Κορονοϊός: Τρομάζουν κρούσματα και νοσηλείες με τα νοσοκομεία να στενάζουν – «Στοπ» στα σενάρια για νέα μέτρα
NewsroomΗ κυβέρνηση βάζει φρένο στα σενάρια για νέα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και επικεντρώνεται στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα συγκρατήσουν την πορεία της πανδημίας και θέλουν να δώσουν μια πίστωση χρόνου πριν προχωρήσουν σε πιο σκληρές λύσεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε την Τρίτη πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει ένα πλήρες lockdown των ανεμβολίαστων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας.
Όσον αφορά την επιστράτευση γιατρών, παρότι η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι η επίταξη υπηρεσιώνθα γινόταν τη Δευτέρα, φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί η διαδικασία και να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που οικειοθελώς θέλουν να εργασθούν στο ΕΣΥ. Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν πάντως πως δίνεται μια πολύ μικρή παράταση στην αποστολή των φύλλων πορείας που επρόκειτο να σταλούν άμεσα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών που θα συγκεντρωθεί.
Γι αυτό και υπολογίζεται ότι αν αποφασισθεί να γίνει η επίταξη υπηρεσιών, τα φύλλα πορείας θα φθάσουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή στις κατοικίες των ιδιωτών γιατρών, περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr. Ήδη πάντως οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας καταγράφουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες ώστε να βρεθούν και οι κατάλληλοι γιατροί. Την ίδια ώρα, ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας με τους υγειονομικούς να κάνουν λόγο για «πολεμικές εικόνες» και τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς.
Ερυθρός Σταυρός: Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική
Η Βούλα Γεωργάκη, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» μίλησε στην εκπομπή του Open, «Ώρα Ελλάδος» και αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία, ενώ μάλιστα αποκάλυψε και μια ιστορία που συγκλόνισε.
«Η κατάσταση στον Ερυθρό Σταυρό είναι τραγική, καλούμαστε με 35% του προσωπικού μας να τα βγάλουμε πέρα σε εφημερίες που καλύπτουμε σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο και τη νότια Ελλάδα ... τίποτε απολύτως δεν έγινε ... ένας τραυματιοφορέας καλείται να ανταποκριθεί σε 500 ασθενείς ... προχθές στην εφημερία ήταν τρεις τραυματιοφορείς όπου συνάδελφος έσπασε το χέρι του και οι άλλοι δύο επωμίστηκαν την εφημερία έχοντας στο νοσοκομείο 1.200 ασθενείς ... οι νοσηλεύτριες είναι 1 ανά 40 ασθενείς», κατήγγειλε η κα Γεωργάκη.
«Πώς μπορούν να αποδώσουν αυτοί οι άνθρωποι; Πού είναι το προσωπικό που μας έταξαν;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «έρχεται και άλλο κύμα πανδημίας ... εμείς ήμασταν νοσοκομείο covid-19 και με το φιλότιμο των συναδέλφων καλύψαμε την κατάσταση, αλλά πλέον δεν αντέχουμε ... ποιος οργανισμός μπορεί να ανταποκριθεί με 35% του προσωπικού του σε μία τέτοια δομή όπως ο Ερυθρός Σταυρός, ένα νοσοκομείο εμβληματικό που εφημερεύει κάθε ημέρα μέχρι τις 2;».
Προσκάλεσε μάλιστα όχι μόνο τους δημοσιογράφους να πάνε στο νοσοκομείο «να δείτε τι γίνεται, χωρίς τις κάμερες, για να μην σας δουν», αλλά και την πολιτική ηγεσία: «Προκαλώ τον υπουργό, τον πρωθυπουργό, ελάτε στον Ερυθρό. Σηκώνουμε το βάρος, δεν αντέχουμε άλλο, κάνουμε έκκληση για προσωπικό, προσπαθούμε και παρέχουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα και ασφάλεια στους ασθενείς, έχουν την καλύτερη φροντίδα, αλλά θέλουμε βοήθεια από την Πολιτεία. Δεν δέχομαι ότι δεν υπάρχει προσωπικό, δεν μπορεί ένα νοσοκομείο που έχει κληθεί να σηκώσει τέτοιο βάρος, να μην έχουν γίνει προσλήψεις σε ούτε μία θέση, ενώ άλλα νοσοκομεία έχουν πάρει -και καλά έκαναν. Γιατί όχι εμείς;».
