Κορονοϊός – σχολεία: Τα σενάρια για άνοιγμα – Τι θα γίνει με πρωτόκολλα λειτουργίας και τεστ
NewsroomΙδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς η έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα γεννάται και ο αντίστοιχος προβληματισμός για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Στο τραπέζι αλλαγή πρωτοκόλλων, περισσότερα τεστ
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο, τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, εκ των πραγμάτων θα γίνουν αλλαγές σε πρωτόκολλα, αυξημένα τεστ (rapid η self test), ενώ ήδη απαγορεύτηκαν οι εκδρομές.
Οι συζητήσεις για το άνοιγμα των σχολείων κατά μια εβδομάδα αργότερα ήδη γίνονται και στην επιτροπή των επιστημόνων η οποία θα κάνει και την πρόταση της την επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν από την Παρασκευή. Και αυτό διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή απόφαση καθώς αφορά άμεσα τους εργαζόμενους γονείς οι οποίοι θα πρέπει να είναι έγκαιρα ενημερωμένοι ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Οι επιστήμονες ξέρουν ότι μια τέτοια απόφαση έχει πολλές κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις αλλά φοβούνται ότι τελικά θα οδηγηθούμε σε αυτό εάν η κατάσταση με τα κρούσματα εξελιχθεί σε πραγματικό τσουνάμι.
«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ζήτησε μάλιστα παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών τονίζοντας πως «ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)».
Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, μιλώντας στο STAR. «Θα έπρεπε να προταθεί μια μικρή παράταση των εορταστικών διακοπών στα σχολεία, ίσως της τάξης μιας εβδομάδας, περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί με τη μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο στόχος της κυβέρνησης
«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ. Άλλωστε, την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρξει παράταση και να γίνει κανονικά το άνοιγμα των σχολείων έχει επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την περασμένη Πέμπτη είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.
Σκέψεις για τηλεκπαίδευση σε Πανεπιστήμια
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN υπάρχουν κάποιοι ειδικοί στην επιτροπή, οι οποίοι σκέφτονται να προτείνουν την επιστροφή της τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας των φοιτητών στα πανεπιστήμια αλλά και του ότι τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον αφορούν σε νέους ανθρώπους. Επίσης υπάρχει και ένα σενάριο που προβλέπει ότι οι σχολές θα ανοίξουν αργότερα για να μην συμπέσουν με το άνοιγμα των σχολείων.
Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες των φοιτητών είναι πολύ υψηλά, οπότε το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά δεν πρέπει να αποκλειστεί.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό