Ελλάδα|16.11.2021 16:30

Καββαθάς για δηλώσεις Άδωνι: Η εστίαση στηρίχθηκε, αλλά όχι στο βαθμό που θα έπρεπε

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την παραδοχή ότι στηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την κυβέρνηση ο κλάδος της εστίασης, αλλά όχι στο βαθμό που έπρεπε, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σήμερα τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα, παραθέτει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι ο κλάδος προχωράει σε απεργία χωρίς λόγο, αφού δεν υπάρχουν άλλα χρήματα να τους δοθούν.

Ο κ. Καββαθάς υπογραμμίζει ότι αυτή η παραδοχή καταρρίπτει τον όποιο υπαινιγμό ότι οι επιχειρηματίες στην εστίαση είναι αχάριστοι, τονίζει ότι η συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και σημειώνει ότι ο κλάδος θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις του, σε περίπτωση που δεν εισακουστούν από την κυβέρνηση τα αιτήματά του και δε ληφθούν νέα μέτρα στήριξης.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος δεσμεύθηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των επιχειρηματιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φοβούνται το λουκέτο 4 στις 10 επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και απανωτά lockdown η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στο χώρο της εστίασης, ενώ τα τελευταία μέτρα, που προβλέπουν αρνητικά τεστ από τους ανεμβολίαστους ακόμα και για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, τη δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, σήμερα τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης εκφράζουν έντονους φόβους για λουκέτο το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, τρεις στις δέκα επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και άλλες τέσσερις στις δέκα βλέπουν τα ταμειακά τους αποθέματα να μη διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα.

«Η εστίαση στηρίχθηκε στην περίοδο της πανδημίας και αυτή η παραδοχή καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι είμαστε αχάριστοι, ωστόσο, δε στηρίχθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε. Από τον κύκλο εργασιών μας χάθηκαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση μας έδωσε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για μισθούς των εργαζομένων και για τα ενοίκια των μαγαζιών μας και άρα ουσιαστικά δεν ενισχύθηκαν τα ταμεία των επιχειρήσεων. Ο κλάδος έχασε παραπάνω από το 40% του τζίρου του το 2020, ενώ το 2021, με βάση τα πρώτα επίσημα στοιχεία, η μείωση του τζίρου ξεπερνάει το 50%. Από το Σεπτέμβριο, όταν εφαρμόστηκαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στα καταστήματα εστίασης, η πτώση του τζίρου βρίσκεται ξεκάθαρα πάνω από το 50%», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς.

Κατά τον ίδιο, η συμμετοχή των επιχειρηματιών του κλάδου στη σημερινή πανελλαδική απεργία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στα τελευταία τουλάχιστον τριάντα χρόνια. Όπως λέει, αυτό υποδηλώνει και την ιδιαίτερα δυσχερή θέση που βρίσκονται σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου. Σημειώνει ακόμα ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Συνάντηση με Οικονόμου

Στη συνάντηση με τον κ. Οικονόμου οι επιχειρηματίες της εστίασης τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και του κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Ο υφυπουργός δεσμεύθηκε να τα μεταφέρει στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ζητήσαμε να γίνει εξορθολογισμός σε διάφορες διοικητικές πράξεις που αφορούν τον κλάδο μας και οι οποίες παραμένουν ίδιες για πολλά χρόνια και του καταθέσαμε τα αιτήματά μας για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Ζητάμε η επιστρεπτέα προκαταβολή της περιόδου 2020-2021 να μην είναι επιστρεπτέα, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6%, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στο πετρέλαιο και να επιδοτηθεί το ενοίκιο των καταστημάτων μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν όχι καθολικά τουλάχιστον στο 40%.

Επίσης, θέλουμε να επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση, ενώ έχουμε θέματα και με τους δήμους, αφού δε μας έγινε η επιστροφή των χρημάτων για τα δημοτικά τέλη, παρά το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πήρε χρήματα για το σκοπό αυτόν», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων.

Άδωνις ΓεωργιάδηςlockdownεπιχειρηματίεςεστίασηΓιώργος Καββαθάςπανδημία