Ελλάδα|18.12.2021 12:01

Μετάλλαξη Όμικρον: Αγωνία για την ταχύτητα διασποράς - «Τσουνάμι νεκρών» βλέπει ο Παυλάκης

Newsroom

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς στις αρχές του 2022, αναμένεται να κυριαρχήσει έναντι της Δέλτα. Και αυτό γιατί εκτιμάται πως είναι 70 φορές μεταδοτικότερη από το εν λόγω στέλεχος και 100 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Άλφα. Οι ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη διασπορά, εκτιμούν πως θα έρθει αναπόφευκτα αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές για ολικό lockdown.

Μάλιστα, ο γιατρός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, εκτίμησε πως θα έρθει «τσουνάμι θανάτων», εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε κλείσιμο, την ώρα που η κυβέρνηση αποκλείει ένα γενικό lockdown, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Μετάλλαξη Όμικρον: Το μόνο που δουλεύει είναι ένα κλείσιμο

Ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι τον Ιανουάριο υπογραμμίζοντας «ότι το μόνο πράγμα που δουλεύει είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, δηλαδή κλείσιμο» και πρόσθεσε ότι όσο νωρίτερα γίνει, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι.

«Ο κοινός πολίτης δεν καταλαβαίνει τι έρχεται. Υπάρχουν δύο καινούριοι, φοβεροί ιοί και δεν είναι ίδια η κατάσταση σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει καλούς ειδικούς, η κυβέρνηση μπορεί να τους συμβουλευτεί και να βγάλει συμπέρασμα για το τι πρέπει να γίνει», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι τους επηρεάζει όλους, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σημειώνοντας ότι πέρυσι η Ελλάδα δεν είχε 130 νεκρούς και φέτος έγραψε νέο ρεκόρ, ενώ κάθε μέρα μετρά περίπου 100 θανάτους.

«Αυτή τη στιγμή έρχεται τσουνάμι μολύνσεων κι επειδή το ? των πολιτών είναι απροστάτευτοι τελείως, θα υπάρξει και τσουνάμι θανάτων και τα νοσοκομεία ζήτημα είναι να αντέξουν άλλες δύο εβδομάδες. Τα ελληνικά νοσοκομεία αντέχουν 400-500 διασωληνώσεις. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα χρόνου πότε θα τα "παίξουν" οι γιατροί», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ενδεχομένως παρατηρηθούν και προβλήματα εφοδιασμού, όπως για παράδειγμα μην υπάρχουν αρκετά rapid test ή άλλα υλικά.  «Τώρα είναι τελευταία ευκαιρία πριν τις γιορτές να κοπούν τα κρούσματα ώστε μετά να μην υπάρχει ανάγκη από lockdown διαρκείας», κατέληξε.

Βατόπουλος στο OPEN: Εξαιρετικά μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN, o Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επεσήμανε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μοιραία θα επικρατήσει στον πλανήτη.

Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε πως «αφού βλέπουμε ορφανά κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα, σημαίνει ότι άρχισε η διασπορά και στη χώρα μας».

Δημόπουλος: Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον θα οδηγήσει σε αύξηση των διαγνώσεων μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που όμως δεν είναι ξεκάθαρο, και είναι το πιο σημαντικό, είναι ποια θα είναι η πίεση που θα ασκήσει το στέλεχος Όμικρον στα συστήματα υγείας. Tρεις παράγοντες θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο και θα προσδιορίσουν τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής στην παγκόσμια κοινότητα: 1) η νοσηρότητα-θνητότητα του στελέχους στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, 2) η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον μετά από 2 ή 3 δόσεις, και 3) η βαρύτητα της επαναλοίμωξης. Διεθνείς επιστημονικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις στους τρεις αυτούς άξονες», αναφέρει από την πλευρά του ο Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι γεγονός ότι ακόμα και αν ο παράγοντας «βαρύτητα λοίμωξης» παραμείνει σταθερός, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων συνεπάγεται και αύξηση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευόμενων λόγω COVID-19 και επιπλέον επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Όσον αφορά τη νοσηρότητα-θνητότητα της Όμικρον τα πρώτα πρώιμα στοιχεία δείχνουν προφίλ μειωμένης βαρύτητας της νόσου σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Όσοι πέρασαν πρόσφατα τη λοίμωξη με Δέλτα (π.χ. εντός των τελευταίων 1-2 μηνών) θα έχουν σχετικά καλή αντοχή σε νέα λοίμωξη με Όμικρον, αλλά την υψηλότερη αντοχή αναμένουμε σε αυτούς που έχουν εμβολιασθεί και έχουν νοσήσει στο παρελθόν. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων το σημαντικό στοιχείο είναι η πρόληψη της νοσηρότητας-θνητότητας η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν έχει γίνει η ενισχυτική δόση. Συνολικά, η εκτίμηση της βαρύτητας στα συστήματα υγείας είναι σχετικά δύσκολο να εκτιμηθεί καθότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό σύστημα», υπογραμμίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Παράθυρο» Γεωργιάδη για νέα μέτρα: «Εκτός από lockdown δεν απέκλεισα τίποτα άλλο»

Παράθυρο για νέα μέτρα περιορισμού της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αποκλείοντας ωστόσο ένα γενικό lockdown.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ενόψει της επέλασης της Όμικρον, καθώς από αύριο για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα πρέπει να έχει εκτός από πιστοποιητικό εμβολιασμού κι ένα αρνητικό PCR τεστ 48 ωρών. «Άρα κάνουμε πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χώρα ώστε να εμποδίζουμε την εισαγωγή πολλών νέων κρουσμάτων, καθώς η Όμικρον αρχίζει να επικρατεί. Είναι αδύνατο να μην έρθει και στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη και να μη γίνει κάποιου είδους ξέσπασμα. Δίνουμε τη μάχη μας να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε ότι «πλην του γενικού lockdown δεν έχω αποκλείσει ποτέ κάποιο άλλο μέτρο, διότι δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Γενικό lockdown πάντως αποκλείεται να υπάρξει».

Σχολιάζοντας τη μελέτη Τσιόδρα για τις ΜΕΘ, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του ΕΣΥ σημειώνοντας ότι τα ίδια συνέβαλαν και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και παρέπεμψε στη χθεσινή «φάπα» όπως την χαρακτήρισε του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη στον Πάυλο Πολάκη.

Γιώργος ΠαυλάκηςΚορονοϊόςνέα μέτραμετάλλαξη Δέλταμετάλλαξη Όμικρονlockdown