Κορονοϊός: Δραματικές ώρες στα νοσοκομεία - Στα όριά του το ΕΣΥ
NewsroomΗ επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τους ειδικούς να περιγράφουν την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία στέλνοντας σήμα κίνδυνου.
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο και τις επόμενες εβδομάδες. Η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.
Αύξηση κατά 50% στα νέα κρούσματα - 47.000 τα ενεργά
Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους.
Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας των εργαστηριακών τεστ είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%.
«Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες, η πίεση είναι μεγάλη. Αν έρθει κάποιος στην εντατική δεν έχουμε πού να τον βάλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος.
Την ίδια ώρα Α η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Είμαστε σε πόλεμο», είπε και συνέχισε: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει και κεντρικά. Είναι δύσκολες μέρες για τον ιατρικό κόσμο, δημιουργούνται και αντιπαραθέσεις με τους ιδιωτικούς γιατρούς που αφήνουν τα ιατρεία τους, τους καταλαβαίνω, αλλά είμαστε σε εποχή πολέμου, και όταν είμαστε σε πόλεμο παίρνουμε όπλο και πολεμάμε, δε διαχωριζόμαστε, πρέπει να φύγει η πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα όπως πριν δύο χρόνια».
ECDC: Πολύ ανησυχητική η κατάσταση σε Ελλάδα και ακόμα 9 χώρες της ΕΕ
Ως «πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζεται η κατάσταση αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και σε ακόμα 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Παράλληλα, σε άλλες 10 χώρες η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «ανησυχητική».
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόβλεψης προειδοποιεί μάλιστα ότι «οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες».
Η Ελλάδα και ακόμα 9 χώρες στην «πολύ ανησυχητική λίστα»
Από τις 27 χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα και ακόμα 9 βρίσκονται στην κατηγορία, η οποία εκπέμπει τη μεγαλύτερη ανησυχία. Μαζί με την Ελλάδα στην ίδια λίστα βρίσκονται: το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.
10 χώρες στην «ανησυχητική» κατηγορία
Στις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «ανησυχητική» για την κατάσταση της επιδημίας Covid-19, βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία «μέτρια ανησυχία» (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) ενώ Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα είναι σε αυτήν της «χαμηλής ανησυχίας».
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας αναμιγνύει απόλυτες τιμές (αριθμός μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό