Ελλάδα|31.12.2021 21:25

Κορονοϊός: Πότε θεωρείται κάποιος επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα - Τι ισχύει για PCR

Newsroom

Τεράστια είναι η αύξηση που παρατηρείται στη διενέργεια PCR τεστ υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Όλο και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν να εξεταστούν προκειμένου να διαπιστώσουν αν νοσούν.

Η άνοδος στον αριθμό των εν λόγω τεστ είναι χαρακτηριστική με τη ζήτηση να τετραπλασιάζεται. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ είναι ενδεικτικά.

  • 22/12    24.818
  • 25/12    28.051
  • 28/12    48.655
  • 30/12      60.693
  • 31/12    81.704

Πότε θεωρείται στενή η επαφή με ένα κρούσμα

  • Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στενή επαφή ενός κρούσματος θεωρείται:
  • Όποιος έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που ασθενεί με κορωνοϊό σε απόσταση κάτω των 2 μέτρων για 15 λεπτά
  • Όποιος έχει βρεθεί σε κλειστό χώρο με κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά
  • Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η επαφή με κάποιο κρούσμα θεωρείται στενή 

Γκάγκα: Δεν χρειάζεται και PCR για τους εμβολιασμένους – Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid test

Σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει ότι με θετικό rapid τεστ μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία από τη δουλειά, για εμβολιασμένα άτομα, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Διευκρινίσεις για τα PCR

Η κυρία Γκάγκα προχώρησε σήμερα σε διευκρινίσεις ως προς τις χθεσινές της δηλώσεις, που ανέφεραν ότι δεν χρειάζεται η διενέργεια PCR μετά από θετικό rapid test εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος. Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που πρέπει να υποβληθούν σε PCR μετά από θετικό rapid test, αφού το χρειάζονται για το πιστοποιητικό νόσησης.

«Το νοσοκομεία πιέζονται πολύ για τα δείγματα, οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ο κόσμος ταλαιπωρείται... Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προχώρησε και σε διευκρινίσεις για τις νέες οδηγίες που αφορούν στην καραντίνα για νοσήσαντες με κορονοϊό και σε άτομα που έρχονται σε επαφή με κρούσμα.

Όπως εξήγησε, οι ασυμπτωματικοί νοσήσαντες μετά από πέντε μέρες μπορούν να βγουν από το σπίτι, και για τις επόμενες πέντε μέρες να κυκλοφορούν έξω, φορώντας πάντα τη μάσκα υψηλής προστασίας. Οι τριπλά εμβολισμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον δεν χρειάζεται να μείνουν καθόλου καραντίνα, ωστόσο για πέντε μέρες θα πρέπει να κυκλοφορούν έξω συνεχώς με μάσκα υψηλής προστασίας.

Κορονοϊόςpcrκρούσματαμετάλλαξη Όμικρον