Ελλάδα|15.11.2021 23:00

Κορονοϊός: Ώρα μηδέν για επιτάξεις γιατρών – Το στοίχημα με τα νέα μέτρα

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεκινήσει, καθώς η κυβέρνηση επίσπευσε την επιστράτευσή τους ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει από τον κορονοϊό στα νοσοκομεία και να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της πανδημίας που μαίνεται στη χώρα εφιαλτικό. Την ίδια ώρα, κι ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ δείχνει να αυξάνεται συζητάται το σενάριο να ανακοινωθούν ακόμα και νέα περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Ξεκινά η επίταξη των ιδιωτών γιατρών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει συζήτηση για lockdown και περιορισμούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για τις πορείες για την τίμηση της επετείου του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά με τήρηση των ισχυόντων μέτρων.

Στο τραπέζι lockdown ανεμβολίαστων και τρίτη δόση σε άνω των 65

Σε ερώτηση που δέχτηκε για νέα μέτρα και για αν εξετάζεται αποκλεισμός των πολιτών άνω των 65 ετών που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου, -στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου- ή αποκλεισμός των ανεμβολίαστων όπως στην Αυστρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Έχουμε μία βασική φιλοσοφία. Κορυφαίες προτεραιότητες αυτής της φιλοσοφίας είναι η αύξηση της εμβολιαστικής καλύψεις και σε αυτό το πλαίσιο η τρίτη δόση είναι εξαιρετικά σημαντική. Ό,τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να έχουν προστασία απέναντι στον κορονοϊό όντας εμβολιασμένοι όπως πρέπει, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει.

Για το ενδεχόμενο αλλαγών των ήδη ισχύοντων μέτρων σημείωσε ότι «συζητάμε μόνο σημειακές αλλαγές και οτιδήποτε μπορεί να ενθαρρύνει την εμβολιαστική κάλυψη και την ασφάλεια των πολιτών απέναντι στην απειλή του κορονοϊού. Δεν συζητάμε περιορισμό ελευθεριών για τους εμβολιασμένους πολίτες μας δε συζητάμε σε καμία περίπτωση κανενός είδους lockdown. Έχουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας σε χώρους που προβλέπεται η παρουσία τους».

Όλες οι ΜΕΘ λειτουργούν με βάση τα πρωτόκολλα

Αναφερόμενος στις καταγγελίες Βασιλακόπουλου στο OPEN για ΜΕΘ που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας, οι οποίες οδήγησαν σε παρέμβαση της δικαιοσύνης, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: Κάθε μονάδα εντατικής θεραπείας που προστίθεται στο σύστημα και λειτουργεί με βάση τα πρωτόκολλα τις τεχνικές προδιαγραφές το αποφασίσουν οι αρμόδιοι. Υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης του εθνικού συστήματος υγείας αυτή η πίεση αντανακλά παντού.

Έμφαση στην εμβολιαστική κάλυψη - Το εμβόλιο το αποτελεσματικότερο όπλο

Αναφερόμενος ακολούθως στην πανδημία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, παραμένει επιβαρυμένη και το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρή πίεση. Διαπιστώνεται από επιστημονικές έρευνες ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και με τη συσχετιζόμενη με τον κορονοϊό θνητότητα. Όπως ήδη επισημαίνεται από έρευνες που έγιναν στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, όπως και από τα στοιχεία που παίρνουμε συνεχώς από τα νοσοκομεία μας, μόνο 1 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κι από αυτούς το 94% έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα».

Και συνέχισε: «Πρέπει να τονιστεί ότι παρά τα πολύ περισσότερα κρούσματα που έχουμε φέτος, έχουμε λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με πέρυσι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ πιο πυκνό έλεγχο και πολύ πιο πολλά κρούσματα όπως είπα. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό και ιδίως απέναντι στη σοβαρή νόσηση.

Με αυτά τα δεδομένα δίνουμε έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο για την πρώτη δόση για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας όσο και για την τρίτη δόση για όσους έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας που είναι από 60 και πάνω αλλά και για όλο τον πληθυσμό.

Όχι στην επίταξη ιδιωτών γιατρών, ναι στην εθελοντική προσφορά

Κατά της επίταξης και υπέρ της εθελοντικής προσφοράς των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας τάσσονται οι δύο μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, οι διοικήσεις τους καταβάλλουν αυτήν τη στιγμή προσπάθεια, ώστε ολοένα και περισσότεροι ιδιώτες γιατροί να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ιδίως για τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού η πανδημία «καλπάζει» με φρενήρεις ρυθμούς, εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός εθελοντών ιδιωτών γιατρών και τελικά θα αποφευχθεί το μέτρο της επιστράτευσης.