«Πεθαίνουν πριν προλάβουν να μπουν σε ΜΕΘ»
Αντίστοιχαμ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτη Τουχτίδη, ενώ τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε καταστάσεις περυσινές» σημειώνοντας ότι σε αρκετά νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες.
«Αυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου έχουμε 41 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ένας σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ», επισημαίνει. Μάλιστα, επισήμανε ότι μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, ο κ. Τουχτίδης τόνισε ότι έχει αυξηθεί η θνητότητα, καθώς οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία. «Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, υποστήριξε ότι προ Covid, ήδη έλειπαν γύρω στους 250 εργαζομένους, ενώ τώρα βρίσκονται σε αναστολή 168 άτομα.
«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστούν να εμβολιαστούν και να γυρίσουν. Να γυρίσουν 7.000 άτομα στο ΕΣΥ με καθημερινά τεστ απαιτεί εργατοώρες, αντιδραστήρια, αναλώσιμα, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε ότι προστίθενται διαρκώς νέοι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα, σημειώνοντας ότι δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα, αλλά σχετίζεται με την εμπειρία και τις ειδικότητες των γιατρών. «Για παράδειγμα ξεκίνησε νέα κλινική Covid στο νοσοκομείο «Άγιο Παύλος», η οποία στελεχώνεται μόνο με ανθρώπους που προσήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι πιο σημαντικό αυτό από το να βρεθούν πέντε άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», τόνισε.
Πρόσθεσε δε ότι οι εντατικολόγοι της χώρας βρίσκονται υπό τρομακτική πίεση είτε εργάζονται ιδιωτικά είτε στο δημόσιο σύστημα, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας εδώ και μέρες παίρνει περιστατικά non Covid από τον δημόσιο τομέα.
Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, εκτιμά ότι «είμαστε στην κορυφή του βουνού», ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δε θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις αργότερα. Ερωτηθείς αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά, επισήμανε ότι «δε λαμβάνονται για να πείσουμε του ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, αλλά για να τους προστατεύσουμε» τονίζοντας ότι «δεν τους πείθουμε εμείς οι γιατροί, αλλά τους πείθει ο θάνατος». Για τον περιορισμό της διασποράς πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό κυρίως με αγνώστους.
Καπραβέλος: Μαύρος Νοέμβρης με 2.500 νεκρούς - Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι
Η πανδημία των ανεμβολίαστων και πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων». Αυτό είπε ο Νίκος Καπραβέλος , Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου»». Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, και μάλιστα τύπου Αυστρίας.
Η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» φτάνει στο τέλος της με 110 προσελεύσεις, 45 εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. «Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου» σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Μega και τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι το 95% των ανθρώπων που προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι σε βαριά κατάσταση και μάλιστα νέοι μάλιστα.
«Ελάχιστοι είναι αυτοί που μας ταλαιπωρούν και τους κυνηγάμε για οξυγόνο. Είναι πραγματικά σε άλλο μήκος κύματος και μας απειλούν. Η δύσπνοια και η δυσφορία που νιώθει κάποιος από τις επιπλοκές της νόσου, είναι κάτι το μοναδικό, εύχομαι να μη τις ζήσει κανείς. Θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, για την προστασία των ιδίων. Υπάρχει πανδημία των ανεμβολίαστων και πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να παρθούν μέτρα όπως εκείνα της Αυστρίας, η οποία έθεσε σε lockdown τους ανεμβολίαστους. Τα tests, τόνισε, δεν σε προφυλάσσουν και πρόσθεσε πως θα πρέπει να επεκταθεί ο εμβολιασμός πάνω από κάποια ηλικία. «Εμείς δεν είμαστε ακριβώς σε lockdown. Οι ανεμβολίαστοι πηγαίνουν έξω με τεστ, στην Αυστρία δεν βγαίνουν. Όχι γιατί θέλω να περιορίσω τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, αλλά δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε θανάτους σε ανθρώπους που έχουν την αφέλεια ότι δεν κινδυνεύουν».
