Ελλάδα|22.11.2021 23:13

Κορονοϊός: Εφιάλτης χωρίς τέλος στα νοσοκομεία – Το καλό και το κακό σενάριο για Χριστούγεννα

Newsroom

Εφιάλτης χωρίς τέλος η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν 7.287 νέες μολύνσεις, ενώ 105 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε δραματική αύξηση θανάτων.

Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο εκτοξεύτηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίοι έφτασαν τους 608, ξεπερνώντας το ψυχολογικό αλλά και πρακτικό όριο των 600. Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πραγματικά ασφυκτική.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία θα καθορίσει και τον ακριβή χρόνο συζήτησης για τη λήψη νέων μέτρων. Οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ μόλις 66 σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Χαρακτηριστικά, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα άλλη μία δραματική εφημερία με 40 εισαγωγές ασθενών, όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ κατειλημμένα και 8 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Ίσως αυτό που ζούμε να είναι χειρότερο από αυτό που ζήσαμε στην πόλη τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο το 2020», ανέφερε στο δελτίο του Open η νοσηλεύτρια του νοσοκομείου, Ελένη Μπακιρλή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πίεση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Θεοδωρίδου: Έχουμε πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας

Στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, η οποία φαίνεται να παρέχει σημαντική προστασία τόσο από τις νοσηλείες όσο και από τους θανάτους, επανήλθε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία στην ενημέρωση αναφέρθηκε και στον αντιγριπικό εμβολιασμό, τονίζοντας ότι «έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας».

Ο στόχος του εμβολιασμού έχει επιτευχθεί παρά την μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα καθώς υπάρχει προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο και για μικρότερο χρονικό διάστημα τον ιό.

Αναφερόμενη σε στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ τόνισε ότι η μόλυνση με κορονοϊό είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Μιλώντας για μελέτη της εταιρείας Pfizer, η οποία έγινε σε 5.000 άτομα, είπε ότι μόνο 6 άτομα νόσησαν από αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου ενώ από την ομάδα αυτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου νόσησαν 123 άτομα. Όπως πρόσθεσε, όσον αφορά την πιο σοβαρή παρενέργεια της περικαρδίτιδας μυοκαρδίτιδας αυτή εμφανίστηκε σύμφωνα με άλλα στοιχεία σε 2 άτομα σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένων.

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση είπε ότι η ανοσία και τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά την τρίτη δόση είναι πολύ γρήγορη και αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού. Επίσης, τόνισε ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού και τη μείωσης των κρουσμάτων όπως έχει φανεί σε άλλες χώρες.

Η ίδια εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξήσει την επαναλοίμωξη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και εμβολιασμένους και επισήμανε ότι η νόσηση και στη συνέχεια ο εμβολιασμός προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ανοσία. Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορονοϊό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες. Όσοι έχουν αναρρώσει 12 μήνες μετά από τη νόσο, έχουν μία ανοσία η οποία εξασθενεί παρότι βρίσκουμε στους ανθρώπους αυτούς ικανοποιητικά εξουδετερωτικών αντισώματα τα ποσοστά των οποίων όμως διαφέρουν ανάλογα με τη μετάλλαξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Θεοδωρίδου κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η εξασθένηση της χημικής ανοσίας μετά τη φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει και γι' αυτό όπως είπε θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσον αφορά την 3η αναμνηστική δόση όσοι έχουν ήδη νοσήσει.

Σε σχέση με την τρίτη δόση ο κίνδυνος της νόσησης από κορονοϊό μειώνεται περαιτέρω. Ειδικότερα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μόλις 6 άτομα σε 5.000 νόσησαν μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

«Πριν 48 ώρες ο FDA έδωσε την έγκριση για την τρίτη δόση στους ενήλικες και το CDC διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών», ανέφερε. Οι παρενέργειες παραμένουν οι ίδιες με την πρώτη και δεύτερη δόση και είναι εξαιρετικά σπάνιες και στη χορήγηση της τρίτης δόσης. 

