Ελλάδα | 21.12.2021 07:29

ΕΥΔΑΠ: Ανέβηκαν στα 219 εκ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές - Έρχεται εθελούσια αλά ΔΕΗ

Μαρία Λιλιοπούλου

Τα 177 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές των ιδιωτών πελατών στην ΕΥΔΑΠ (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) χωρίς να συνυπολογίζονται στο ποσό αυτό οι οφειλές που βρίσκονται υπό διακανονισμό και ανέρχονται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν επίσης τα 42 εκ. ευρώ οφειλών που χρωστά στην εταιρία το ίδιο το Δημόσιο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι κατά τι μεγαλύτερες από πέρυσι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, ο οποίος απέδωσε αυτήν την αύξηση στο έντονο πρόβλημα της διανομής των λογαριασμών που είχε προκληθεί στην εταιρία αποκλείοντας, πάντως, κάθε σκέψη αύξησης στο τιμολόγιο του νερού.

Αναφορικά με τις διακοπές υδροδότησης σε καταναλωτές με οφειλές, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν έδωσε στοιχεία. Σε ερώτηση του «ethnos.gr» ως προς το τι θα γίνει με τους καταναλωτές που βρίσκονται σε διακανονισμό οφειλών, αλλά έχασαν τη ρύθμιση εξαιτίας της πανδημίας, ο κ. Σαχίνης απάντησε ότι θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία και τα προγράμματα θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση: «Σε όσους έχασαν τη ρύθμιση θα τους δώσουμε μια άλλη ρύθμιση. Εφαρμόζουμε κοινωνικά κριτήρια και αξιολογούμε την κατάσταση με βάση ακόμα και το εισόδημα του κάθε καταναλωτή. Είμαστε πολύ κοινωνικά ευαίσθητοι σε τέτοια πράγματα».

Σε κάθε περίπτωση – όπως διευκρινίστηκε – διακοπή νερού δε γίνεται παρά μόνο για οφειλές άνω των 300 ευρώ με την εξαίρεση των περιπτώσεων όπου ιδιοκτήτες ακινήτων προσέρχονται στην εταιρία και ζητούν διακοπή και σε μικρότερα ποσά αναφορικά με ενοικιαστές που έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ήταν κατηγορηματική ως προς το ότι δε συζητά αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού. Ωστόσο προκειμένου να επιτευχθεί αυτό δεδομένης και της γενικότερης κρίσης αυτήν την περίοδο, θα γίνουν προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Η συμφωνία με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό

Ως αμοιβαία επωφελή συμφωνία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπεγράφη ύστερα από επτά χρόνια αντιπαραθέσεων μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Δημοσίου, σχετικά με το κόστος του αδιύλιστου νερού έως το 2040.

Η τιμή του ακατέργαστου νερού ορίστηκε σε 0,0714 ευρώ ανά κυβικό για τα πρώτα τρία χρόνια (για τα οποία η ΕΥΔΑΠ θα πληρωθεί και για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου) και 0,0806 ευρώ/κυβικό για τα υπόλοιπα έως το 2040. Η τιμή του νερού το 2004-2013 ήταν 0,151 ευρώ/κυβικό και το 2013-2020 ήταν 0,115 ευρώ/κυβικό.

Οπως επεσήμανε ο κ. Σαχίνης, το τίμημα ύψους 157 εκ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2013 – 2020 ήταν δίκαιο και εύλογο, όπως και η τιμή πώλησης αδιύλιστου νερού από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα 20 έτη, καθώς είναι χαμηλότερη κατά 40% σε σύγκριση με την τιμή 2004 – 2013. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, τιμή αυτή θα συμβάλει στη συγκράτηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές. Ωστόσο γι΄αυτό υπάρχει μία προυπόθεση, η οποία δεν είναι άλλη από τη μείωση των απωλειών στο εσωτερικό υδροδοτικό σύστημα (από τις μονάδες επεξεργασίας έως τους καταναλωτές) από 25% σήμερα σε 22% μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Για τον σκοπό αυτό, η ΕΥΔΑΠ έχει στις προτεραιότητές της την αντικατάσταση των δικτύων, η οποία θα προχωρήσει με παρεμβάσεις σε πρώτη φάση:

  • στα σημεία που τα προβλήματα είναι μεγάλα και εντοπίζονται συνεχή «σπασίματα». Αυτό σημαίνει ότι δε θα προτεραιοποιηθούν ολόκληρoι δήμοι, αλλά θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις όπου έχουν εντοπιστεί αλλεπάλληλες αστοχίες.

