Ελλάδα|31.01.2019 13:14

Αποκομιδή σκουπιδιών με... SMS

Newsroom

Μια τέτοια εικόνα ονειρεύονται οι υπεύθυνοι του ∆ήµου Αθηναίων στο εµπορικό τρίγωνο, όπου για εκατοντάδες κατοίκους και καταστηµατάρχες ξεκινάει οσονούπω η αποκοµιδή απορριµµάτων µε ραντεβού. Η πιλοτική εφαρµογή του προγράµµατος θα παρουσιασθεί αύριο Παρασκευή από τον δήµαρχο Αθηναίων Γ. Καµίνη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη µε πυρετώδη ρυθµό τα έργα ανάπλασης στο «µικρό» εµπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

Πρόκειται για ένα σύνολο έργων και παρεµβάσεων, αναπλάσεις πεζοδρόµων που ήδη υπάρχουν και δηµιουργία οκτώ νέων σε µια περιοχή συνολικής έκτασης 110 στρεµµάτων που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης. Είναι δηλαδή µια περιοχή που πεζοδροµήθηκε κατά περιοχές (Αιόλου, Αγίου Μάρκου κ.λπ.) εδώ και δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια γνώρισε αρκετά µεγάλες αλλαγές στην καθηµερινότητά της. Πάρα πολλά από τα καταστήµατα που λειτουργούσαν στα ισόγεια των κτιρίων έκλεισαν, µε αποτέλεσµα να προκύπτει εικόνα εγκατάλειψης την οποία διέκοπταν µόνο τα σηµεία εκείνα όπου άνοιγαν µικρά µαγαζιά εστίασης και αναψυχής, όπως καφέ, µπαρ, εστιατόρια.

Ενα πρόσθετο στοιχείο που ήρθε να αλλάξει την εικόνα ήταν και η άνθηση των διαµερισµάτων βραχυχρόνιας µίσθωσης, ειδικά στο κέντρο, που είχε ως αποτέλεσµα να ξεκινήσουν έργα ανακαίνισης στα σπίτια αλλά και η κυκλοφορία ανθρώπων όλο το 24ωρο και όχι µόνο τις ώρες λειτουργίας των καταστηµάτων όπως συνέβαινε παλιά.

Τα έργα κατασκευής νέων πεζοδρόµων έχουν ήδη προχωρήσει σηµαντικά, αλλά ο ∆ήµος Αθηναίων αποφάσισε να συνδυάσει τη νέα πραγµατικότητα µε την πιλοτική εφαρµογή της αποκοµιδής απορριµµάτων µε ραντεβού. Βάσει του έως τώρα σχεδιασµού:

• Ολοι οι καταστηµατάρχες στην αρχή αλλά και οι κάτοικοι στη συνέχεια θα έχουν καταγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρµα του ∆ήµου Αθηναίων, το πού δηλαδή ακριβώς δραστηριοποιούνται ή ζουν και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

• Θα ενηµερωθούν ότι τα απορριµµατοφόρα του δήµου θα περνούν κάποιες συγκεκριµένες χρονικές στιγµές µέσα στο 24ωρο και θα παραλαµβάνουν τα σκουπίδια από προκαθορισµένα σηµεία. Υπενθυµίζεται ότι τέτοιο σύστηµα ισχύει εδώ και χρόνια σε εµπορικούς πεζοδρόµους όπως η Ερµού, όµως συµβαίνει συχνά να προκύπτουν καθυστερήσεις για τα οχήµατα και τα απορρίµµατα να µένουν καταµεσής του δρόµου.

• Προκειµένου ακριβώς να λειτουργεί το σύστηµα µε µεγαλύτερη ακρίβεια, θα παρεµβαίνει τώρα η κινητή τηλεφωνία. ∆ηλαδή ο κάθε επαγγελµατίας και κάτοικος αργότερα θα ενηµερώνεται 5 λεπτά πριν ότι το απορριµµατοφόρο πρόκειται να περάσει από το σηµείο αποκοµιδής και άρα οφείλει να αφήσει εκεί τα σκουπίδια του.

• Στο αρχικό στάδιο θα υπάρχουν κάποιες δεκάδες τέτοια σηµεία όπου τα απορριµµατοφόρα θα δίνουν ραντεβού µε τα απορρίµµατα, αλλά στη συνέχεια ο σκοπός είναι το σύστηµα αυτό να επεκταθεί. Με τον τρόπο αυτόν εκτιµάται ότι θα βελτιωθεί γενικότερα η εικόνα στο κέντρο της πόλης, καθώς θα αρχίσουν να αποµακρύνονται οι κάδοι των απορριµµάτων που µετατρέπονται -ειδικά το καλοκαίρισε εστίες µόλυνσης και κακοσµίας, ενώ σε άλλες περιοχές αποκτούν και άλλες χρήσεις (π.χ. οδοφράγµατα). Οι παλαιότεροι θα θυµούνται ενδεχοµένως τις εποχές που δεν υπήρχαν κάδοι απορριµµάτων και όλοι κατέβαζαν τα σκουπίδια συγκεκριµένες ώρες σε προκαθορισµένα σηµεία των δρόµων

σκουπίδιαδήμος Αθήνας