Ελλάδα|21.01.2022 08:20

Κορονοϊός: Με το βλέμμα στις νοσηλείες και τα νέα κρούσματα - Γιατί δεν είναι τώρα η ώρα για χαλάρωση μέτρων

Newsroom

Η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας είναι ακόμα μεγάλη, γεγονός που αποτυπώνεται στα καθημερινά κρούσματα του κορονοϊού, ενώ και η Δέλτα προκαλεί ακόμα προβλήματα και νοσηλείες στα νοσοκομεία. Αυτό τονίζει η επιστημονική κοινότητα, συμπληρώνοντας πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλάμε για πλήρη χαλάρωση. Η απόφαση για παράταση των αυστηρών μέτρων για μια τουλάχιστον εβδομάδα δεν είναι τυχαία. Όπως εξηγούν, πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί για να κάνουμε ένα καλύτερο Πάσχα.

Διασωληνώθηκαν 4 άνθρωποι στο Αττικό 

Aν παρατηρήσει κανείς τα αυξανόμενα περιστατικά στα νοσοκομεία της χώρας, θα συμπεράνει τη δυσκολία της κατάστασης. Στην πίεση που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες το νοσοκομείο Αττικό με 100% πληρότητα στη ΜΕΘ μίλησε μεταξύ άλλων την Πέμπτη ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Ηρακλής Τσαγκάρης. 

Όπως ο ίδιος εξήγησε στον ΣΚΑΪ, έχουν γίνει 80 εισαγωγές στις 3 τελευταίες εφημερίες που για το μέγεθος του νοσοκομείου είναι πάρα πολλές ενώ ανέφερε ότι έχουν αναπτυχτεί πάρα πολλά ράντζα προκειμένου να καλύψουν τα non κοβιντ περιστατικά.

Δήλωσε μάλιστα ότι στις 11 τελευταίες νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών τα 7 περιστατικά ήταν Δέλτα και τα 4 Όμικρον.

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Όπως ο ίδιος εξήγησε, ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορονοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορονοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».

Αναφορικά με το αν μπορεί να κολλήσει ξανά κορονοϊό κάποιος που νόσησε με την μετάλλαξη Ομικρον απάντησε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μπορεί να συμβεί μετά από τρεις μήνες ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα μιας και η Ομικρον κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα». Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», όπως είπε.

Τέλος, για τον αριθμό των θανάτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.

Παυλάκης: Η πανδημία δεν θα φύγει μόνη της

«Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας», ανέφερε από την πλευρά του για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητης-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «τσουνάμι» της Όμικρον θα περάσει αρκετά γρήγορα αλλά θα αφήσει στη θέση του ένα χαμηλότερο κύμα και ενδέχεται να σημειωθούν κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο.«Το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να αποφευχθεί αυτό που συνέβη την προηγούμενη άνοιξη. Το άσχημο επιδημικό κύμα που θα φέρει χιλιάδες θανάτους».

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «αναζωπυρωθούν» η μετάλλαξη Δέλτα και η Όμικρον. «Πρέπει να λέμε τις δυσάρεστες αλήθειες, η επιδημία δεν θα φύγει μόνη της», τόνισε ο καθηγητής ενώ σημείωσε πως «πρέπει να κερδίσουμε το Πάσχα».

Σε κάθε περίπτωση δήλωσε πως τα κρούσματα πρέπει να μειωθούν και «δεν είναι δυνατόν να έχουμε το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων στα σχολεία και να πανηγυρίζουμε».

Γώγος: Πρόωρη η συζήτηση για άρση μέτρων

Είναι νωρίς να ληφθούν αποφάσεις για την άρση μέτρων που έχουν ληφθεί με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπο Γώγο, ο οποίος εκτιμά ότι το Σύστημα Υγείας θα εξακολουθεί να πιέζεται για ένα ακόμη μηνά.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία παρότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσηση λόγω και του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Για τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ήμερων ο κ. Γώγος ανέφερε ότι οφείλονται στα πολλά κρούσματα της Δέλτα που έχουμε ακόμη, παρά την επικράτηση της Όμικρον. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό αργούν να πάνε στο νοσοκομείο και παίρνουν θεραπεία από μονοί τους στο σπίτι χωρίς να συμβουλεύονται γιατρούς.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας εξετάζει η κυβέρνηση, με την άρση  των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση να παίρνει μια ακόμα μετάθεση. Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η μικρή βελτίωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων- μετά το σοκ των γιορτών- είχε δημιουργήσει την εικόνα πως δεν θα αργούσε η επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν είναι τυχαίο πως στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας υπήρχαν σκέψεις για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τα θετικά αυτά σενάρια διαψεύστηκαν από την πορεία των σκληρών δεικτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες  υπήρξε μια ακόμα «ψυχρολουσία» με τον αριθμό των διασωληνωμένων να φτάνει τους 683 (είναι αυξημένος κατά δέκα άτομα). Την ίδια στιγμή σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τις απώλειες, καθώς μέσα σε 19 μόλις ημέρες 1,462 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας. 

Η ανάγνωση που γίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως υπάρχει αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού,  ωστόσο η πορεία της πανδημίας παραμένει αβέβαιη . Αυτό οφείλεται στο  μεγάλο -κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών- αριθμό των ασυμπτωματικών φορέων αλλά και στην  αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον. Επίσης ενώ στην κοινότητα επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον, περίπου οι μισές νοσηλείες προέρχονται από τη Δέλτα. Υπάρχει έτσι διπλή πίεση στο σύστημα υγείας :  στις απλές κλίνες που οφείλεται στην Όμικρον, αλλά και στις ΜΕΘ η οποία οφείλεται στη Δέλτα.

Πάντως η εκτίμηση είναι πως το επόμενο διάστημα η βελτίωση στο επιδημιολογικό φορτίο θα οδηγήσει και σε μικρότερη πίεση στα νοσοκομεία. Ο στόχος για ανοιχτή οικονομία και κοινωνία παραμένει, ωστόσο αυτό που τονίζεται είναι πως δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις για την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

νοσηλείακρούσματαΚορονοϊόςειδήσεις τώραμετάλλαξη Όμικρονμετάλλαξη Δέλτα