Ελλάδα|12.01.2022 15:23

Βόρεια Εύβοια: Ο νέος εφιάλτης μετά τις καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες

Κώστας Ασημακόπουλος

Η βόρεια Εύβοια προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της μετά τις βιβλικές καταστροφές της φωτιάς του 2021  αλλά τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται πως είναι ακόμα μπροστά για τους ηρωικούς κατοίκους που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τους δύο μεγάλους πολύπαθους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που αφάνισαν πάνω από μισό εκατομμύριο στρέμματα παρθένου δάσους αλλά και τις πλημμύρες,  έρχεται και η ώρα του απολογισμού να βρει δυσαναπλήρωτα κενά στον κοινωνικό ιστό της περιοχής.

Απογραφή εφιάλτης

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η απόγραφή του πληθυσμού της χώρας και στους δύο αχανείς δήμους που συνολικά έχουν έκταση 1.100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα οι συνολικοί κάτοικοι με κόπο αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000.

Οι πρόσφατες καταστροφές ανάγκασαν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες κατοίκους των πληγέντων περιοχών να αναζητήσουν αλλού επαγγελματική στέγη, ενώ πολλοί έφυγαν διότι καταστράφηκαν οι επαγγελματικές υποδομές και τα σπίτια τους.

Η χαριστική βολή οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες

Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες ήταν η χαριστική βόλη σε μία περιοχή που ήδη έχει γερασμένο πληθυσμό, οι θάνατοι είναι τριπλάσιοι από τις γεννήσεις και η αποδόμιση της βιομηχανικής δραστηριότητας έχει συντελεστεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Οι δύο δήμοι που καλούνται με ενέσεις να σταθούν στα πόδια τους και να σηκώσουν το βάρος της ανασυγκρότησης και της αναγέννησης του περιβάλλοντος, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, στην πραγματικότητα δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις βασικές χρηματοδοτήσεις των δήμων με κριτήριο πάντα το αποτέλεσμα της απογραφής.

Το πρόβλημα του δήμου Μαντουδίου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας ο οποίος έχει έκταση 584,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ο μόνος δήμος που βρέχεται από το Αιγαίο και τον βόρειο Ευβοϊκό και στην απογραφή του 2011 είχε απογράψει πληθυσμό 12.045 κατοίκους. 

Στην απογραφή 2021-22 προσπαθεί με το ζόρι να απογράψει 10.000 κατοίκους που είναι και το όριο για να μπορέσει να βρίσκεται μέσα στις χρηματοδοτήσεις από τα διάφορα προγράμματα όπως είναι το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και το πρόγραμμα "Φιλόδημος".

Μεγάλο πρόβλημα σε όλη την Εύβοια

Ανάλλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι της Εύβοιας όπως ο Δήμος Καρύστου που το 2011 είχε πληθυσμό 12.180, ο Δήμος Ερετρίας που το 2011 είχε πληθυσμό 13.053, ο Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων το 2011 είχε πληθυσμό 18.880, ο Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού που το 2011 είχε πληθυσμό 21.083 κατοίκους, ενώ σε λίγο καλύτερη μοίρα είναι ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου που το 2011 είχε απογράψει 28.437 κατοίκους.

"Στοίχημα και εφιάλτης"

Ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας Παναγιώτης Αρβανίτης αναλύει το μέγεθος του προβλήματος και χαρακτηρίζει λανθασμένη την επιλογή να γίνει η απογραφή του πληθυσμού μέσα στο χειμώνα: "Το μεγάλο στοίχημα και συνάμα ο μεγάλος μας εφιάλτης για όλους στο Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας είναι να απογράψουμε κάτω από 10.000 κατοίκους. Αν δεν πιάσουμε αυτό το όριο δεν θα έχουμε πρόσβαση σε καμία χρηματοδότηση από τα διάφορα προγράμματα, θα γίνουν περικοπές στις υπηρεσίες του Δήμου και θα μειωθεί το προσωπικό στο δήμο και στις κοινότητες. Πως ζητάμε να αναγεννήσουμε μία περιοχή όταν έχουμε έναν Δήμο χωρίς έσοδα και με πληθυσμό που διαρκώς μειώνεται;".

"Εφυγαν λόγω των καταστροφών και του χειμώνα" 

Οπως λέει ο Παναγιώτης Αρβανίτης - όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι του σε όλη τη χώρα - πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια των χρηματοδοτήσερων, ενώ μέσα σε όλα υπάρχουν και οι αρνητές απογραφής. "Δεν θα πρέπει να είναι κριτήριο για τις χρηματοδοτήσεις των δήμων μόνο ο πληθυσμός τους, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η έκταση, το περιβάλλον, το τουριστικό προϊόν, η οικονομία κλπ. Ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς είναι άδικο να γίνεται η απογραφή το χειμώνα. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του δήμου μας δεκαπλασιάζεται και οι υποδομές που πρέπει να έχουμε πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για δεκαπλάσιο πληθυσμό".

Οι αρνητές απογραφής

"Τώρα μέσα στο χειμώνα ποιος θα απογραφεί στο δήμο μας, όταν και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι λόγω των καταστροφών και της κακοκαιρίας έχουν ζητήσει πιο ασφαλή σημεία διαμονής; Ανησυχούμε πολύ και κάνουμε αγώνα για να ενημερώσουμε έναν προς έναν τους συμπολίτες μας. Και πάνω σε όλα έχουμε και τους αρνητές της απογραφής. Εχουν άρνηση σε όλα αλλά με τη στάση τους κάνουν κακό στους ίδιους και στον τόπο τους".

"Θέσεις εργασίας η λύση στις λίγες γεννήσεις"

Οπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας το πρόβλημα με τη μείωση του πληθυσμού δεν είναι σημερινό απλά τώρα επιδεινώθηκε: "Η μείωση του πληθυσμού στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις και η διαφορά αυτή πρέπει να καλυφθεί από θέσεις εργασίας. Εχουμε προτάσεις σαν Δημοτική Αρχή. Με άλλα λόγια πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον τόπο μας και σε κάθε περίπτωση να κρατηθούν οι τελευταίες ζωντανές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας. Για αυτό και κάνω μία μεγάλη έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μου να απογραφούν στο Δήμο μας και όχι στους μεγάλους δήμους το κέντρου που τελικά είναι και οι κερδισμένοι του άδικου συστήματος της απογραφής".

απογραφή 2021ΙστιαίαΠαναγιώτης ΑρβανίτηςΜαντούδιΒόρεια Εύβοια