Ελλάδα|28.01.2019 13:26

Θεσσαλονίκη: Σιωπηλή διαμαρτυρία για τους βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων

Τίμος Φακαλής

Δεκάδες φοιτητές, καθηγητές, και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν  το μεσημέρι της Δευτέρας (28.01) στο μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται στο πάρκο του Αστεροσκοπείου και μέσα στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, πραγματοποιώντας σιωπηλή διαμαρτυρία.

Στη διαμαρτυρία πήρε μέρος μεταξύ άλλων και ο Αμερικανός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ τονίζοντας ότι «μια μέρα μετά τη Διεθνή μέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τέτοιες πράξεις δεν είναι αποδεκτές από κανέναν και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές από όλους. Προσευχόμαστε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ». 

Στην σιωπηλή διαμαρτυρία το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος  και ο Πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας τονίζοντας ότι θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βρεθούν αυτοί που βεβήλωσαν το μνημείο. 

«Αυτά τα κτήνη δεν έχουν θέση στην κοινωνία» δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για  24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στη Θεσσαλονίκη. Μια που δεν βρίσκει σύμφωνο τον σύλλογο αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

«Η λύση για την προστασία τους δεν είναι η 24ωρη φύλαξή τους αλλά η ενσυνείδητη κοινωνική αποδοχή τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή τους  ο σύλλογος. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΘεσσαλονίκημνημείαΕβραίοιΑΠΘ