  • Στα σημεία που θα χαρακτηριστούν πιο ευάλωτα από τη ζωνοποίηση που θα γίνει με βάση τις διαφορές πιέσεων ανάλογα με το ανάγλυφο.

Έρχεται μοντέλο ΔΕΗ – ΕΛΤΑ με εθελουσία και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Το μοντέλο της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ επιθυμεί να εφαρμόσει και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναφορικά με το προσωπικό και τις εργασιακές σχέσεις προχωρώντας σε προσλήψεις εκτός του αυστηρού πλαισίου του ΑΣΕΠ και μόνο με τον έλεγχο του Ανωτάτου Συμβουλίου επιλογής Προσωπικού. Η κίνηση εντάσσεται στις λεγόμενες «ευελιξίες στη λειτουργία για τη μείωση του λειτουργικού κόστους» και θα συνδυαστεί με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την οποία ο κ. Σαχίνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα προχωρήσει άμεσα.

Σε σχετική ερώτηση του «ethnos.gr» αναφορικά με τις προβλέψεις της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης, ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ επεσήμανε ότι η εταιρία έχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο μέσο όρο ηλικίας εργαζομένων που φτάνει τα 55 έτη. «Έχουμε εργαζομένους 72 και 73 χρονών που εργάζονται ακόμα. Εκεί χρειάζεται μία ευελιξία, να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα εθελουσίας ώστε να μπορέσει να απασχοληθεί μικρότερης ηλικίας προσωπικό. Κι αυτή η ανανέωση είναι σημαντική. Σκεφτείτε ότι μέχρι πριν ένα χρόνο η εταιρία δεν είχε προσλάβει ανθρώπινο δυναμικό εδώ και 17 χρόνια».

Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι εφόσον προχωρήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση στις αρχές της νέας χρονιάς, σύντομα μπορεί να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του προσωπικού, να τεθούν οι βάσεις και οι προυποθέσεις για την εθελουσία ώστε το πρόγραμμα να εφαρμοστεί εντός του 2022.

Αναφορικά με τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» δύο projects για την πρόσληψη 340 ατόμων, τα οποία έχουν ξεκινήσει εδώ και 1,5 με 2 χρόνια και έως τώρα έχουν κλείσει οι μισές.

«Χρειαζόμαστε κριτήρια ως προς το πως θα γίνουν οι προσλήψεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να μας παίρνει πέντε χρόνια. Αφού το μοντελο ΔΕΗ δουλεύει για τη ΔΕΗ γιατί να μη δουλέψει και για μας», απάντησε.

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ επανέλαβε ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το Ελληνικό Δημόσιο θα κρατήσει πάντα 50% συν μία μετοχή. Συμπλήρωσε όμως πως το ποσοστό 11% του ΤΑΙΠΕΔ, κάποια στιγμή θα πουληθεί, όταν θα ανέβει η τιμή της μετοχής: «Μιλώντας με πιθανούς επενδυτές, ξέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν υπάρχουν πολλές μετοχές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετακομίζει σε νέο κτίριο

Στην κατεύθυνση της περιστολής του λειτουργικού κόστους εντάσσεται και η απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να «απελευθερώσει» επτά κτίρια, τα οποία τώρα χρησιμοποιεί για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών της μετακομίζοντας σε κτίριο που θα χτίσει σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Γαλάτσι με υπολογιζόμενο όφελος απ΄αυτήν την κίνηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

«Κάναμε μία ανάλυση η οποία έδειξε ότι αν μαζευτούμε σε ιδιόκτητο χώρο και χτίσουμε ένα κτίριο - που πουλώντας κάποια κτίρια - μπορούμε να το χτίσουμε χωρίς να κοστίσει δεκάρα, μπορούμε να γλυτώσουμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο σε λειτουργικό κόστος. Παράλληλα θα κάνει την εταιρία να δουλεύει καλύτερα, ενώ και το περιβάλλον για τους εργαζομένους θα είναι καλύτερο σε ένα βιοκλιματικό κτίριο».

