Ελλάδα|07.12.2021 22:49

ΜΜΜ: Ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Μαρία Λιλιοπούλου

Στο ...ναρκοπέδιο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των προβλημάτων στη λειτουργία τους εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού μεταφέρθηκε για ακόμα μία φορά η σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα Τρίτη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,  καταγγέλλουν την έλλειψη ουσιαστικών μετρων προστασίας της ζωής επιβατών και εργαζομένων ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας.

Και μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνάντησής του με εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, να μίλησε για αύξηση λεωφορείων, συρμών και δρομολογίων και μείωση των χρονοαποστάσεων, ωστόσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι έχουν διαφορετική άποψη.

Για το λόγο αυτό το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ διοργανώνει την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, απαιτώντας ουσιαστικά, αυτά τα οποία το αρμόδιο υπουργείο διαμηνύει ότι ήδη συμβαίνουν, καταγγέλλοντας την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και διαψεύδοντας πρακτικά την εικόνα βελτίωσης της κατάστασης στις αστικές συγκοινωνίες που μεταδίδει η κυβέρνηση.

«Ως Εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ λόγω έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας, τόσο για τη δική μας ζωή, όσο και για των επιβατών. Φτάνει πια», επισημαίνει το Συνδικάτο στη σχετική του ανακοίνωση, με την οποία απαιτεί:-

  • Συχνά, επαναλαμβανόμενα και ΔΩΡΕΑΝ τεστ σε όλο το προσωπικό (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους)
  • Χρηματοδότηση 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό των Αστικών Συγκοινωνιών για αγορά νέων, σύγχρονων, ασφαλών οχημάτων και συρμών
  • Επισκευή υπαρχόντων
  • Έξω οι ιδιώτες και οι εργολάβοι
  • Καθημερινή απολύμανση οχημάτων

Συνάντηση με Τσίπρα

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα με θέμα τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την περίοδο της πανδημίας, τα φαινόμενα συγχρωτισμού και τα προβλήματα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η βασική αρχή των μέτρων κατά του κορονοϊού είναι η αρχή του μη συγχρωτισμού στα ΜΜΜ και ιδιαίτερα στα λεωφορεία η κατάσταση είναι τραγική τα δύο τελευταία χρόνια.

«Είναι αδιανόητο εδώ και δύο χρόνια να μην έχουν γίνει κινήσεις να αυξηθεί ο στόλος και να περιοριστεί ο συγχρωτισμός» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, «όχι μόνο για να προστατευτούν οι πολίτες αλλά και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία», τόνισε χαρακτηρίζοντας ανοησίες τους ισχυρισμούς περί πανδημίας ανεμβολίαστων.

Κατηγόρησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση της ΝΔ για την ακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 750 λεωφορείων προσθέτοντας ότι «έχει μια ιδιαιτερότητα αυτή η κυβέρνηση, γιατί θέλει να θέτει η ίδια και οι υπουργοί της τους όρους κάθε διαγωνισμού και ο νοών νοήτω».

Οικονόμου: Προτεραιότητα η καθημερινή ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των πολιτών εν μέσω υγειονομικής κρίσης

«Η ασφάλεια και η ποιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης» επεσήμανε στην απάντησή του στον κ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «απεγνωσμένη και ατελέσφορη προσπάθεια εύρεσης πεδίου» για να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που, μέσα στην πανδημία, μεγάλωσαν τον στόλο των ΜΜΜ. «Παραλάβαμε 850 λεωφορεία στην κίνηση και σήμερα διαθέτουμε 1320, στοχεύοντας στα 1500 στο α’ εξάμηνο του 2022. Έχουμε ήδη 3.800 δρομολόγια την ημέρα περισσότερα. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ώστε να γίνει ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων. Στις γραμμές 2 και 3 του μετρό αυξήσαμε τους συρμούς από 32 σε 38, μειώσαμε τις χρονοαποστάσεις και παραδώσαμε 3 νέους σταθμούς.

Στο τραμ, επαναλειτουργήσαμε τη γραμμή μέχρι το Σύνταγμα, αποκαταστήσαμε τη λειτουργία μέχρι το Φάληρο, ξεκίνησε η λειτουργία του τραμ στο Πειραιά και παραλάβαμε 25 σύγχρονους συρμούς. Τέλος μειώσαμε στο 1,20 την τιμή του εισιτηρίου την οποία είχε αυξήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κώστας Καραμανλής για ΣΥΡΙΖΑ: Από την αυταπάτη στην εξαπάτηση

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε μέσω tweet και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για εξαπάτηση και προαναγγέλλοντας αντιπαράθεση στη Βουλή: «Ο κ. Τσίπρας έπαθε. Αλλά δεν έμαθε. Από τα εθνικά ψέματα του 2015, στα ψέματα του 2021 μεταξύ άλλων για τα ΜΜΜ. Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον ολισθηρό κατήφορο: από την αυταπάτη στη σημερινή εξαπάτηση. Όμως μέχρι εδώ. Για τα ΜΜΜ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορούμενος, δεν είναι κατήγορος. Τα υπόλοιπα, σε λίγες ημέρες στη Βουλή».

μέτρα προστασίαςεργαζόμενοιΜΜΜΚορονοϊόςσυνωστισμός