Ελλάδα|19.11.2021 17:00

Εργατικό δυστύχημα στη ΣΤΑΣΥ: Εξωτερική επιτροπή εμπειρογνωμόνων τοποθετεί το υπουργείο

Μαρία Λιλιοπούλου

Και Επιτροπή Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων θα επιστρατεύσει τελικά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ύστερα από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων σχετικά με τα απανωτά προβλήματα που είχε εμφανίσει τόσο η μοιραία μηχανή που στοίχισε τη ζωή στον 41χρονο εργοδηγό Πέτρο Γιάμαλη όσο και άλλη μία. Συνολικά οι δύο από τις τρεις μηχανές, με τις οποίες η γερμανική εργολαβική εταιρία πραγματοποιούσε το έργο της λείανσης των γραμμών είχαν εμφανίσει και άλλες βλάβες στους λίγους μήνες που διαρκεί η σύμβαση του εν λόγω έργου.

Τον ορισμό ανεξάρτητης επιτροπής, το πόρισμα της οποίας θα σταλεί αμέσως μετά στη Δικαιοσύνη, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής με δήλωσή του ως «υπουργός που εποπτεύει τον φορέα», αλλά με απόσταση αρκετών ημερών από την εργατική τραγωδία.

Στη δήλωσή του ο κ. Καραμανλής επισημαίνει: «Δυστυχώς σήμερα αποχαιρετούμε ένα νέο άνθρωπο, έναν αφοσιωμένο εργαζόμενο της ΣΤΑΣΥ. Η θλίψη όλων μας είναι μεγάλη για τον αδόκητο και άδικο θάνατό του. Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να διαλευκανθούν τα αίτια και οι ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Από τη θέση μου ως Υπουργός που εποπτεύει το φορέα, αλλά κυρίως ως άνθρωπος που έχω συγκλονιστεί από την τραγωδία, δεν θα επιτρέψω να μείνει ούτε μια σκιά στη διαλεύκανση του δυστυχήματος.

Πέρα, λοιπόν, από τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις για τη διερεύνηση των δυστυχημάτων, ζήτησα επιπλέον τη συγκρότηση Επιτροπής Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να μου υποβάλουν πόρισμα για το δυστύχημα. Αυτονόητο είναι ότι το πόρισμα πρέπει να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό κι αμέσως θα το στείλω στη Δικαιοσύνη.

Η εντολή προς τους εμπειρογνώμονες είναι να εξετάσουν τις τεχνικές, τις λειτουργικές, τις επιχειρησιακές διαδικασίες, καθώς και τις αποφάσεις που ακολουθήθηκαν κι εφαρμόσθηκαν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Στο ζήτημα της απόδοσης ευθυνων για το εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ επανήλθε και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς ζητώντας να οριστεί από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) εμπειρογνώμονας καθώς η ΣΤΑΣΥ είναι ελεγχόμενη, όχι ελεγκτής και επαναλαμβάνοντας το αίτημα για παραίτηση της διοίκησης της εταιρίας λειτουργίας του μετρό.

«Η διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος στον Ηλεκτρικό δεν θα καλυφθεί από πέπλο σιωπής. Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. θα ελεγχθεί για πράξεις και παραλείψεις, μαζί με τον εργολάβο. Δεν μπορεί να ορίσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για το συμβάν, στο οποίο χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή και κινδύνευσαν άλλες. Δεν μπορεί να είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος ταυτόχρονα.

Να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε τη διερεύνηση του δυστυχήματος να αναλάβει ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, που θα οριστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), με δεδομένο πως η Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων παραμένει ανενεργή.

Η ανάγκη παραίτησης της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. παραμένει επίκαιρη, θεωρείται αυτονόητη».

ΣΤΑΣΥΗΣΑΠεργατικό δυστύχημαμετρό