβάλλεται στο τρέιλερ και αναβιώνει το μύθο περί του δήθεν «καλού Αυστριακού Ναζί», που παρακούοντας τις εντολές ανωτέρω του, σπάει τάχα την πόρτα του Δημοτικού Σχολείου που έχει τιλυχτεί στις φλόγες, για να σώσει τα γυναικόπαιδα.

«Προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών»

Ο Χαράλαμπος Ερμείδης είναι κατηγορηματικός: «Είναι πέρα από την πραγματικότητα αυτή η σκηνή και προσβάλλει τη μνήμη των προγόνων μας, που μαρτύρησαν. Δεν χρειάζεται να σας πω τίποτα εγώ. Πηγαίνετε στο μουσείο του Ολοκαυτώματος που καταγράφονται με κάθε λεπτομέρια τα γεγονότα. Τα βεβαιώνει και ο Γιώργος Δημόπουλος - επιζών του Ολοκαυτώματος - που τα θυμάται όλα ακόμα. Έχουμε καταγράψει τα πάντα και προέρχονται από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν της τραγωδίας», λέει .

Έσπασαν την πόρτα όσοι ήταν κλειδωμένοι στο σχολείο

Και συνεχίζει την αφήγησή του και τις ενστάσεις του ο κ. Ερμείδης: «Στο σχολείο είχαν κλειδωθεί από τους Γερμανούς τα γυναικόπαιδα αριστερά και οι άνδρες δεξιά. Πυρπόλησαν το σχολείο. Ήταν κατάμεστο από κόσμο και οι πόρτες άνοιγαν από έξω προς τα μέσα. Οι έγκλειστοι με όσες δυνάμεις είχαν και στην προσπάθεια τους να βγουν έξω χτυπούσαν μέσα έξω την πόρτα με δύναμη μέχρι που δεν άντεξε στην πίεση και άνοιξε. Αυτή είναι η αλήθεια που προκύπτει από πολλές μαρτυρίες! Έχω και στην οικογένεια μου ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα. Ο πεθερός μου ήταν ένας από αυτούς και το έχει βεβαιώσει. Ολα τα υπόλοιπα για... καλό Αυστριακό που τάχα έσπασε την αλυσίδα και τους απελευθέρωσε ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς», καταλήγει.

Μας αγνόησαν

Μάλιστα ο Χαράλαμπος Ερμείδης τόνισε πως είχε σταλεί και επιστολή στη διεύθυνση Παραγωγής, επισημαίνοντας να μην συμπεριλάβουν την σκηνή του «καλού Αυστριακού ναζί» που σώζει τους Καλαβρυτινούς στο φλεγόμενο δημοτικό σχολείο: «Μας υποσχέθηκαν πως δεν θα περάσουν τη σκηνή που ως φήμη κυκλοφορούσε μέχρι κάποια χρόνια. Και είδαμε το τρέιλερ και η σκηνή του με τον καλό Αυστριακό  στρατιώτη που σπάει την αλυσίδα δεν είχε κοπεί. Ε, όχι κι έτσι. Είναι ξεκάθαρη παραχάραξη της Ιστορίας. Μας προσβάλλουν. Δεν ξέρουμε πλέον τι άλλο θα έχουν βάλει μέσα στην ταινία. Μάλιστα τους είχαμε ενημερώσει γραπτώς πως αν προσβάλλουν τη μνήμη των πεσόντων θα πάμε στα δικαστήρια».

Είναι ξεκάθαρη προπαγάνδα

Ο Χαράλαμπος Ερμείδης είπε πως σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στα Καλάβρυτα το 2017 και το 2018, αλλά στο μεταξύ μεσολάβησε ένα διάστημα που αναζητούνταν χρηματοδότες: «Δεν ξέρω τι μεσολάβησε και καθυστέρησαν την ταινία αλλά πολλά βάζουμε με το νου μας. Για μας είναι ξεκάθαρη προπαγάνδα. Από την αρχή ήμασταν θετικοί στην προσπάθεια και είχαμε απαιτήσει μόνο ένα πράγμα. Είδαμε πως είναι καλή παραγωγή. Το μόνο που τους είπαμε, να είναι προσεκτικοί οι παραγωγοί για τα γεγονότα και να ενημερωθούν από τις ιστορικές, τεκμηριωμένες, ιστορικές πηγές που υπάρχουν όλες στο μουσείο. Δεν έχει σημασία τι λέω εγώ, σημασία έχει τι λένε τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες. Το μουσείο του Ολοκαυτώματος έγινε μετά τεράστια έρευνα, τεκμηριωμένη εργασία, διασταύρωση στοιχείων και μαρτυριών από αυτούς που είχαν επιζήσει της του αιματοκυλίσματος. Κατά καιρούς πολλοί προσπάθησαν να εκμεταλευτούν το Ολοκαύτωμα αλλά η αλήθεια είναι μία και οτιδήποτε άλλο προσβάλλει τη μνήμη των πεσόντων».

Ο Γερμανός που έδειξε σεβασμό

Ο κ. Ερμείδης συνεχίζει: «Το 1993 ήμουν αντιδήμαρχος. Το 1995 έγινε το Μουσείο αφού καταγράφηκαν όλα τα γεγονότα. Δεν σας κρύβω πως και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου αλλά και στη διάρκεια της Χούντας επιχειρήθηκε παραποίηση των πραγματικών γεγονότων, αλλά βάλαμε τα πράγματα σε μία σειρά και συμπληρώσαμε τα αληθή γεγονότα της τραγωδίας με μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Ολα τα άλλα είναι ψέμματα. Μάλιστα το 1985 ένας Γερμανός δημοσιογράφος ο  Εμπερχαρτ Ροντχόλς είχε έρθει εδώ και είχε γυρίσει μία εξαιρετική ταινία. Πριν την προβάλει μας την είχε στείλει μήπως έχει υποπέσει σε κάποια ανακρίβεια. Δηλαδή, ο Γερμανός έκανε αυτό που έπρεπε το 1985 και σήμερα κάνουμε και λέμε ό,τι θέλουμε; Ούτε μας ενημέρωσε κανείς, ούτε έχουμε δει την ταινία».

Από τις 11 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική ταινία «Καλάβρυτα 1943» θα αρχίσει να προβάλλεται από 11 Νοεμβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες και είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από πλευράς ελληνικού κράτους με τις Foss Productions, CosmoteTV και Tanweer.

Στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων χάθηκαν τουλάχιστον 700 άνθρωποι και εικάζεται πως οι Γερμανοί άφησαν πίσω τους στην περιοχή πάνω από 1.000 - 1.500 νεκρούς συνολικά. Αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχική περίοδο. Από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών ουδείς λογοδότησε στη Δικαιοσύνη και μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβληθεί καμιά απολύτως αποζημίωση από τη Γερμανία!

ΝαζίΟλοκαύτωμαΚαλάβρυταΟλοκαύτωμα Καλαβρύτων