Ελλάδα|05.01.2022 19:17

Σχολεία: Έχει νόμιμη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης η Ελλάδα;

Newsroom

Σαφείς απαντήσεις από την υπουργό Παιδείας για το θέμα της τηλεκπαίδευσης, ζητά το ΜέΡΑ25. Ειδικότερα, σε ερώτηση προς τη Νίκη Κεραμέως, το ΜέΡΑ25 ζητά διευκρινίσεις για το αν θα υπάρξει τελικά η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης στα τμήματα που κλείνουν.

«Η υπουργός Παιδείας δεν μας είπε χθες τίποτα για το αν θα υπάρξει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης στα τμήματα που κλείνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά και διερωτάται: «Έχουν αντιμετωπιστεί οι παραβιάσεις που εντόπισε η ΑΠΔΠΧ σχετικά με τη νομιμότητα της Cisco; Έχει η χώρα κ. υπουργέ νόμιμη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης;».

Απόφαση κόλαφος

Υπενθυμίζεται πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε διαπιστώσει παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, ενώ ζητούσε από το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση μέσα σε δύο μήνες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε παραβιάσεις της νομοθεσίας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στη χρήση των μεταδεδομένων των χρηστών για τα οποία είχε δοθεί στην εταιρία Cisco να τα εμπορευτεί όπως επιθυμεί.

Συγκεκριμένα, η σχετική έκθεση αναφέρει ότι «σε σχέση με το ζήτημα της διαβίβασης δεδομένων εκτός Ε.Ε., όπως αναλύεται στη σκέψη 20 της παρούσης, διαπιστώνεται ότι το ΥΠΑΙΘ παραβίασε τις υποχρεώσεις του άρθρου 46 του ΓΚΠΔ, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της διαβίβασης με τον τρόπο που περιγράφεται στην εν λόγω σκέψη».

Μάλιστα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δίνει εντολή στο υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με τον κανονισμό εντός τεσσάρων μηνών από την παραλαβή της παρούσας απόφασης.

Χρυσωρυχείο για τη Cisco τα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης

Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το alfavita.gr, η Cisco είχε πρόσβαση και δυνατότητα αξιοποίησης στατιστικών στοιχείων από τα δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών, με βάση τις συμβάσεις που σιωπηρά δημοσιοποίησε αρχικά το υπουργείο Παιδείας.

Η εταιρεία -εφόσον πρώτα αφαιρέσει το όνομα του υποκειμένου- διατηρεί το δικαίωμα να επεξεργάζεται τα στατιστικά δεδομένα, περίπου όπως κάνει η google στο τομέα των μηχανών αναζήτησης, με αποτέλεσμα η δωρεάν παραχώρηση της πλατφόρμας της στα ελληνικά -και όχι μόνο- σχολεία να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα “κοίτασμα χρυσού” για την εταιρεία, που εξάγει στατιστικά δεδομένα από όλες τις εκπαιδευτικές κοινότητες.

Ουσιαστικά δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρεία να επεξεργάζεται στατιστικά δεδομένα για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης

Προϋπόθεση γι' αυτό, είναι ότι πρέπει προηγουμένως να φροντίσει να τα “αποπροσωποποιήσει” ώστε να μην προκύπτει ταυτοποίηση φυσικού προσώπου, όπως φαίνεται στο παραπάνω απόσπασμα.

Όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε εκπαιδευτικός στο κείμενο που δημοσιεύσαμε νωρίτερα για την ανάρτηση των συμβάσεων, «η cisco φιλοδοξεί να γίνει "google" των εκπαιδευτικών συστημάτων όλου του κόσμου, εξάγοντας στατιστικά δεδομένα από όλες τις εκπαιδευτικές κοινότητες (και πουλώντας τα μετά πανάκριβα). Και κάποιοι από αφέλεια ή με το αζημίωτο, παίζουν το παιχνίδι της»...

Διαβάστε ακόμα στο alfavita.gr

Κορονοϊός, και να έχεις παιδιά στο δημοτικό…

Παράταση των σχολικών διακοπών αντί για άνοιγμα σχολείων


τηλεκπαίδευσηΚορονοϊόςσχολεία