Ελλάδα|04.12.2021 11:21

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Στις φυλακές 3 κατηγορούμενοι - Συνεχίζονται οι απολογίες

Σοφία Φασουλάκη

Στις φυλακές οδηγήθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής μετά τις απολογίες τους τρεις κατηγορούμενοι που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα ελληνοποιήσεων.

Πρόκειται για μία αστυνομικό, μια υπάλληλο ληξιαρχείου και έναν άνδρα αλβανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να είναι βασικό στέλεχος του κυκλώματος. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους.

Οι απολογίες συνεχίζονται σήμερα με ακόμα επτά κατηγορούμενους να έχουν οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας.

4.000 ως 50.000 ευρώ η ταρίφα

Ποινικούς είχαν στο «πελατολόγιό» τους δια του αζημίωτου οι επίορκοι αστυνομικοί, όπως προκύπτει από την έρευνα των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσά τους είναι και ο 37χρονος που έπεσε νεκρός σε δολοφονική ενέδρα σε βενζινάδικο στη Νίκαια στις 16 Νοεμβρίου.

Το θύμα είχε πλούσιο ποινικό παρελθόν και είχε μεταξύ άλλων κατηγορηθεί για πλαστογραφία, υπόθεση κοκαΐνης αλλά και για ανθρωποκτονία τον Φεβρουάριο του 2010 στην Κυψέλη, για την οποία ωστόσο είχε αθωωθεί. Όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές στο ethnos.gr το θύμα χάρη στη δράση του κυκλώματος από Μάριους Ντ. με καταγωγή από Αλβανία «βαφτίστηκε» από το κύκλωμα ως τον Ρωσοπόντιο «Στέργιο Μ.», καθαρίζοντας έτσι το ποινικό του μητρώο.

«Και δεν είναι ο μόνος ποινικός που πληρώνοντας μεγάλο χρηματικό ποσό απέκτησε νέα στοιχεία ταυτότητας και έτσι μπορούσε να κινείται χωρίς να έχει... παρελθόν», λένε με νόημα οι ίδιες πηγές. Η ταρίφα του κυκλώματος για αυτές τις περιπτώσεις ξεκινούσε από 4.000 ευρώ και μπορεί να έφτανε και τις 50.000 ευρώ! Ο αριθμός των ατόμων που εμπλέκονται στην πολυσέλιδη δικογραφία είναι μεγάλος, πάνω από 20 άτομα συνελήφθησαν και ανάμεσά τους είναι και δέκα αστυνομικοί. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και στα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία είναι, επίσης, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αρχηγικό μέλος διοικητής τμήματος ασφάλειας

Φερόμενος ως αρχηγικό μέλος είναι διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου στο γραφείο του οποίου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε ποσό άνω των 320.000 ευρώ. Κατά την έφοδο των «αδιάφθορων» ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει ποιος είναι ο κωδικός και ότι ανήκει σε έναν θείο του και το είχε εκεί για ασφάλεια. Έτσι το χρηματοκιβώτιο άνοιξε με τροχό! Στο Γραφείο Ταυτοτήτων υπηρετούσε η σύζυγός του η οποία φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον ρόλο που είχε στην οργάνωση.

Οι συλληφθέντες αστυνομικοί υπηρετούν σε Τμήματα Ασφαλείας και Γραφεία Διαβατηρίων σε Ασπρόπυργο, Καλλιθέα, Ομόνοια και Γλυφάδα, ενώ οι έρευνες εκτός Αττικής είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη υπάρχουν αποτελέσματα από Αστυνομικό Τμήμα της Βοιωτίας και οι αναζητήσεις επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της πολύμηνης έρευνας από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. το κύκλωμα φέρεται να ελληνοποίησε τουλάχιστον 3.000 παράτυπους μετανάστες έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Τα συνολικά κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να ξεκίνησε τη δράση της από το 2013 εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

φυλακέςκύκλωμακατηγορούμενοιΕΛ.ΑΣ