Ελλάδα|23.12.2021 07:31

Τέλος ταφής, ενεργειακό κόστος και έξοδα κορονοϊού «φουσκώνουν» δημοτικά τέλη και λογαριασμούς νερού

Μαρία Λιλιοπούλου

Πρόσθετα οικονομικά βάρη περιμένουν τους πολίτες τη νέα χρονιά, καθώς στις πλάτες τους φαίνεται ότι θα μετακυλιστεί μεγάλο μέρος του «ανοίγματος» ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ των δήμων μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, αλλά και των τιμολογίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης.

Εκτός του τέλους ταφής για τα απόβλητα, το οποίο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου, όπως ήδη έγραψε το «ethnos.gr» και από μόνο του θα αποτελέσει μία επιβάρυνση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους, την οποία σε μεγάλο βαθμό θα πληρώσουν οι δημότες, υπάρχει το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, αφού το 2021 κατέβαλλαν για το σκοπό αυτό περίπου 300 εκ. ευρώ και τη νέα χρονιά θα κληθούν να επιβαρυνθούν λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας, με επιπλέον 120 εκ. ευρώ. Παράλληλα υφίσταται και το χρηματοδοτικό κενό από τη διαχείριση της πανδημίας που αγγίζει τα 170 εκ. ευρώ.

Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια διαδικτυακής σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών: «Η χρονιά ξεκινά για τους δήμους με άνοιγμα περίπου 370 εκ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναβάλλει την επιβολή του τέλους ταφής και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να καλυφθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι υπαρκτό το σενάριο να προχωρήσουν οι δήμοι σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ», είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ταφής, το οποίο θα πληρώνεται για κάθε τόνο απορριμμάτων που οδηγείται στη χωματερή υπολογίζεται ως εξής:

  • 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και

  • αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνοέως το 2025.

  • Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και

  • αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Τα θέματα,τα οποία έθεσε η ΚΕΔΕ, θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα κοινής Επιτροπής που θα συσταθεί άμεσα και στην οποία θα συμμετέχουν ΚΕΔΕ, υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η αναμόρφωση των ΚΑΠ, η οριστική λύση για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και η εξεύρεση βιώσιμου τρόπου είσπραξης των οφειλών προς τους δήμους. Οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των δημάρχων, άλυτο παραμένει και το πρόβλημα με την υποστήριξη των Υπηρεσιών Δόμησης και την έλλειψη προσωπικού, κυρίως στους μικρούς δήμους. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη να υποστηριχθούν με προσλήψεις μηχανικών οι ΥΔΟΜ, ενώ τέθηκε και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί, μέσα από τη συνεργασία ΚΕΔΕ, υπουργείου Εσωτερικών και υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το πρόβλημα με τους ναυαγοσώστες, σε μόνιμη βάση, προκειμένου να μην προκύψουν και το 2022 τα ίδια προβλήματα με την τρέχουσα χρονιά.

Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της μη έγκαιρης απόδοσης στους δήμους των ανταποδοτικών τελών από τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, καθώς και η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ανακύκλωσης, γεγονός που αφενός δυσκολεύει τους δήμους στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης κι αφετέρου, θα τους επιβαρύνει οικονομικά με την εφαρμογή του τέλους ταφής.

Επίσης, ζητήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών που προβλέπονται για την έγκριση των έργων από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αφού η ΕΥΔ του Προγράμματος χρειάζεται άμεση ενίσχυση με προσωπικό.

Πέτσας: Το τέλος ταφής θα εφαρμοστεί

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του τέλους ταφής από τη νέα χρονιά, καθώς, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης να επιβληθεί από 1/1/2022. Για να βοηθήσει το ΥΠΕΣ τους δήμους στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την ανακύκλωση – είπε - θα διατεθούν σημαντικοί πόροι από το «Αντώνης Τρίτσης» για την αγορά εξοπλισμού και την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης.

Επιπλέον, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχει δρομολογηθεί ένα συνολικό σχέδιο για την οικονομική ενίσχυση των δήμων που θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση των ΚΑΠ με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων, την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου είσπραξης των οφειλών προς τους δήμους με τη συνδρομή του κράτους, καθώς κι ένα βιώσιμο τρόπο μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επεσήμανε ότι θα αναζητηθούν τρόποι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής αντοχής για να καλυφθεί μέρος του οικονομικού ανοίγματος των δήμων και δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθεί σύντομα στους δήμους το σύνολο των οφειλομένων της τελευταίας τριετίας από το ανταποδοτικό τέλος φυσικού αερίου, ενώ και για το ζήτημα των ναυαγοσωστών θα ξεκινήσει άμεσα συζήτηση με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για να δοθεί μόνιμη λύση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στις προσλήψεις στους δήμους, τόνισε ότι η διαδικασία δρομολογήθηκε από το ΑΣΕΠ και θα τρέξει μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ θα έχουμε προσωρινά αποτελέσματα το Μάιο του 2022.

απόβληταΚΕΔΕαπορρίμματαανακύκλωσηδημοτικά τέληΔήμοιαστικά απόβλητα