Πλεύρης: Το καλό και το κακό σενάριο

Για δύο σενάρια σε ό,τι αφορά την κορύφωση του κύματος κορονοϊού έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Συγκεκριμένα:

  • Το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου
  • Το κακό σενάριο βλέπει το peak μετά τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, αναγνώρισε ότι η χώρα δεν έχει τους εμβολιασμούς που θέλει αλλά αυτή τη στιγμή πλέον υπάρχει μια αύξηση. «Η τρίτη δόση πάει πάρα πολύ και θα κλείσει θετικά. Δεν καταγράφεται ενδιαφέρον πρώτης δόσης στις μεγάλες ηλικίες, άνω των 60 (αυτοί είναι 570000)», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, τόνισε παρατηρείται μια σταθεροποίηση στις «επικίνδυνες» περιφέρειες. Στη Θεσσαλία μπορούμε να μιλάμε για πτώση. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση. Έχουν ενδιαφέρον κάποια δεδομένα όπως ότι η Αθήνα με τα +300 κρούσματα παράγει λιγότερες ΜΕΘ από ότι στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το σενάριο του lockdown «δεν βρίσκεται στο τραπέζι για επιστημονικούς λόγους».

Πολεμικές εφημερίες στη Θεσσαλονίκη 

Σε συνθήκες… πολέμου διεξήχθη η εφημερία της Κυριακής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με δέκα ασθενείς με κορονοϊό να διασωληνώνονται εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και να γίνονται συνολικά 55 νέες εισαγωγές νοσούντων με covid-19. Την ίδια στιγμή δραματική αναμένεται να είναι και η εφημερία της Δευτέρας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αφού κατειλημμένα από ασθενείς με κορονοϊό είναι όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ αλλά και αυτά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με αποτέλεσμα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σήμερα να διασωληνωθούν και στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα ασθενείς με φορητούς αναπνευστήρες.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός, στην έναρξη της εφημερίας το πρωί της Κυριακής δεν υπήρχε κανένας διασωληνωμένος ασθενής με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, ωστόσο, η λήξη της βρήκε δέκα άτομα διασωληνωμένα με φορητούς αναπνευστήρες, αριθμός που πλέον είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος. Όσο και αν υπερβάλλουν εαυτόν οι γιατροί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, προκειμένου να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους, είναι λογικό η αντιμετώπισή τους να μην μπορεί να γίνει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

«Αυτοί οι δέκα ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, σε τμήματα για covid-19. Στη χθεσινή εφημερία είχαμε πολλά θετικά με κορονοϊό κρούσματα και έγιναν 55 νέες εισαγωγές ασθενών. Σήμερα στο νοσοκομείο μας νοσηλεύονται 150 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες, 15 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ και άλλοι δέκα επίσης διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες. Δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό, αφού δε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άλλα βαριά περιστατικά, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κοροξενός.

Κατά τον ίδιο το προσωπικό του νοσοκομείου δέχεται τρομερή πίεση και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Όπως λέει, αυτό μοιραία θα συμπαρασύρει και τη γενικότερη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. «Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει άδεια εδώ και δύο χρόνια και είναι τεράστια η πίεση που δέχεται όλο το προσωπικό. Αν καταρρεύσει το προσωπικό, μοιραία θα καταρρεύσει και ολόκληρο το νοσοκομείο», τονίζει ο κ. Κοροξενός.

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν ξεκινήσει τη μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, κάτι που ενδεχομένως να αρχίσει από την εφημερία της Πέμπτης, σε περίπτωση που δεχτεί και πάλι μεγάλο όγκο ασθενών με κορονοϊό και κυρίως βαριά περιστατικά.

Διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ και ΜΑΘ αναμένεται να υπάρχουν από σήμερα και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο εφημερεύει, αφού είναι γεμάτες οι υπάρχουσες κλίνες. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα στη σημερινή εφημερία και έκτη κλινική για ασθενείς με κορονοϊό, αφού γεμίζουν τα κρεβάτια στις πέντε υπάρχουσες.

«Στο νοσοκομείο μας νοσηλεύονται σήμερα σε απλές κλίνες 121 ασθενείς με κορονοϊό και όπως δείχνει η κατάσταση, κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξουμε σήμερα και έκτη κλινική για covid-19. Η σημερινή εφημερία μας ξεκίνησε με 25 ασθενείς και 100% πληρότητα στις ΜΕΘ μας και άλλους 19 ασθενείς και επίσης 100% πληρότητας στις ΜΑΦ.

Πιθανότατα θα δούμε σήμερα και διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και ΜΑΘ, με φορητούς αναπνευστήρες. Αυτό δεν αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση, αφού δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όσο θα θέλαμε. Στις τελευταίες 3-4 εφημερίες στο νοσοκομείο μας έχουμε 40-50 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Εκτιμώ ότι στη Θεσσαλονίκη βρισκόμαστε στην κορύφωση αυτού του κύματος και ευελπιστώ ότι θα ξεκινήσει σιγά-σιγά μία αποκλιμάκωση», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης.

ΚορονοϊόςΜΕΘπανδημίακρούσματαΕΣΥ