Ελλάδα|22.12.2021 22:59

Νέα μέτρα σε δύο δόσεις: Τι θα ανακοινωθεί την Πέμπτη - Μετά την Πρωτοχρονιά το δεύτερο «πακέτο»

Newsroom

Νέα μέτρα έρχονται πριν τα Χριστούγεννα με τους ειδικούς να εισηγούνται προς την κυβέρνηση περιορισμούς για την εορταστική περίοδο και τις τελικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» το πρωί της Πέμπτης στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και θα φανεί τι τελικώς θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, πιθανότατα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης τα μέτρα κρίνονται ως απαραίτητα   φέρνει τελικώς η κυβέρνηση λίγο πριν τα Χριστούγεννα με τους ειδικούς να εισηγούνται προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του νέου κύματος κορονοϊού στην κοινότητα το οποίο όλα δείχνουν ότι θα χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας της μεταδοτικότερης μετάλλαξης Όμικρον.

Τα νέα μέτρα  θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις, τόσο πριν όσο και μετά την Πρωτοχρονιά. Το πρώτο πακέτο μέτρων, που εφαρμοστούν άμεσα πριν από τα Χριστούγεννα,  θα περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και μάλιστα χρήσης μάσκας αυξημένης προστασίας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ. Επίσης, άμεσα θα εφαρμοστεί διπλός έλεγχος των ταξιδιωτών που φτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό αλλά και θα μπει «στοπ» στις μαζικές μεγάλες εκδηλώσεις.

Κατά πάσα πιθανότατα η δεύτερη δέσμη μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή από την 3η Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, τότε αναμένεται να ανακοινωθεί αλλαγή στο όριο της χωρητικότητας όλων των καταστημάτων (εστίασης, λιανεμπορίου κλπ) ενώ υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN, από τις 3 Ιανουαρίου αναμένεται να υπάρξει και διεύρυνση του μέτρου της τηλεργασίας στις επιχειρήσεις (από 20% - 50%) αλλά και να απαγορευτούν οι οργανωμένες εκδρομές, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι σχολικές εκδρομές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων μετά τις γιορτές δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη το πρωί της Πέμπτης για τις εισηγήσεις της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και στη συνέχεια αναμένονται οι ανακοινώσεις, πιθανότατα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και όχι σε εκείνα που θα ξεκινήσουν από το 2022.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων ακόμα δεν έχει κλειδώσει, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε επόμενη σύσκεψη των ειδικών που πρόκειται να γίνει ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η εισήγηση των ειδικών

Το απόγευμα της Τετάρτης η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε νέα μέτρα προς την κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατόπιν της συνεδρίασης, οι εισηγήσεις κινούνται πρώτον στο επίπεδο της άμεσης εφαρμογής και δεύτερον σε εκείνα τα μέτρα που θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου. Για άμεση εφαρμογή οι ειδικοί έχουν προτείνει στην κυβέρνηση:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ
  • Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Σχετικά με την απαγόρευση κόσμου στα γήπεδα, φαίνεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι χωρίς ακόμα να είναι γνωστό αν θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Μόσιαλος: Θα εκτιναχθούν τα κρούσματα - Οι 2 δόσεις δεν προστατεύουν από απλή νόσηση για την Όμικρον

Για τη μεγάλη παγκόσμια ανησυχία που έχει σημάνει σε επιστήμονες η μετάλλαξη Όμικρον αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την καταπολέμησή της μίλησε στο OPEN ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE. κ. Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη μετάλλαξη σε σχέση με τη Δέλτα όμως προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα και μάλιστα μαζικά καθώς οι δύο πρώτες δόσεις εμβολιασμού δεν προστατεύουν από ήπια νόσο.

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι ασπίδα και για την «Όμικρον», διεμήνυσε όμως ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκτίμησε πως θα χρειαστεί η λήψη μέτρων για αναχαίτιση της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η επέλαση της μετάλλαξης θα χτυπήσει πρώτα τους ανεμβολίαστους.

Επιπλέον, ο καθηγητής του LSE επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα να παρθούν νέα και δραστικά μέτρα. Όπως τόνισε, η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους θα πρέπει αν επιβληθεί και όλοι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να φορούν τη μάσκα KN95, η οποία θα πρέπει παρέχεται από τον εργοδότη.

Επίσης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι δεν βρισκόμαστε σαν χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επομένως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε lockdown ενόψει Χριστουγέννων.

Σαρηγγιάννης στο ethnos.gr: Θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα – Πολύ πιθανή λύση το lockdown

Την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας είχε άλλωστε υπογραμμίσει μέσω του ethnos.gr ο ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Το αργότερο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή το πολύ σε μία εβδομάδα από σήμερα, η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι κυρίαρχη στη χώρα μας, αφού ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα στην Ελλάδα και ο ρυθμός μετάδοσής της είναι ταχύτατος. Αναπόφευκτα, αυτό θα οδηγήσει στη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν ακόμα και από τις 3 Ιανουαρίου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, στην αύξηση της οποίας είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει ο συγχρωτισμός που θα που θα προκληθεί… σχεδόν παντού κατά την περίοδο των γιορτών.

Στο πλαίσιο των αυστηρών αυτών μέτρων θα πρέπει να θεωρείται ως πολύ πιθανό ένα νέο lockdown, στο οποίο ενδεχομένως θα οδηγήσει η ίδια η πραγματικότητα ή η ταυτόχρονη εφαρμογή μείξης μέτρων, που θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με μία καραντίνα, αλλά θα είναι λιγότερο επώδυνα για τους πολίτες.

Τα παραπάνω υπογράμμισε στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

ΚορονοϊόςμάσκεςκρούσματαΧριστούγενναμετάλλαξη Όμικροννέα μέτρα