Ελλάδα|11.11.2021 15:48

Ερχονται τα SMS σε ανεμβολίαστους

Μαρία Λιλιοπούλου

Τη δυνατότητα να αποστέλλονται ενημερωτικά γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα όσων πολιτών είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση αναφορικά με την κατάσταση της πανδημίας, αλλά και την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα θεσπίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τροπολογία που κατέθεσε  στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα.

Οπως επεσήμανε υποστηρίζοντας την τροπολογία ο υφυπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, τα μηνύματα θα μπορούν να αποστέλλονται όποτε κρίνεται αναγκαίο από το υπουργείο Υγείας, ενώ δε θα υφίστανται καμία άλλη επεξεργασία και θα αποτελούν απλή υπόμνηση.

Αν και αρχικώς οι πληροφορίες ήθελαν τα εν λόγω μηνύματα να αποστέλλονται μόνο σε ανεμβολίαστους πολίτες εγγεγραμμένους στην άυλη συνταγογράφηση, στο κείμενο της τροπολογίας δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός και η δυνατότητα αποστολής SMS δεν περιορίζεται. Φαίνεται όμως ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα δεχτούν μηνύματα κατά προτεραιότητα καθώς στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται πως «η προτεινόμενη ρύθμιση προσδοκάται ότι θα συμβάλλει στην αναγνώριση, από πλευράς των φυσικών προσώπων που εμφανίζονται διστακτικοί, της σημασίας του εμβολιασμού για τους ίδιους και για την αντιμετώπιση της πανδημίας εν γένει και κατ’ αποτέλεσμα, στην ενίσχυση του «τείχους ανοσίας» απέναντι στον κορονοϊό».

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, δημιουργείται ειδική υπηρεσία, οποία λειτουργεί υπό την ευθύνη και την εποπτεία της Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.Δι.Κ.Α. ΑΕ), με αντικείμενο την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) ενημερωτικού ή υπενθυμιστικού χαρακτήρα στα φυσικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης ως προς ζητήματα που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας και την πορεία του εμβολιασμού κατά του κορονοιού στην ελληνική επικράτεια.

Τα συγκεκριμένα μηνύματα θα αποστέλλονται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει το φυσικό πρόσωπο κατά την εγγραφή του στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης.

Οπως επισημαίνεται, ενόψει της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται χώρα μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, απόρροια του ότι το επίπεδο ανοσίας του γενικού πληθυσμού ενάντια στον κορονοιό δεν έχει ανέλθει στα ιατρικώς επιβεβλημένα επίπεδα, δημιουργείται ένα ακόμη ψηψιακό εργαλείο στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού.

Μητρώα για εμβολιασμένους και νοσήσαντες στο εξωτερικό

Παράλληλα με την ίδια τροπολογία, όπως είχε ήδη προαναγγείλει το «ethnos.gr», δημιουργούνται Μητρώα μέσω των οποίων θα μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά επαληθεύσιμα πιστοποιητικά είτε εμβολιασμού είτε νόσησης όσοι έχουν κάνει μία ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου εκτός Ελλάδας ή έχουν νοσήσει στο εξωτερικό.

Τα Μητρώα θα διαχωρίζονται σε εκείνα που αφορούν εμβολιασμούς σε χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης ή σε τρίτες χώρες. Για την καταχώριση στο Μητρώο ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Μαζί με την αίτηση θα συνυποβάλλονται τα σχετικά πιστοποιητικά, ή οι βεβαιώσεις εμβολιασμού που έχει στην κατοχή του ο ενδιαφερόμενος. Η υποβολή αίτησης μπορεί να πραγματοποιείται και με φυσική παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Μετά την καταχώριση του εμβολιασμού του στα Μητρώα το φυσικό πρόσωπο μπορεί να αιτηθεί την έκδοση ευρωπαικού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ως προς την έκδοση των πιστοποιητικών ειδικά από τρίτες χώρες θα υπάρξουν όροι και προυποθέσεις, οι οποίοι όμως δεν αναλύονται στην τροπολογία, και όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.

Στην ίδια λογική δημιουργούνται μητρώα και για τους νοσήσαντες στο εξωτερικό είτε διαθέτουν είτε όχι ψηφιακά επαληθεύσιμο πιστοποιητικό. Οι αιτήσεις για την καταχώριση και σε αυτά τα μητρωα θα υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr είτε με φυσική παρουσία στα ΚΕΠ.

Μετά την ολοκλήρωση της καταχώρισής τους στα συγκεκριμένα μητρώα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν και τη διενέργεια εμβολιασμού τους εντός της ελληνικής Επικράτειας, είτε πρόκειται για αναμνηστική δόση για τους ήδη εμβολιασθέντες σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή τρίτες τρίτες χώρες, είτε πρόκειται για εμβολιασμό προσώπων που ανάρρωσαν από κορονοϊό, έχοντας νοσήσει σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε ή τρίτες χώρες.

Χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ και από τα ΚΕΠ

Επιπλέον με στόχο την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατόν, του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού εισάγεται μια εναλλακτική δυνατότητα χορήγησης προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.), με φυσική παρουσία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, ωστόσο στερούνται των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων για να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική υπηρεσία emvolio.gov.gr. Ετσι, στο εξής τα Κ.Ε.Π. καθιερώνονται ως δίαυλος για τη χορήγηση προσωρινού Α.Μ.Κ.Α. για το σύνολο σχεδόν των φυσικών προσώπων και όχι, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, μόνο για τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν Α.Φ.Μ. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

Πρόσθετη χρηματοδότηση για το freedom pass

Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται επίσης η δυνατότητα πρόσθετης επιχορήγησης στην Κοινωνία της Πληροφορίας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει τα αυξημένα αιτήματα για το freedom pass. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έως τώρα το πάσο ελευθερίας, το οποίο επιδοτεί με 150 ευρώ τον κάθε εμβολιασμένο δικαιούχο έχουν εκδώσει 459.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 – 24 ετών με αποτέλεσμα το ποσό το οποίο είχε αρχικώς διατεθεί και έφτανε τα 70 εκατομμύρια ευρώ, να έχει σχεδόν εξαντληθεί.

ΗΔΙΚΑτρίτη δόση εμβολίουανεμβολίαστοιεμβολιασμοίsmsεμβόλιο κορονοϊόςεμβόλιο