Ελλάδα|20.12.2021 14:55

Νέα μέτρα: Την Τρίτη η συνεδρίαση της επιτροπής – Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τρομάζει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού ειδικούς και κυβέρνηση με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται πλέον όλες οι δυνάμεις ώστε να συγκρατηθεί ένα πιθανό πιο επιθετικό κύμα το επόμενο διάστημα. Τα νέα μέτρα είναι στο τραπέζι ενώ η κυβέρνηση όπως διατυπώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου μπορεί να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα τόσο πριν τις γιορτές όσο και μετά.

Από την τσέπη τους τα rapid tests οι εμβολιασμένοι

Σε ότι αφορά το διάστημα πριν από τις εορτές ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι εμβολιασμένοι να υποχρεωθούν να κάνουν rapid test ώστε να το επιδεικνύουν στην είσοδο στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Ένα μέτρο το κόστος του οποίου όμως θα επωμιστούν οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της πρώτης του δημόσιας εμφάνισης μετά το σάλο που προκλήθηκε για τη λεγόμενη «Μελέτη Τσιόδρα», αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να εξετάσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ εάν χρειασθεί όπως είπε θα εισηγηθεί και νέα μέτρα υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον.

Πάντως ήδη η κυβέρνηση όπως έγραψε το ethnos.gr έχει στη φαρέτρα της σειρά μέτρων για μετά τις γιορτές εάν κριθεί απαραίτητο λόγω της αύξησης των νέων κρουσμάτων.

Οι εμβολιασμοί

Από την άλλη κυβέρνηση και επιστήμονες εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να πείσουν τον πληθυσμό για τη σπουδαιότητα των εμβολίων έναντι και της Μετάλλαξης Όμικρον.

Κατά τη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία COVID 19 που συντόνισε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, οι ειδικοί ανέλυσαν διεξοδικά το θέμα των εμβολίων.

Η Σχολή ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για να αποκατασταθεί όπως φαίνεται η χαμένη εμπιστοσύνη προς την επιστημονική κοινότητα. Η καμπάνια για τον εμβολιασμό και την πανδημία με διαλέξεις που θα είναι ανοιχτές για το κοινό θα έχει συνέχεια με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είπε σχετικά με τα εμβόλια ότι ο πιο σοβαρός παράγοντας είναι η ηλικία και στην Ελλάδα υπάρχει κάλυψη μόνο 83% στους άνω των 60 κι άρα όπως είπε «έχουμε δρόμο». Παράλληλα έκανε έκκληση εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών αφού αποτελεί και τη μοναδική λύση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, πρόσθεσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως υψηλή αφού παρέχει προστασία 85%-90% από διασωλήνωση και θάνατο. Μάλιστα όπως είπε και στους έφηβους που εμβολιάστηκαν δεν μπήκε κανείς σε ΜΕΘ.

Κορονοϊόςνέα μέτραrapid testΣωτήρης Τσιόδραςμετάλλαξη Όμικρον