Ελλάδα|15.11.2021 15:43

Πολυτεχνείο: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη - Επιστρατεύονται drone, ελικόπτερα και αύρα

Τίμος Φακαλής

Περισσότερους από 10.000 διαδηλωτές αναμένει η Αστυνομία στην πορεία μνήμης για τον εορτασμό της 48ης Επετείου Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα, θυμίζοντας  εποχές προ πανδημίας. Οι Αρχές ήδη έχουν ζητήσει την συνδρομή τουλάχιστον ακόμη οχτώ διμοιριών από αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, drone, ελικόπτερα και αύρα από την Αθήνα.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ο οποίος βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται  να κορυφωθεί την ημέρα του εορτασμού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φύλαξη των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ), κρατικών κτιρίων και προξενείων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταδρομικές επιθέσεις ή και καταλήψεις. Ταυτόχρονα, αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή των κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενώ θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα σημεία. Από αέρος, ελικόπτερα και drones της ΕΛΑΣ θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ενώ θα ελέγχονται ταράτσες κτιρίων. Παράλληλα, ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ θα βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έτοιμο να επέμβει εάν χρειαστεί. Κάμερες χειρός θα χρησιμοποιούν ΜΑΤ ενώ περιμετρικά του ΑΠΘ θα αναπτυχθούν αστυνομικές δυνάμεις.

Οι πορείες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις 5 μ.μ. Από 14:30 ώρα σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων. Προβληματισμός επικρατεί στις Αρχές για το κατά πόσον θα τηρηθούν τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας από τους διαδηλωτές.

Κλείνει προληπτικά το ΑΠΘ-Ξεκίνησαν οι καταλήψεις σε Σχολές

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό από το απόγευμα της Τρίτης 16 Νοεμβρίου εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, όλες οι ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες θα σταματήσουν και θα κλείσουν τα κτήρια της πανεπιστημιούπολης από την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 μετά τις 19.00 έως την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στις 6.00. Παράλληλα, από το απόγευμα της Τρίτης έως το πρωί της Παρασκευής, δεν θα επιτρέπεται ούτε η διέλευση, ούτε η στάθμευση οχημάτων στους χώρους εντός της Πανεπιστημιούπολης. Υπό κατάληψη βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενόψει του συλλαλητηρίου την προσεχή Τετάρτη.

«Καλούμε κάθε πολίτη που επιθυμεί για να αποτίσει φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης του ‘73, να προσέλθει με σεβασμό στις αρχές και τα ιδεώδη που η επέτειος πρεσβεύει. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις με συναίσθηση ατομικής και συλλογικής ευθύνης προς την κοινωνία της πόλης που δοκιμάζεται από την πανδημία, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και ατομικής προστασίας για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού» τονίζουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ

ΠολυτεχνείοαστυνομίαδιαδηλωτέςπορείαΘεσσαλονίκηπανδημία