Οι δύο κατηγορίες των ανεμβολίαστων
Μεγάλη διασπορά του ιού παρατηρείται κυρίως σε σχολεία, συναθροίσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανεμβολίαστων: εκείνοι που φοβούνται λόγω της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κι εκείνοι που πίστευαν ότι δεν θα έφταναν ποτέ στο σημείο να νοσήσουν ή και να διασωληνωθούν.
Τι συμβαίνει με την τρίτη δόση
«Με τη μετάλλαξη Δέλτα ο εμβολιασμένος πλέον δεν προστατεύεται από την ελαφρά νόσο. Ας μη θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, αλλά αυτοί δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», είπε.
Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσήσουν με κορoνοϊό πριν την τρίτη δόση, θα πρέπει να τη λάβουν μετά από ένα 6μηνο. «Αυτός που νοσεί έχει ήδη ισχυρή προστασία, άρα δεν χρειάζεται να το κάνει αμέσως», είπε ο κ. Καπραβέλος.
Ως προς το μονοδοσικό εμβόλιο, είπε πως με μία δόση δεν σωζόμαστε, επομένως είναι απαραίτητο να γίνει η δεύτερη δόση, η οποία μπορεί να γίνει με το εμβόλιο της Pfizer. «Πάμε για ένα μαύρο Νοέμβρη με 2.500 νεκρούς. Δεν κοπάζει η πανδημία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
«Χρειαζόμαστε πάρα πολλούς γιατρούς, δεν αντέχουμε άλλο. 40 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν, αλλά το σύστημα υγείας έχει κενά που πρέπει να συμπληρωθούν», είπε και συμπλήρωσε σχετικά με την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών πως θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. «Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντληθεί. Είναι οι ήρωες αυτού του αγώνα» για να καταλήξει: «Αν δω να ηρεμεί η κατάσταση, δεν έχω λόγο να βγαίνω και να λέω στους ανθρώπους «προσέξτε, εδώ παραμονεύει ο θάνατος». Δεν είναι μία απλή αρρώστια, είναι ο θάνατος».
Βατόπουλος: Ο καθένας πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας
«Ο καθένας μας πρέπει να εντείνει τα μέτρα προστασίας. Να φοράει μάσκα, να αποφεύγει τους συνωστισμούς, να αερίζει τον χώρο που βρίσκεται και όταν νιώθει άσχημα να κάνει ένα τεστ για να δει αν είναι φορέας για να μπορέσει να απομονωθεί. Δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης είναι θέμα ατομικής προστασίας, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος.
Ένα καλό νέο είναι ότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού τις τελευταίες μέρες, υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό θα φανεί μετά από αρκετό καιρό, συνεπώς τώρα πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα. Αναφορικά με την λήψη πρόσθετων μέτρων, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην επιτροπή. Όσο αφορά στην τρίτη δόση, η χορήγησή της αποφασίστηκε να γίνεται στο εξάμηνο, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, γιατί πιστεύεται ότι εκεί είναι το peak των αντισωμάτων και θα κάνει την καλύτερη ενεργοποίηση. «Αν αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνει και νωρίτερα, θα το κάνουμε, είναι θέμα επιστημονικό».
Ο κ. Βατόπουλος, τέλος, επεσήμανε, ότι είναι ανησυχητικό πως έχουμε περισσότερους θανάτους από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Πάντως, σημείωσε ότι είναι πολύ σύνθετο το ζήτημα αυτό και δεν μπορεί να δοθεί μια ερμηνεία άμεσα, ενώ προσέθεσε ότι σε κάθε χώρα, καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι σε διαφορετικές φάσεις και κύματα της πανδημίας.
- Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
- Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
- Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής