Ελλάδα|11.01.2022 10:52

Κακοκαιρία Διομήδης: Ξεκίνησε η επέλαση - Πού καταγράφονται τα πρώτα προβλήματα

Newsroom

Ξεκίνησε από το βράδυ της Δευτέρας η επέλαση της κακοκαιρίας «Διομήδης» με χιόνια, καταιγίδες και τσουχτερό κρύο σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ήδη καταγράφονται και τα πρώτα προβλήματα στο οδικό δίκτυο ενώ σε περιοχές της Μαγνησίας δεν υπάρχει και ηλεκτροδότηση.

Στα λευκά έχουν ντυθεί ορεινές περιοχές στο Μέτσοβο, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι, καθώς από τη νύχτα, σημειώνονται πυκνές χιονοπτώσεις στον νομό Ιωαννίνων.

Η κακοκαιρία προκάλεσε και τα πρώτα προβλήματα στη Λάρισα. Από τις 03.00 τα ξημερώματα της Τρίτης οι κάτοικοι σε περιοχές της Θεσσαλικής πλευράς του Ολύμπου και συγκεκριμένα στο ιστορικό Λιβάδι της Ελασσόνας και στη Δολίχη δεν έχουν ρεύμα.
Επίσης με απόφαση του δημάρχου Ελασσόνας, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά σήμερα στην περιοχή.

H εικόνα της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία Διομήδης επηρεάζει για δεύτερη ημέρα τη χώρα μας την Τρίτη 11/01, δίνοντας κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα επισημαίνονται οι περιοχές όπου είχαν εκδηλωθεί τα εντονότερα φαινόμενα έως τις 08:00 το πρωί.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Στη στεριά βγήκε η θάλασσα στον Αγιόκαμπο από την κακοκαιρία

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τα παράλια του δήμου Αγιάς τις τελευταίες ώρες με αποτέλεσμα η θάλασσα σε κάποια σημεία να φθάσει κυριολεκτικά μέχρι το παράκτιο οδικό δίκτυο.

Όπως θα δείτε στο βίντεο του onlarissa, έχει μεταφέρει φερτά υλικά στο οδόστρωμα καθιστώντας επικίνδυνη τη διέλευση.

20 πόντοι χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων

Έντονη χιονόπτωση εκδηλώνεται ήδη από χθες αργά το απόγευμα στα ορεινά των Τρικάλων σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα trikalavoice.gr.

Σε ορισμένα σημεία το ύψος του χιονιού φτάνει και ξεπερνάει τους 20 πόντους, ενώ τα φαινόμενα συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων στα ορεινά των Τρικάλων το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει τους 50 πόντους μέσα στο επόμενο 24ωρο. Ο μηχανισμός της Π.Ε. Τρικάλων με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη έχει τεθεί σε απόλυτη ετοιμότητα και ήδη επιχειρούν προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Μαγνησία

Δύσκολη μέρα ξημέρωσε και για τη Μαγνησία με τον «Διομήδη» να αφήνει χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές τόσο στον Βόλο όσο και στον υπόλοιπο νομό. Εξαιτίας πτώσεων δέντρων υπήρξαν διακοπές ρεύματος και στο κέντρο του Βόλου, όπως στην οδό Κουμουνδούρου με Εθνικής Αντιστάσεως. Η πυροσβεστική έφτασε στο σημείο, έκοψε το πεσμένο δέντρο και γίνεται αυτή τη στιγμή προσπάθεια να επανέλθει το ρεύμα.

Βλάβες σημειώνονται σε Κεραμίδι, Δράκεια, Πορταριά, Μελισσιάτικα, με τις περιοχές να μην έχουν ηλεκτροδότηση, ενώ υπάρχουν βλάβες και σε κεραίες στο Πλασίδι, στο Πήλιο. Υπάρχουν πολλές κλήσεις στην Πυροσβεστική για πτώσεις δέντρων, ενώ συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ κατευθύνεται στο κτήριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας, προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά, εξαιτίας της οποίας μέρος του κτηρίου έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός σε όλο τον νομό, που παρατηρούνται βλάβες και διακοπές ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Δυτική Ελλάδα: Που υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα παρακάτω σημεία:

  • *Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.
  • *Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
  • *Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης
  • *Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου
  • *Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών
  • *Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου
  • *Στην επαρχιακή οδό Ελαιώνα - Καλαβρύτων, μέσω των τοπικών κοινοτήτων, Μαμουσίας, Δουμένων και Ζαχλωρούς

Παράλληλα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και της αυξημένης υγρασίας, έχει δημιουργηθεί παγετός στο οδόστρωμα.

Πάντως, σε όλα τα σημεία βρίσκονται και επιχειρούν μηχανήματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, λόγω των βροχοπτώσεων, που έχουν προκαλέσει καθιζήσεις και κατολισθήσεις, διεκόπη η κυκλοφορία στα εξής σημεία του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας.

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

  • *Στην επαρχιακή οδό Μπερμπατίου -Παραδεισίου, λόγω καθίζησης οδοστρώματος
  • *Στην επαρχιακή οδό 'Ανω Μακρυνούς - Παραδείση
  • *Στο 24ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αντιρρίου -Ιωαννίνων, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω του αυτοκινητόδρομου Ιόνιας Οδού μεταξύ του 14.5ου χιλιομέτρου στην διασταύρωση Γαβρολίμνης και 28ου χιλιομέτρου της νέας εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων στην περιοχή, Ζεστή
  • *Στην επαρχιακή οδό Κρυονερίου - Αμπελακιώτισσας και συγκεκριμένα στο 20ο χιλιόμετρο, μετά τη διασταύρωση Κρυονερίου - Περδικόβρυσης - Αμπελακιώτισσας, όπου σημειώθηκαν πτώσεις βράχου και δέντρων στο ρεύμα προς Αμπελακιώτισσα.
  • *Στην επαρχιακή οδό Παραβόλας -Προυσού, στην είσοδο της τοπικής κοινότητας λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ

Διεκόπη η κυκλοφορία από το Κυπαρίσσι του δήμου Ερυμάνθου προς το φράγμα Πείρου Παραπείρου, ενώ στο Νέο Κομπηγάδι η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια, λόγω κατολίσθησης.

ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

  • *Στην θέση «Μάρμαρα» της Νέας Μανωλάδας, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου
  • *Στην επαρχιακή οδό Μέλισσας - Αγίου Χαράλαμπους του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, λόγω μεγάλης καθίζησης οδοστρώματος.
  • *Στις τοπικές κοινότητες Ξενίων του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Βάλμης του δήμου Ήλιδας, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Πηνειού, λόγω κατολίσθησης χωμάτων στο ύψος της τοπικής κοινότητας Βάλμης.

Σε όλες τις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στα λευκά περιοχές σε Μέτσοβο, Κόνιτσα και Ζαγόρι

Στα λευκά έχουν ντυθεί ορεινές περιοχές στο Μέτσοβο, την Κόνιτσα και το Ζαγόρι, καθώς από τη νύχτα, σημειώνονται πυκνές χιονοπτώσεις στον νομό Ιωαννίνων.

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται επί ποδός, με 19 μηχανήματα να κινούνται σε όλο το οδικό επαρχιακό δίκτυο, προκειμένου να ρίξουν αλάτι αλλά και να ανοίξουν τους δρόμους.

Το κρύο είναι τσουχτερό, με τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Οι οδηγοί συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τι προβλέπει το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Καιρικό σύστημα με το όνομα "Διομήδης" ("Diomedes") προκαλεί κακοκαιρία από τη Δευτέρα (10/01/2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα
ορεινά. Από την Τετάρτη (12-01-2022) αναμένεται να σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Την Τρίτη (11-01-2022) ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) και τη βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Την Τετάρτη (12-01-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Β. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν την Τρίτη (11-01-2022) στο βόρειο Αιγαίο και την Τετάρτη (12-01-2022) και την Πέμπτη (13-01-2022) στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης.

Γ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας (10-01-2022) στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Την Τρίτη (11-01-2022) κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά Μακεδονίας, Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Την Τετάρτη (12-01-2022) πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στις προαναφερθείσες περιοχές και στην Εύβοια.

Δ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Τετάρτη (12-01-2022). Την Πέμπτη (13-01-2022) και την Παρασκευή (14-01-2022) τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειώνεται ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα.

Ο καιρός την Τρίτη

Έντονη κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινά τμήματα στα βορειοανατολικά. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι, κυρίως στο Αιγαίο. Πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων σε τμήματα του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και προς το βράδυ της Βόρειας Πελοποννήσου. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης. Τη νύχτα προς Τετάρτη θα χιονίσει σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της κεντρικής και ανατολικής χώρας και σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 10, στην Ήπειρο από 1 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις βραδινές ώρες, ενώ τη νύχτα προς Τετάρτη θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ. Άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ θα πνέουν στο Νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα. Χιόνια θα πέσουν μετά το μεσημέρι στα ορεινά και τη νύχτα προς Τετάρτη σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ αλλά από το απόγευμα θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και προς το βράδυ σε ημιορεινά τμήματα, ενώ τη νύχτα προς τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς.

ειδήσεις τώραχιονοπτώσειςκακοκαιρία Διομήδηςβροχοπτώσειςκακοκαιρία