Ελλάδα|19.01.2022 23:20

Υπερταμείο: Δημιουργείται κόμβος ανοιχτών δεδομένων

Μαρία Λιλιοπούλου

Στην οικονομία των δεδομένων, τη μορφή οικονομίας που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος την τελευταία δεκαετία εισέρχεται το Υπερταμείο, με τη δημιουργία του νέου κόμβου ανοιχτών δεδομένων, του 02 hub (https://data.hcap.gr/), των θυγατρικών και συμμετοχών του οργανισμού.

Οι εταιρίες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του υπερταμείου παράγουν ήδη πληθώρα δεδομένων, τα οποία συγκεντρώνονται στον κόμβο με στόχο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα για ενημέρωση, έρευνα, κλπ.

Τα στοιχεία για την προληπτική συντήρηση των οχηματων στη δημόσια συγκοινωνία της Αθήνας, τη φόρτιση της κάρτας μετακίνησης μέσω κινητού τηλεφώνου, τις δοκιμαστικές προκρατήσεις θέσεων στα λεωφορεία, μέχρι τα ρομποτάκια στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ έως και την ανάλυση των λυμάτων που παρέχουν σημαντικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα της δυναμικής των δεδομένων.

Εως σήμερα, στο O2 Hub υπάρχουν διαθέσιμα 41 σύνολα δεδομένων από 7 θυγατρικές εταιρείες σε 10 θεματικές περιοχές.

Οπως εξήγησε στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Στέφανος Γιουρέλης, με αυτή την ενέργεια, αξιοποιείται ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό κομμάτι του Υπερταμείου, όπως είναι τα ανοικτά δεδομένα των θυγατρικών του για να παραχθεί αξία, τόσο προς όφελος της κοινωνίας, όσο και προς όφελος της οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη για τον οικονομικό αντίκτυπο των ανοιχτών δεδομένων που εξέδωσε το 2020 το European Data Portal, η εξοικονόμηση χρόνου στις μετακινήσεις, η πιο έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών, η αύξηση στις θέσεις εργασίας, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κάποια από αυτά τα σημαντικά οφέλη, σε ένα περιβάλλον όπου η τάση μεγέθους της αγοράς ανοιχτών δεδομένων στην Ευρώπη δείχνει να είναι περισσότερα από 200 δις ευρώ ως το 2025.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική της τάσης η ραγδαία αύξηση των παραγόμενων δεδομένων. Οπως είπε ο κ. Γιουρέλης, τη δεκαετία μεταξύ 2010 και 2020 ο όγκος των δεδομένων που δημιουργήθηκαν και καταναλώθηκαν παγκοσμίως αυξήθηκε από 1,2 τρισεκατομμύρια GB σε 59 τρισεκατομμύρια, μια αύξηση που αντιστοιχεί σε περίπου 5.000%. Την ίδια στιγμή ενώ η αξία τους το 2019 ανερχόταν σε 325 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 550 δισ.

Για ένα καθοριστικής σημασίας βήμα του Υπερταμείου στην πορεία της ψηφιακής μετάβασης, που παρέχει πρόσβαση σε επιλεγμένα σύνολα ανοιχτών δεδομένων των θυγατρικών του, σε θεματικές όπως η ύδρευση και αποχέτευση, οι μεταφορές και τα ταχυδρομεία, η διανομή τροφίμων, αλλά και σε άλλους τομείς που συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητές του, έκανε λόγο η Chief Technology Officer του Υπερταμείου, Αφροδίτη Σεβαστή.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών του Υπερταμείου και των θυγατρικών του, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσης μέσω ανοιχτών δεδομένων, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της διαφάνειας και της καινοτομίας και αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για τους τομείς της έρευνας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Μέσω της διάθεσης δεδομένων των δημοσίων επιχειρήσεων, το Υπερταμείο φροντίζει να εξασφαλίσει σε πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, start up επιχειρήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς τη δυνατότητα να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες, πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

«Είναι η πρώτη φορά για την Ελλάδα που οι δημόσιες επιχειρήσεις συνεργάζονται για να παρέχουν από κοινού δεδομένα σε κλίμακα μέσω ανοιχτών προγραμματιστικών διεπαφών» τόνισε ο κ. Γιουρέλης. Και συμπλήρωσε: «Με την υλοποίηση του Hub ενισχύουμε την τεχνογνωσία των θυγατρικών μας για την ένταξή τους στην οικονομία των δεδομένων. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε τη διαλειτουργικότητα με άλλους εθνικούς και διεθνείς κόμβους δεδομένων και αναδεικνύουμε την περιουσία των δεδομένων του ομίλου, ενώ συντασσόμαστε με την ευρύτερη εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για τα ανοιχτά δεδομένα».

Στόχος του Υπερταμείου είναι η διαρκής αναβάθμιση του Hub και ο εμπλουτισμός του με περισσότερα σύνολα δεδομένων από το σύνολο των θυγατρικών και συμμετοχών του, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηστική βιωσιμότητά του. Παράλληλα, επενδύει στην ανάπτυξη αυτοματισμών για την επικαιροποίηση των δεδομένων και δημιουργεί την απαραίτητη κουλτούρα ανοικτών δεδομένων σε όλο τον όμιλο με τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των θυγατρικών για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, καθώς και για την περαιτέρω αξιοποίηση του Hub ως σημείου αναφοράς στο ευρύτερο οικοσύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπερταμείο είναι εταιρεία συμμετοχών που ιδρύθηκε το 2016 με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνονται θυγατρικές και συμμετοχές του σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως: Ακίνητη Περιουσία & Asset Development: Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ HELEXPO, Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μεταφορές και Υποδομές: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ), ΑΕΔΙΚ, 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια, Εφοδιασμός Τροφίμων: ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές, Τεχνολογία: 5G (ΦΑΙΣΤΟΣ) και Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: Όμιλος ΕΛΤΑ. Η αξία του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται το Υπερταμείο ανέρχεται σήμερα σε €6 δις και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες του ανέρχεται σε 31.000.

ειδήσεις τώραυπερταμείοδεδομένα