Νέα μέτρα σε… δόσεις: Το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους και το πιστοποιητικό με ημερομηνία λήξης
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΈνα νέο πακέτο μέτρων για την πανδημία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αποσκοπώντας στην αύξηση των ρυθμού των εμβολιασμών και στη συγκράτηση των επιδημιολογικών δεικτών. Στο πλαίσιο αυτό σφίγγει περαιτέρω τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους, ενώ το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων- αν και δεν είναι στον άμεσο σχεδιασμό - παραμένει ανοιχτό.
Παράλληλα τα νέα μέτρα αφορούν και στους πολίτες άνω των 60 ετών, που θα πρέπει να κάνουν και αναμνηστική δόση για να διατηρήσουν το πιστοποιητικό εισόδου στους κλειστούς χώρους.
Το νέο πακέτο μέτρων ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως «με ασπίδα το εμβόλιο» η χώρα δεν θα ξανακλείσει και παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για το επόμενο δίμηνο. Ουσιαστικά η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες.
Γιατί αποφασίστηκαν νέα μέτρα
Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει νέα μέτρα - παρά το ότι τις προηγούμενες ημέρες έβαζε φρένο στη σχετική σεναριολογία - οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων. Πρώτον οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» για περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων λόγω του χαλαρού κλίματος που επικρατεί στις γιορτές. Δεύτερον οι σκληροί δείκτες της πανδημίας έχουν επιδεινωθεί, καθώς μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες 304 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Τρίτον στο εσωτερικό της Ε.Ε. (Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Ιρλανδία κ.α.) λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, αφού το τέταρτο κύμα χτυπά όλες τις χώρες. Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, καθώς η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξεύονται βέλη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επομένως η κυβέρνηση θέλει να απαντήσει και πολιτικά στην κριτική πως λαμβάνει μέτρα με καθυστέρηση και δεν μπορεί να τιθασεύσει την πανδημία.
Ο πρωθυπουργός μίλησε εκ νέου για πανδημία ανεμβολίαστων , ενώ έκανε έκκληση «να σταματήσουν ορισμένοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα». Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη «στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια», επισημαίνοντας πως «η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο»
Το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους
Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο για τους ενήλικους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα, που - πέραν της εστίασης - δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες (π.χ. σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια). Πάντως οι ανεμβολίαστοι μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και να μπαίνουν σε εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια με αρνητικό τεστ (μοριακό ή rapid).
Όσον αφορά στις λειτουργίες στις εκκλησίες οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η πολιτεία.
Τέλος με μάσκα και χωρίς να απαιτείται τεστ οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρχονται σε καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία. Το ενδεχόμενο να απαιτείται τεστ και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάτι που δεν εξετάζει η κυβέρνηση.
Να σημειωθεί πως ανάλογα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, λαμβάνουν το ένα μετά το άλλο τα κράτη της Ε.Ε καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων. Το αυστηρότερο πλαίσιο έχει εφαρμοστεί στην Αυστρία, όπου οι ανεμβολίαστοι μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους και να έχουν πρόσβαση σε περιορισμένες δραστηριότητες (π.Χ. αγορά τροφίμων).
Ο πρωθυπουργός σημείωσε την Τρίτη πως δεν θα πάμε σε ολικό lockdown ανεμβολίαστων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας. Ωστόσο αποφασίστηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, με στόχο και στην αύξηση της συμμετοχής στην επιχείρηση Ελευθερία. Στα «συν» είναι το ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό.
Αναμνηστική δόση κατά το γαλλικό μοντέλο
Ημερομηνία λήξης έχει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, καθώς παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου. Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναμνηστική δόση.
Πάντως τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά , καθώς οι μισοί από όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση, την έκαναν ή την έχουν προγραμματίσει. Συγκεκριμένα χθες έγιναν σχεδόν 50.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης και συνολικά 805.506 πολίτες έχουν κάνει τρίτη δόση.
Υπενθυμίζεται πως σχετικές αποφάσεις έχει ήδη πάρει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που συνέδεσε την αναμνηστική δόση με τη διατήρηση του πιστοποιητικού. Μάλιστα σχετική συζήτηση εξελίσσεται και στο εσωτερικό της Ε.Ε. και αναμένεται η λήψη αποφάσεων.
Τα μέτρα σε … αναμονή
Μια σειρά μέτρων παραμένουν στο συρτάρι και θα επανεξεταστούν σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση όσων έχουν ανακοινωθεί αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Στο «μέτωπο» της αγοράς εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όσον αφορά στην τηλεργασία με επιφύλαξη αντιμετωπίζονται προτάσεις για σημαντική αύξηση των ποσοστών της, καθώς εκτιμάται πως αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην οικονομία.
Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα κριθεί αν θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους (υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για επιστροφή του click away σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στο υγειονομικό πεδίο). Επίσης σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν εξετάζονται νέοι περιορισμοί στην εστίαση και στη διασκέδαση στις κόκκινες περιοχές (για παράδειγμα εφαρμογή του Ιρλανδικού μοντέλου με αυστηρότερο ωράριο λειτουργίας). Τέλος η κυβέρνηση δεν προκρίνει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες (π.χ. σώματα ασφαλείας) , με το επιχείρημα πως θα δημιουργηθούν κενές θέσεις που δεν είναι εύκολο να καλυφθούν.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα