Καθηγητής ΑΠΘ για Μετάλλαξη Όμικρον: Το νεαρό της ηλικίας των ασθενών στην Αφρική πιθανή αιτία για τα ελαφρά συμπτώματα
NewsroomΤο γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι μέχρι στιγμής περισσότερο διαδεδομένη στις χώρες της Βόρειας Αφρικής αλλά και γενικότερα στη συγκεκριμένη ήπειρο, όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό νεαρού πληθυσμού και προσβάλει κυρίως νεαρής ηλικίας άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αποτελεί μία από τις αιτίες που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς από αυτήν δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Ανοσολογίας και Μοριακής Βιολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μηνάς Γιάγκου, σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα ούτε με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, παρά το γεγονός ότι δείχνει να είναι ήπια τα συμπτώματα που προκαλεί.
Ο κ. Γιάγκου δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο αναφορικά με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, ούτε ακόμα και το να αποτελέσει το τέλος της πανδημίας, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα και κυρίως για να πούμε οτιδήποτε που έχει να κάνει με το τέλος της πανδημίας. Έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί στο Βόρειο Ημισφαίριο και κυρίως στις προηγμένες χώρες, ωστόσο, η πανδημία υπάρχει πάντα. Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να προχωρήσουν και στις άλλες χώρες, αυτές που είναι λιγότερο προηγμένες. Διότι, εκτός από την ανοσία που προκαλούν οι εμβολιασμοί, έχουν ως συνέπεια να διακοπεί και ο πολλαπλασιασμός του κορονοϊού, με τον οποίο δημιουργούνται οι μεταλλάξεις. Φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλει νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες έχουν και καλύτερο ανοσοποιητικό και γι’ αυτό ίσως να προκαλεί και ελαφρύτερα συμπτώματα», λέει στο ethnos.gr ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Καλύτερα συμπεράσματα από την Ευρώπη
Ο ίδιος σημειώνει ότι καλύτερα συμπεράσματα για την μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και γενικότερα για την πορεία της πανδημίας αφού είναι πιθανό αυτό το στέλεχος να επικρατήσει, θα εξαχθούν, αν εξαπλωθεί στην Ευρώπη και σε άλλες προηγμένες χώρες.
«Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά δε φαίνεται να προκαλεί ισχυρή παθογένεια. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από το ανοσοποιητικό των ανθρώπων. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλεί υψηλότερη παθογένεια σε άτομα που ζουν σε περισσότερο ρυπογόνα περιβάλλοντα, όπου είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί τα πνευμόνια τους. Στη Βόρεια Αφρική δεν είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα τα περιβάλλοντα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η Όμικρον αρχίζει να επικρατεί, εύχομαι να είναι αυτή το τέλος της πανδημίας και σίγουρα δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Όμως, δε θέλω να δίνω φρούδες ελπίδες. Έχουμε δρόμο ακόμα και θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και σε καμία περίπτωση να μην εφησυχάσουμε», τονίζει ο κ. Γιάγκου.
- Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
- Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
- Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»