Αν τελικά η κυβέρνηση πάρει την απόφαση να επιστρατευθούν οι ιδιώτες γιατροί και να βοηθήσουν στα δημόσια νοσοκομεία, οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων ιατρικών συλλόγων της χώρας σημειώνουν ότι θα ακολουθήσουν όσα θα επιτάσσει ο νόμος. 

Υπογραμμίζουν, παράλληλα, ότι ήδη και ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού, αφού οι γιατροί περιθάλπουν στα ιατρεία τους πολλούς ασθενείς με κορονοϊό και τονίζουν ότι μια ενδεχόμενη επίταξη θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας.

«Κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε τους συναδέλφους»

Ειδικότερα και όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, αυτήν τη στιγμή τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να πείσουν τους ιδιώτες συναδέλφους τους να βοηθήσουν εθελοντικά στα δημόσια νοσοκομεία.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το μέτρο της επίταξης, αφού είμαστε κατά αυτής. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και γι’ αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τους συναδέλφους, ώστε να βοηθήσουν εθελοντικά. Ήδη έχουμε ανοίξει μία σχετική λίστα με εθελοντές ιδιώτες γιατρούς, η οποία διευρύνεται συνεχώς. Λέμε στους συναδέλφους ότι, αν βοηθήσουν εθελοντικά, θα τους καλύψουμε απολύτως νομικά, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αστικής ευθύνης, αφού πολλοί φοβούνται τυχόν μηνύσεις από ασθενείς σε νοσοκομεία και τους συγγενείς τους», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Νίτσας.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι είναι ήδη υπερφορτωμένη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μια ενδεχόμενη επίταξη θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα σε αυτήν. «Οι ιδιώτες γιατροί δεν κάθονται στα καφενεία και αφήνουν τους ασθενείς να πεθάνουν. Όλοι οι συνάδελφοι γιατροπορεύουμε πολλούς ασθενείς με κορονοϊό στα ιατρεία μας. Είναι ήδη υπερφορτωμένο το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αν πάμε στα νοσοκομεία με επιστράτευση, θα δημιουργηθεί μία τεράστια τρύπα σε αυτήν. Βλέπω προθυμία από τους συναδέλφους να βοηθήσουν εθελοντικά και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και θα συγκεντρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός εθελοντών ιδιωτών γιατρών, ώστε να αποφύγουμε το μέτρο της επίταξης», αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Ακραίο μέτρο η επίταξη - μπορεί και να διαλυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας»

Τον κίνδυνο να δημιουργηθούν διαλυτικά φαινόμενα στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η επίταξη των ιδιωτών γιατρών, την οποία χαρακτηρίζει ως ακραίο μέτρο, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Φώτης Πατσουράκος.

«Είμαστε απολύτως υπέρ ο κάθε ιδιώτης συνάδελφος να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με το μέτρο της επίταξης μπορεί και να διαλυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αφού μετά από ένα 10ωρο εργασίας σε νοσοκομείο κανένας ιδιώτης γιατρός δε θα μπορέσει να ανοίξει το ιατρείο του και να παρακολουθήσει τους ασθενείς του. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και γι’ αυτό καλούμε τους συναδέλφους με περισσή καρδιά να βοηθήσουν εθελοντικά», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Πατσουράκος.

Ο ίδιος αναφέρει ότι αυτήν τη στιγμή, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας στην Αττική δεν πιέζεται υπερβολικά, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που πιέζεται αυτό της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί όμως να εκφέρει άποψη, για το πόσοι ιδιώτες γιατροί πρέπει να βοηθήσουν εθελοντικά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Η Αθήνα μπορεί να αντέξει, αφού έχουμε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. Άλλωστε, όλοι μας οι ιδιώτες είμαστε αυτήν τη στιγμή εθελοντές, αφού δεχόμαστε στα ιατρεία μας πολλά περιστατικά ασθενών που φοβούνται να πάνε στα νοσοκομεία. Αν αποφασισθεί το μέτρο της επίταξης, κανένας ιδιώτης γιατρός και κανένας ιατρικός σύλλογος δεν μπορεί να πάει ενάντια στο νόμο», υποστηρίζει ο κ. Πατσουράκος.

νέα μέτραγιατροίεπίταξηανεμβολίαστοιΚορονοϊόςτρίτη δόση εμβολίουΕΣΥ