Ελλάδα|07.12.2021 15:09

VOR V ZAKONE: Ποια είναι η οργάνωση με τους σκληρούς μαφιόζους - Συνελήφθη μέλος στην Ελλάδα

Newsroom

Ένα μέλος της γεωργιανής μαφίας, η οποία είναι γνωστή ως «Vor V Zakone – Thief in law», συνελήφθη από την ΕΛΑΣ το απόγευμα της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για έναν 37χρονο σκληρό κακοποιό, ο οποίος είναι διωκόμενος με εντάλματα σύλληψης και αποφάσεις για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, σε βάρος του 37χρονου αλλοδαπού εκκρεμούσαν 2 καταδικαστικές αποφάσεις με ποινή φυλάκισης άνω των 10 ετών έκαστη, ενώ διάταξη αλλά και ένταλμα για σύλληψή του καθώς κατηγορείται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, ληστείες και κλοπές. Αναλυτικότερα εκκρεμούσαν:

  • Καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με ποινή κάθειρξης -10- έτη και -3- μήνες
  • Καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά με ποινή κάθειρξης -12- έτη
  • Διάταξη του Προέδρου Εφετών Αθηνών με την οποία διατάσσεται η σύλληψή του για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και ληστεία από κοινού και κατά συρροή.
  • Ένταλμα σύλληψης Ανακριτικού Τμήματος Πειραιά για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και παράβαση της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Χειροπέδες σε διαβόητους μαφιόζους της ίδιας οργάνωσης τον Οκτώβριο

Όπως είχε γράψει το ethnos.gr, τον περασμένο Οκτώβριο η ΕΛΑΣ είχε περάσει χειροπέδες σε μέλη της ίδια εγκληματικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης που έγινε σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Χαλκίδας και του Λουτρακίου.

Τότε στην επιχείρηση συμμετείχε και σύνδεσμος της EUROPOL, καθώς όπως προαναφέρθηκε η οργάνωση έχει διεθνική δράση της οργάνωσης. Ηγετικό ρόλο φέρεται να είχε ηγετικό στέλεχος της μαφίας.

Συνολικά είχαν εξαρθρωθεί τότε 42 περιπτώσεις κλοπών και έγιναν έξι συλλήψεις σε Πεύκη, Περιστέρι, Πατήσια και Κυψέλη, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ένας 42χρονος, φερόμενος ως αρχηγός που είχε τον τίτλο «VOR».Οι συλληφθέντες ήταν όλοι άνδρες 30 εώς 51 ετών.

Η δράση της οργάνωσης

Όπως διαπιστώθηκε τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2020 τα μέλη της οργάνωσης διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις και κλοπές από σπίτια και αποθήκες, ενώ ο 42χρονος VOR μετείχε αυτοπροσώπως σε κάποιες πράξεις, γεγονός ασυνήθιστο για τον τίτλο του.

Ελληνική Αστυνομία

Όλοι οι συλληφθέντες ήταν σεσημασμένοι και οι περισσότεροι έχουν κάνει φυλακή. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρισκόταν και ένας δραπέτης των φυλακών Κασσαβετείας που παραβίασε την άδεια που του είχε δοθεί το 2014.

Ελληνική Αστυνομία

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα έκαναν ξέπλυμα των χρημάτων από τα κλοπιμαία με αγορές διάφορων προϊόντων, ενώ στα σπίτια τους βρέθηκαν πολύ ακριβά αντικείμενα και ρουχισμός, κυρίως του γνωστού οίκου μόδας Louis Vuitton.

Ελληνική Αστυνομία

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το 80% διεθνώς της συγκεκριμένης μαφίας είναι Γεωργιανοί, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι δρουν συνολικά 50 άτομα με τίτλο ανάλογο με αυτόν που είχε ο 42χρονος. Από την ΕΛΑΣ εξετάζεται αν ο άνδρας που συνελήφθη την Δευτέρα φέρει τον ίδιο τίτλο στο οργανωμένο έγκλημα.

ΕΛΑΣσύλληψηαστυνομίακακοποιοίμαφία