Ο κ. Σαχίνης ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση κτιρίων δεν αφορά τα Περιφερειακά Κέντρα, τους τομείς ύδρευσης ή αποχέτευσης ούτε βεβαίως τα περίπου 300 αντλιοστάσια της εταιρίας, αλλά επτά κτίρια που στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες, τέσσερα εκ των οποίων είναι ενοικιαζόμενα και τρία ιδιόκτητα.

Αν και δε θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία ως προς το μέγεθος του νέου κτιρίου της ΕΥΔΑΠ, προσέθεσε ότι θα προηγηθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρίας

Το 1,1 δισ. Ευρώ αγγίζει το επενδυτικό πλάνο με ορίζοντα δεκαετίας της ΕΥΔΑΠ, το οποίο αναλύεται ως εξής:

  • Έργα Μετασχηματισμού ~175 εκ.

  • Έργα Αποχέτευσης και Ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική ~700 εκ.

  • Αντικατάσταση Δικτύων Νερού για μείωση διαρροών ~200 εκ.

Ένας από τους μεγάλους στόχους της εταιρίας είναι η συμμετοχή στα ΣΔΙΤ με κυριότερο αυτό του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος, για το οποίο η ΕΥΔΑΠ διαθέτει την τεχνογνωσία, ενώ έχει και 200 εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται αποτελεσματικά στον τομέα αυτό.

Παράλληλα στα ΣΔΙΤ προτεραιότητας για την εταιρία εντάσσονται και τα αγροτικά, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 αναμένεται να υπογραφεί η νέα σύμβαση για την Ψυττάλεια με σημαντικές ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Από τα πλέον εμβληματικά έργα για την ΕΥΔΑΠ είναι αυτά της διαχείρισης λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, τα οποία παρά τις καθυστερήσεις ετών, φαίνεται ότι πλέον έχουν μπει σε τροχιά με το 70% των εργολαβιών να έχουν δημοπρατηθεί, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρίας, Αναστάσιος Τόσιος.

Αναλυτικά η πρόοδος των έργων έχει ως εξής:

Παιανία: έχουν ήδη κατασκευαστεί 38 χλμ. αγωγών και 1.800 εξωτερικές διακλαδώσεις στα Γλυκά Νερά

Παλλήνη: Ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ανθούσα, Γέρακας και Παλλήνη, μήκους 172 χλμ. και προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ και προβλεπόμενη διάρκεια 48 μήνες.

Ραφήνα: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη και Νέος Βουτζάς προϋπολογισμού € 31,6 εκ. και προβλεπόμενη διάρκεια 40 μήνες.

Πικέρμι: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, στις περιοχές Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, προϋπολογισμού € 16,5 εκ. και προβλεπόμενη διάρκεια 36 μήνες.

Νέα Μάκρη – Μαραθώνας: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα του Δήμου Μαραθώνα, συνολικού μήκους 178 χλμ. Η σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού κατασκευής €56 εκ., αναμένεται να υπογραφεί τον Φεβρουάριο 2022 με διάρκεια κατασκευής 40 μήνες

Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της οριστικής μελέτης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε περιοχές της Νότιας Παλλήνης (Λεοντάρι - Κάντζα - Αγ. Νικόλαος - Κάτω Μπαλάνα), η δαπάνη κατασκευής του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €15 εκ.

Αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου-Σπάτων Αρτέμιδας (προϋπολογισμός €90 εκ.), για το ΚΕΛ και τα έργα μεταφοράς ακαθάρτων του Δήμου Μαραθώνα (προϋπολογισμός €52 εκ.) και για το δίκτυο αποχέτευσης περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, μήκους 45 χλμ (προϋπολογισμός €29 εκ.)

λογαριασμοίλογαριασμός νερούδίκτυοΣΔΙΤΕΥΔΑΠεθελουσία έξοδος