Ελλάδα|05.11.2021 16:47

Πιστοποιητικό εμβολιασμού με «ημερομηνία λήξης»: Τι δηλώνουν στην Ελλάδα - Τι ανακοίνωσε η Κομισιόν

Newsroom

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το πόσο διαρκεί η ανοσία έναντι του κορονοϊού από τα εμβόλια, ένα ακόμη θέμα αναδύεται και αναμένεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα το επόμενο διάστημα: Πρόκειται για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβιολιασμού με την κυβέρνηση να αναμένει όπως όλα δείχνουν τις εισηγήσεις των ειδικών για να λάβει οριστικές αποφάσεις.

Κομισιόν:

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού κατά της covid19 και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, παρά μόνο για τα τεστ και για την ανάρρωση από τον κορονοϊό. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κρίστιαν Βίγκαν, ερωτηθείς αν στην ΕΕ βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο ανανέωσης του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.

«Υπάρχουν συζητήσεις για πιθανή επικαιροποίηση της σύστασης για την ελευθερία των μετακινήσεων και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων τίθενται διάφορα ερωτήματα, όπως η περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού ή τι θα γίνει με την τρίτη δόση. Ωστόσο, είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Ο στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει συντονισμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και σαφείς κανόνες για τους πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, υπενθύμισε ότι ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αφορά μόνο τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ και θεωρητικά ισχύει ως την 1η Ιουλίου 2022 (12 μήνες από την επίσημη έναρξη εφαρμογής του στην ΕΕ) με τη δυνατότητα παράτασης, αν κριθεί αναγκαίο. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του πιστοποιητικού σε δραστηριότητες εντός της κάθε χώρας και την περίοδο ισχύος του, είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους να αποφασίσει.

Πλεύρης: Ανοιχτή η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης

Σε αυτό το πλαίσιο, κινήθηκε και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Σημείωσε αρχικά πως όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους εμβολιασμένους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες. Έτσι, ο ίδιος σημείωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.

Αλλά και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, σημείωσε την Πέμπτη μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN πως «είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο».

Τι είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είπε πως προσωπική του θέση είναι ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να σχετίζεται με την πληρότητα των αντισωμάτων και αποδεδειγμένα αυτά εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά αυτοί που θα κάνουν τις προτάσεις είναι όπως πάντα οι ειδικοί επιστήμονες.

Γιατί επιμένουν στη 3η δόση οι επιστήμονες

Η αναγκαιότητα της επαναληπτικής δόσης, είτε της τρίτης για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου είτε της δεύτερης για όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο, υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χημικής ανοσίας, αλλά και τη λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορονοϊού, με κυρίαρχη τη Δέλτα.

«Πλέον γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί 6 μήνες ή και περισσότερους μήνες. Ωστόσο, η ανοσία από τα εμβόλια, όπως και εκείνη από τη νόσο, είναι υψηλή, αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Η ανοσία επηρεάζεται από την ηλικία, από υποκείμενα νοσήματα, από τις μεταλλάξεις» επισήμανε την περασμένη Δευτέρα κατά τη σχετική ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Παραμένουν άγνωστοι, όπως είχε τονίσει, οι παράγοντες ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή για την ανοσία στα παιδιά, όμως έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα από μελέτες που εκπονήθηκαν σχετικά με την προστασία που προσφέρει η επαναληπτική δόση.

εμβολιασμόςπιστοποιητικό εμβολιασμούΘάνος Πλεύρηςεμβολιασμοίεμβόλιο