Ελλάδα|14.01.2022 13:35

Επίταξη γιατρών: Προβλήματα σε ασθενείς και στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα ασθενών, κυρίως ατόμων με βαριά νοσήματα, που παρακολουθούνται από ιδιώτες γιατρούς, αλλά και στη λειτουργία των ιατρείων των επιταγμένων γιατρών καθώς και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχει προκαλέσει το μέτρο της επίταξης.

Μπορεί οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας να έδειξαν την καλή διάθεση να μη διακοπεί η λειτουργία των ιατρείων των επιταγμένων γιατρών, καλώντας τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία τις 15 μέρες του μήνα, ωστόσο, η πράξη έδειξε ότι τα προβλήματα δεν αποφεύχθηκαν.

Όπως αναφέρουν επιταγμένοι γιατροί στο ethnos.gr, αναπόφευκτα διακόπτεται η λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων τους ή δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε αυτήν, αφού μετά από την παροχή των υπηρεσιών τους σε μία εφημερία νοσοκομείου, με τον πολύ μεγάλο φόρτο περιστατικών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, θα είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξετάσουν ασθενείς στα ιατρεία τους, με τον κίνδυνο της λανθασμένης διάγνωσης να είναι τεράστιος και με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή του ασθενούς.

Αναπόφευκτα, οι ασθενείς θα πρέπει να δουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους να πηγαίνουν πίσω ή να επισκεφθούν τα νοσοκομεία, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι προσωπικοί τους επιταγμένοι ιδιώτες γιατροί ή ακόμα να αναζητήσουν άλλον γιατρό, για να τους εξετάσει και να τους παρακολουθεί. Το τελευταίο, ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν, για παράδειγμα, πνευμονοπαθή που θεωρείται βαρύ περιστατικό, ο οποίος εμπιστεύεται απόλυτα τον προσωπικό του γιατρό για τη ζωή του.

Αλλά ακόμα κι αν οι ασθενείς επισκεφθούν τα νοσοκομεία, για να τους εξετάσει ο προσωπικός τους επιταγμένος γιατρός, ουσιαστικά γίνεται μετατόπιση του προβλήματος. Μεταφέρεται μεγαλύτερος φόρτος ασθενών από την πρωτοβάθμια υγεία στα νοσοκομεία, τα οποία είναι ήδη πάρα πολύ επιβαρυμένα.

Προβλήματα δημιουργούνται και στη λειτουργία ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, αφού θα δημιουργηθούν σημαντικά κενά από γιατρούς που επιτάχθηκαν και οι οποίοι παρακολουθούσαν σημαντικό αριθμό ασθενών.

«Όλα τα προβλήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας πήρε την απόφαση για την επίταξη ερήμην του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Είχαμε όλη τη διάθεση να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, αλλά κανένας δε μας κάλεσε. Είμαστε θεωρητικά σύμβουλοι του Υπουργείου Υγείας, αλλά όλες τις εξελίξεις τις μάθαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι ιατρικοί σύλλογοι γνωρίζουν τα προβλήματα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην επιλογή των γιατρών που θα επιτάσσονταν. Οι ερήμην μας αποφάσεις έχουν ως αποτέλεσμα η προσπάθεια να γυρνάει μπούμερανγκ σε βάρος των γιατρών αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης», τονίζει στο ethnos.gr ο Β΄ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Σταύρος Ρίζος.

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου το 30% των γιατρών που επιτάχθηκαν, κατέθεσαν για διάφορους λόγους αίτημα εξαίρεσης από αυτήν.

Οι προτάσεις των γιατρών

Ήδη από τις 7 Ιανουαρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε αποστείλει επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί το θέμα της επίταξης αλλά κατέθετε και προτάσεις, προκειμένου αυτή να εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

Ειδικότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, που επιτελούν σημαντικό έργο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να γίνει στον ελάχιστο βαθμό και με κυκλική συμμετοχή όλων των γιατρών του ιδιωτικού τομέα για διάστημα ενός μηνός.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ζήτησε να υπογράψουν σύμβαση εθελοντικής εργασίας στο ΕΣΥ και για όσο χρόνο το απαιτήσουν οι ανάγκες της πανδημίας, όλοι οι γιατροί που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής, καθώς και άμεση υλοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για ανακατανομή του προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

πανελλήνιος ιατρικός σύλλογοςνοσοκομείαγιατροίεπίταξη